Sapte linii de tramvai si depoul Titan, precum si sistemul de semaforizare din Capitala vor fi reabilitate si modernizate din fonduri europene de peste 200 de milioane de euro, transmite Primaria Capitalei. In aceasta suma este inclusa si achizitionarea a 100 de tramvaie, 100 de troleibuze si 100 de autobuze electrice, iar lucrarile de modernizare a bulevardelor Iancului-Pantelimon si Liviu Rebreanu, inclusiv park&ride-ul de la Cora Pantelimon, vor fi decontate din fonduri europene, potrivit news.ro.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a intalnit joi cu ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, cu care a discutat despre proiectele cu fonduri europene care sunt in derulare si despre alte proiecte ale municipalitatii, eligibile pentru finantare europeana.

"Facem pasi concreti pentru a pune in aplicare prevederile cuprinse in Planul de Mobilitate Urbana Durabila, document strategic care vizeaza modernizarea infrastructurii de transport in regiunea Bucuresti-Ilfov. Astfel, avem in pregatire proiecte importante de fluidizare a traficului si imbunatatirea transportului in comun in Capitala, cu aplicatii de peste 200 de milioane de euro. (...) Ne dorim, de asemenea, sa obtinem fonduri europene pentru achizitionarea de sisteme si aplicatii software pentru managementul traficului. Totodata, suntem in etapa de pregatire a documentatiei pentru achizitionarea a 100 de troleibuze si a 100 de autobuze electrice", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

De asemenea, pe langa achizitionarea a 100 de tramvaie si modernizarea a altor 50, pentru care licitatia va fi lansata in luna februarie, municipalitatea intentioneaza sa modernizare sapte linii de tramvai (1, 10, 21, 25, 32, 41 si 55), sa reabiliteze depoul de tramvaie Titan si sa upgradeze sistemul de semaforizare.

Potrivit municipalitatii, lucrarile de modernizare a bulevardelor Iancului-Pantelimon si Liviu Rebreanu, inclusiv park&ride-ul de la Cora Patnelimon, vor fi decontate din fonduri europene, fiind vorba de aproximativ 82 de milioane de euro.

In ceea ce priveste reabilitarea retelelor de termoficare din Capitala, 200 de kilometri vor fi realizate din fonduri europene (POIM) si 300 de kilometri din bugetul local.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a felicitat actuala administratie pentru ca a deblocat mai multe proiecte importante pentru oras, precum Statia de Epurare Glina, in valoare de aproape 326 de milioane de euro, proect care a fost blocat timp de patru ani.

Primarul Capitalei si ministrul Marius Nica au discutat si despre proiecte eligibile pentru finantare din fonduri europene, precum extinderea si reabiltiarea infrastructurii de apa si apa uzata din zonele Ghidigeni, Oltenitei, Cheile Turzii si cartierul Henri Coanda.

De asemenea, un proiect ce va fi depus in primul trimestru al acestui an si care ar putea fi finantat prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritara 5, Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural, este cel de consolidare, reabilitare si conservare a Muzeului Gh. Tatarescu, pentru care au fost obtinute aproape toate documentele obligatorii pentru depunerea cererii de finantare.