Bucurestenii care nu isi intretin imobilele pe care le au in proprietate risca amenzi de pana la 5.000 lei. Persoanele prinse ca deseneaza pe cladiri fara acordul proprietarilor risca amenzi intre 2.000 si 5.000 lei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 18 mai 2017, 17:15 Actualitate | Administratie Locala


Hanul Solacolu - Bucuresti
Foto: Catiusa Ivanov
Bucurestenii care nu isi intretin imobilele pe care le au in proprietate, nu curata fatadele, nu finalizeaza lucrarile de construire incepute si nu fac curatenie in imobile risca amenzi de pana la 5.000 lei, potrivit unui proiect de hotarare de Consiliu General adoptat joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Institutiile publice, agenti economici si persoane juridice au urmatoarele obligatii, potrivit sursei citate:

a. Sa intretina in stare corespunzatoare imobilele in care isi desfasoara activitatea, prin efectuarea lucrarilor de reparatii, amenajari si a altor lucrari specifice;
b. Sa asigure repararea, spalarea geamurilor si a vitrinelor, inlocuirea celor sparte, intretinerea firmelor si a fatadelor imobilelor in care isi desfasoara activitatea, inclusiv spalarea, curatarea si zugravirea periodica a acestora;
c. Sa asigure igiena in imobilele si incintele detinute sub orice forma;

Obligatiile cetatenilor ar fi urmatoarele:
a. Intretinerea si curatenia locuintelor pe care le detin in propietate sau chirie, a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora;
b. Curatarea fatadelor locuintelor si a altor constructii amplasate la frontul strazii, tencuirea si zugravirea periodica a acestora;
c. Finalizarea constructiilor incepute, pe baza autorizatiilor eliberate de primari, in conditiile si termenele stabilite de acestea;
d. Repararea si intretinerea instalatiilor aferente imobilelor.

Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.

"Proprietarii de constructii si terenuri pe a caror limita de proprietate se afla constructii de locuinte sau cu alta destinatie aflate in proprietatea sau detinerea altor persoane, vecini cu acestia, au obligatia sa le permita accesul temporar, dar nu pentru mai mult de 60 de zile, pe proprietate, in vederea realizarii de catre acestia a lucrarilor de reparatii, intretinere, consolidare sau dupa caz reabilitare energetica", se mai arata in proiectul de hotarare.

Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza  cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

In plus, potrivit unui amendament facut de viceprimarul Aurelian Badulescu, executarea de inscripii caligrafice, graffiti, etc, fara fara acordul proprietarului, este interzisa si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.000-5.000 lei.


"Constatarea si sanctionarea contraventiilor se face de catre Primarul General al Municipiului Bucuresti si imputernicitii acestuia, pentru constructiile amplasate in zonele construite protejate, stabilite prin acte normative in vigoare si de catre Primarii Sectoarelor l - 6 si imputernicitii acestora pentru restul zonelor situate in raza administrativ teritoriala a acestora. Prezenta hotarare nu exonereaza pe proprietari, persoane fizice sau juridice si titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra cladirilor de obligatia obtinerii, dupa caz, inaintea inceperii lucrarilor, a autorizatiilor de executare a lucrarilor de constructii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare", se mai arata in proiectul de hotarare.

Potrivit Legii 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor (Legea fatadelor), Primaria Capitalei avea obligatia de a inventaria cladirile darapanate, sa notifice proprietarii, iar daca acestia nu le reparau pana la finalul anului 2013, administratia locala urma sa faca lucrarile si sa recupereze banii de la proprietari. Legea insa nu a fost pusa in practica de municipalitate. Primaria a inceput sa inventarieze cladirile, insa nu a facut regulamentul de aplicare a legii si aici s-au blocat lucruri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3536 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  Secretul civilizatiei: (Vineri, 19 mai 2017, 7:29)

  John M. [utilizator]

  "Nu da legi care nu pot fi respectate" (ministru german)
  • +1 (1 vot)    
   hei (Vineri, 19 mai 2017, 13:49)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Propunere: Statul sa dea inapoi proprietarilor banii din chiriile pe care le-a perceput in cei 40 de ani cat au fost casele nationalizate. Uzufructul din hotzie ar trebui pedepsit, nu?
 • +5 (7 voturi)    
  :))))))))))) (Vineri, 19 mai 2017, 9:27)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  tuta blonda loveste din nou...

