Comisia Europeana a atentionat Romania in legatura cu "deficientele semnificative" in ceea ce priveste monitorizarea poluarii aerului

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 14 iunie 2017, 14:44 Actualitate | Administratie Locala


Poluare Bucuresti 5
Foto: Hotnews
Comisia Europeana a atentionat Romania miercuri, 14 iunie, in legatura cu deficientele semnificative in ceea ce priveste monitorizarea poluarii aerului pe intregul sau teritoriu. Astfel, Romania a primit o scrisoare de punere in intarziere in ce priveste respectarea obligatiilor de stat membru, deoarece nu a reusit sa creeze o retea de monitorizare care sa respecte standardele si cerintele Uniunea Europeana in vederea evaluarii eficiente si a imbunatatirii calitatii aerului.

"Acest prim avertisment include reteaua de monitorizare a unei game largi de zone si aglomerari, precum si toti principalii poluanti, inclusiv dioxidul de sulf, dioxidul de azot si oxizii de azot, pulberile in suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon si ozonul, arsenul, cadmiul, mercurul, nichelul si hidrocarburile aromatice policiclice", se arata in comunicatul de presa.

Poluarea atmosferica reprezinta un risc important pentru sanatatea publica, provocand mai mult de 25.000 de decese premature pe an in Romania, potrivit sursei citate. O monitorizare adecvata este o cerinta fundamentala pentru verificarea conformitatii cu diferitele standarde UE in ceea ce priveste calitatea aerului.

Legislatia UE privind calitatea aerului, precum si normele pentru un aer mai curat in Europa, impun statelor membre sa evalueze calitatea aerului pe intreg teritoriul lor si sa ia masuri pentru a limita expunerea cetatenilor la poluanti.

Prin pachetul lunar de decizii privind constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie in luna iunie, grupate pe domenii de politica, includ 12 scrisori de notificare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru, 25 de avize motivate si o trimitere in fata Curtii de Justitie a UE. Comisia a inchis, de asemenea, 101 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.

HotNews.ro a scris in mai multe randuri, inca din 2014, despre faptul ca reteaua de monitorizare a calitatii aerului nu functioneaza.


Primarul Gabriela Firea a declarat in luna aprilie 2017 ca In curand va fi functional un sistem operatitonal pentru managementul calitatii aerului in Bucuresti.  Astfel, vor fi amplasate 25 de statii fixe de monitorizare a calitatii aerului, 9 relocabile si alte 20 de echipamente pentru masurari indicative.747 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Saraca tzatza Firea (Miercuri, 14 iunie 2017, 15:09)

  Frankie [utilizator]

  Tzatza Gabriela Firea e depasita rau de acest nou job.
 • +1 (1 vot)    
  Daca ne amendeaza (Miercuri, 14 iunie 2017, 15:22)

  Alfabetix [utilizator]

  pt ca nu luam masuri sa reducem poluarea, o vom merita cu varf si indesat!
 • +1 (1 vot)    
  OMV Brazi de inchis (Miercuri, 14 iunie 2017, 15:33)

  Koczka [utilizator]

  Ati trecut recent cu masina prin Barcanesti (DN1) sau cu trenul prin Brazi sa simtiti cum miroase ?
  In UE o rafinarie care 'pute' ca asta de mult era inchisa.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version