Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat luni o norma interna prin care firmele proaspat infiintate de municipalitate vor putea primi contracte fara licitatie de la Primaria Capitalei. Aceasta prevedere este stipulata si in Legea achizitiilor publice si sectoriale. Totodata, s-a aprobat procedura de atribuire a acestor contracte.

USR Bucuresti a sesizat, luni, Consiliul Concurentei cu privire la acest proiect si va ataca hotararea in instanta.

"Proiectul de hotarare este, dupa cum ne-am obisnuit deja Gabriela Firea, nelegal. Acesta incalca grav Legea Achizitiilor Publice si Legea Concurentei. Daca majoritatea PSD-ALDE va aproba astazi, precum ne asteptam, acest proiect, USR Bucuresti va depune imediat plangere prealabila pentru anulare in instanta a acestuia", a declarat Roxana Wring, presedinta USR Bucuresti.

USR considera ca serviciile oferite de Primarie bucurestenilor pot fi imbunatatite doar prin libera concurenta, nu prin incredintarea directa a contractelor catre societati comerciale asupra carora municipalitatea nu are niciun fel de control.

"Se dovedeste astfel ca cele 22 de societati comerciale infiintate de Gabriela Firea formeaza o Primarie paralela nelegala care va crea gauri negre in bugetul Capitalei. Bineinteles, lupta USR Bucuresti pentru anularea in instanta a celor 22 de societati comerciale infiintate nelegal va continua. Consilierii USR au demarat, in data de 11 aprilie 2017, procedurile de anulare in instanta a societatilor comerciale infiintate ilegal de primarul Gabriela Firea si consilierii PSD+ ALDE", se mai arata in comunicatul USR.

Grupul PNL a facut un amendament prin care s-a propus infiitarea unui site dedicat acestor procedri care sa permita celor interesati sa urmareasca in mod transparent aceste proceduri. Amendamentul a fost adoptat.

Primaria Capitalei poate atribui contracte fara licitatie firmelor infiintate, la care orasul este actionar, insa ele nu trebuie sub nicio forma sa se transforme doar in hub-uri in care se introduc contracte, iar ulterior se subcontracteaza la alti privati fara proceduri competitive, avertizeaza Bogdan Puscas, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, intr-un interviu acordat HotNews.ro, in luna iunie.