Primaria Capitalei despre demiterea directorului teatrului Odeon - Dorina Lazar: Corpul de Control al primarului a descoperit mai multe nereguli grave

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 1 septembrie 2017, 15:26 Actualitate | Administratie Locala


Dorina Lazar
Foto: teatrul-odeon.ro
Corpul de Control al primarului general Gabriela Firea a descoperit mai multe nereguli grave privind asigurarea, gestionarea si administrarea bugetului si patrimoniului institutiei la Teatrul Odeon, acesta stand la baza incetarii contractului de management al directorului teatrului, Dorina Lazar, se arata intr-un comunicat de presa emis de Primaria Capitalei. Dorina Lazar este din 2003 directorul Teatrului Odeon.

Astfel, potrivit Primariei  Capitalei au fost identificate urmatoarele nereguli:

-         plati realizate inainte de incheierea contractelor in baza carora au fost facute (ex: contract incheiat in luna iunie 2016, pentru care platile au fost facute incepand cu luna ianuarie 2016)
-         contracte care nu prezentau viza de control financiar preventiv si situatii de lucrari care nu prezentau bun de plata
-         contracte incheiate de Teatrul Odeon a caror valoare nu era specificata si care nu se regasesc in PAAP (Programul Anual de Achizitii Publice)
-         acceptarea unei oferte care nu indeplinea criteriile de admisibilitate
-         incalcarea principiilor tratamentului egal pe parcursul desfasurarii procedurii de achizitie publica prin favorizarea unui ofertant, incalcand prevederile OG 34/2006 si HG 925/2006.
-         valoarea estimata prevazuta in Programul Anual de Achizitii Publice era diferita de valoarea specificata in invitatia de participare
-         modificarea tipului de procedura de realizare a achizitiei publice, din licitatie, asa cum era prevazuta in Programul Anual de Achizitii Publice, in cerere de oferta
-         necorelari intre documentele aferente caietului de sarcini
-         necorelari intre prevederile caietului de sarcini si propunerea financiara a operatorului economic declarat castigator
-         necorelarea ordonantarilor de plata cu executia bugetara
-         decontarea nejustificata a unor cantitati de materiale

"O alta neregula constatata se refera la incheierea, in cursul anului 2016, a unui numar de 27 de contracte de prestari servicii transport persoane si marfuri (recuzita, decoruri) in conditiile participarii la anumite festivaluri, beneficiarii acestor contracte fiind alte institutii de cultura participante la festival. Teatrul Odeon refactura contravaloarea serviciilor de transport, incasand de la beneficiar contravaloarea acestora si platind transportatorului, desfasurand o activitate de intermediere de transport care nu era inclusa in obiectul de activitate. Platile nu erau efectuate din bugetul institutiei si nu erau prevazute in PAAP, Teatrul Odeon incheind astfel un angajament legal fara a avea prevedere bugetara, pentru necesitatea unei alte institutii, respectiv organizatorul de festival. Mai mult, prin aceste contracte, institutia isi asuma si plata unor penalitati (de ex. 1% pe zi de intarziere, conform clauzei V.1 din contractul nr. 393/04.11.2016, iar conform clauzei V.2.in cazul decomandarii actiunii, cu mai putin de 10 zile, se vor percepe penalizari de 50% din valoarea transportului). De asemenea, reprezentantii Teatrului Odeon au  efectuat deplasari in strainatate (New-York, Madrid si Florenta), fara a obtine in prealabil toate acordurile prevazute prin contractul de management si fara a avea in bugetul aprobat si pe contul de executie bugetara sume prevazute pentru deplasari interne sau in strainatate.   Nu in ultimul rand, inspectorii Corpului de Control au sesizat si neindeplinirea masurilor dispuse de Camera de Conturi Bucuresti prin procesul verbal de constatare, incheiat in data de 04.12.2015, inregistrat la Teatrul Odeon.  Precizam ca raportul corpului de control a fost inaintat institutiilor abilitate, in vederea dispunerii masurilor prevazute de normele legale in vigoare", se mai arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Pe 30 august, imediat dupa demitere, Dorina Lazar a declarat, pentru agentia de presa News.ro, ca nu stie despre ce clauze este vorba si ca desfide pe oricine si-ar inchipui ca si-a insusit vreo suma din banii institutiei teatrale.

"Sunt siderata. A venit un curier de la Primarie care mi-a adus o hartie prin care am fost demisa din 24 august. Eu din 24 si pana astazi am semnat o gramada de acte. Ele sunt semnate ilegal, probabil, acum. Nu stiu despre ce clauze este vorba, pentru ca nu am acces la referat. Am dat telefon la Primarie si nu imi raspunde nimeni", a spus Dorina Lazar pentru News.ro.

"Acum patru zile am primit o hartie de la Primarie ca imi reconsfinteste contractul de munca si azi am primit ca mi-l anuleaza", a precizat ea.

Actrita a adaugat ca in urma refuzului ei de a taia din bugetul teatrului, discutat in primavara, un consilier de la primarie i-a spus sa isi caute un alt loc de munca, discutie in urma careia Corpul de Control a realizat un raport la institutia teatrala. Dorina Lazar a cerut trimiterea raportului la Curtea de Conturi.

"La mine la teatru, in urma refuzului meu de a taia din buget, cand s-a discutat bugetul in primavara - un buget care era foarte echilibrat si care nu prevedea nimic in plus fata de ceea ce era necesar, un domn consilier mi-a spus la telefon, cand l-am intrebat ce mi se intampla daca nu modific bugetul: "Va cautati alt loc de munca". Si in doua ore am avut aici Corpul de Control al primarului, care a stat vreo 10 zile, a facut un raport si... Pesemne pe baza acestui raport (i-a fost incetat contractul, n.r.). Dar eu am rugat ca raportul sa fie trimis la Curtea de Conturi. Eu sper sa vina Curtea de Conturi si sa faca controlul cel adevarat", a mai spus Dorina Lazar pentru News.ro.

"Eu cred ca are legatura (demiterea, n.r.) cu o atitudine pe care e foarte tarziu la 77 de ani sa o adopti, aceea de a pupa maini. Am trait intr-un fel toata viata, mi-e greu acum spre sfarsit... Cel mult sa ma cocosez de la batranete, dar asa, numai pentru post... Desfid pe oricine si-ar inchipui ca am luat vreun leu din banii teatrului sau ca am dirijat altfel decat era logic si legal", a mai spus ea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1118 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  clar... (Vineri, 1 septembrie 2017, 16:14)

  liviu_ [utilizator]

  care nereguli nu o sa mai fie descoperite cand teatrul o sa fie condus de o persoana agreata de tzoapa

  asa a fost si cu coltea... au descoperit "nereguli" apoi situatia s-a inrautatit dar nu s-au mai descoperit nereguri...
 • 0 (2 voturi)    
  D-na Dorina Lazar era pesedista ca mai toti (Vineri, 1 septembrie 2017, 17:19)

  Susufler0 [utilizator]

  directorii de teatru din Bucuresti. Exceptie faceau Caramitru si Marin Moraru !

  Ce s-a intamplat ? Nu este din gasca lui Firea se vede !

  Pe de alta parte, daca neregulile constatate sunt reale si nu inventate (lucru aproape imposibil) demiterea este lucrul cel mai soft ce i se putea intampla Dorinei.

  PS. Nu o sa mai cumuleze un salariu bun cu o pensie meschina.

  PPS. Dar daca mai intra si parchetul pe fir...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by