  5000 de ron / an amenda sau sa lase o casa monument istoric sa se distruga singura si apoi sa vanda terenul cu 2 milioane de euro...

  oare ce sa faca mafia imobiliara...
 • +3 (5 voturi)    
  ca sa-i (Vineri, 19 mai 2017, 9:56)

  nahir [utilizator]

  prinzi pe cei care vopsesc fatadele cladirilor din cauza fiorilor artistici launtrici, nu poti sa-i prinzi decat noaptea, ori atunci polutia doarme.
  • 0 (0 voturi)    
   nu-i problema! (Vineri, 19 mai 2017, 12:30)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Daca pe graferi nu poate sa ii prinda noaptea, ca bugetarii au program 9-16, va fi amendat proprietarul cladirii, pentru ca nu a vegheat sua nu a curata imediat fatada mizgalita ...
 • +2 (6 voturi)    
  amenda e o gluma (Vineri, 19 mai 2017, 10:06)

  vlad.pe [utilizator]

  Amenda de pana la 5.000 ron este o gluma, acel teren ajunge la cel putin 200.000 Euro, amenda ar trebui sa fie proportionala cu suprafata si cu metrul patrat mediu din zona. Amenzile ar trebui date luna, dupa ce se acumuleaza o anumita suma primaria sa poata repara singura acel imobil si apoi sa-l dea in folosinta, proprietarul fiind nevoit sa plateasca reparatiile daca doreste sa intre in posesia imobilului.

  As dori ca fiecare imobil care este pericol pentru cetateni sa aibe un indicator pe care sa fie scris numele proprietarului, poate asa se vor simti si vor repara. Sau poate se va ajunge in situatia cladirii care a ars pe Lipscani acum 3 ani cand nu se stia sigur daca proprietar este statul sau Biserica.

  Daca vrei sa scapam de grafitty trebuie ca aceste flacoane sa fie interzise.
  • +3 (7 voturi)    
   Glume proaste (Vineri, 19 mai 2017, 10:35)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   In alte tari aceste grafitti sunt uneori chiar frumoase.

   La noi acesti "artisti" sunt de fapt simpli vandali, care manjesc niste litere scalambaiate care vor forma "cuvinte" neinteligibile, stil "GmaIZj"

   De exemplu niste putzoi, mai mult ca sigur, au manjit intr-o noapte doua blocuri proaspat reabilitate. Acum arata oribil.

   In unele locuri s-au urcat chiar si pe balcoane, sau terase, si au vandalizat fatada si pe la 4-5 metri inaltime.

   Desigur, nimeni nu a vazut nimic. Si politia era total absenta.

   In ceea ce priveste amenda de 5000 de lei, e o gluma.

   Va dati seama de exemplu ca fotbaliatorul milionar Dumitriu care a cumparat drepturile de mostenire ale casei Miclescu si pe care o tine in stare de paragina de 27 de ani (https://www.vice.com/ro/article/casa-miclescu) nu mai poate de teama sa nu primeasca aceasta amenda.
 • -2 (4 voturi)    
  Nu merita Bucurestiul lui Firea sa fie curat! (Vineri, 19 mai 2017, 10:22)

  Miky60 [utilizator]

  De ce sa facem curatenie in Bucurestiul lui Firea si psd-ciuma rosie? Nu merita sa se laude Firea cu ce facem noi, sa faca ea daca vrea sa se laude! Eu nu os afac curatenie, doar sa incerce sa ma amendeze!
 • +1 (7 voturi)    
  MA, NOI D'AIA V-AM TRIMIS ACOLO? (Vineri, 19 mai 2017, 10:40)

  moka [utilizator]

  sa puneti amenzi si distribuiti banii nostri dupa visati noaptea?
  vedeti ca va purtati abuziv.
  Intelegem ca trebuie sa fie curat (si vrem acest lucru) dar totusi, 5000 RON daca ai fatada neingrijita? Ce noi avem banii lu' Firea? Si amenzile, trebuiie sa fie corelate cumva cu puterea de cumparare?
  Auzi la ei, 5000 amenda - asta pentru talpa tarii iar pentru ei limita la abuz in serviciu 200.000 lei.

  Asta curat Venezuela. reguli separate pentru "elite" fata de talpa tarii.

  Acuma mai trebuie doar sa scrieti in lege ca nici sa proiectezi lasere pe cladiri nu e voie.
 • +2 (2 voturi)    
  Situatie practica (Vineri, 19 mai 2017, 14:07)

  Razvan002 [utilizator]

  Sa vedem cum functioneaza in practica aceasta lege.
  1. Imobil central cu fatada in stare deplorabila.
  2. Nr de familii 6 din care 2 familii sunt chiriasi la stat, deci acolo este proprietar statul.
  3. Toate reamenajarile, acoperis etc. au fost platite doar de catre proprietari niciodata vreun chirias n-a dat un leu. Cand sunt intrebati spun ca sa plateasca statul ca ei nu sunt proprietari.
  4. ICRAL, DAFI etc spun ca nu au bani si sa ne descurcam cum putem.
  5. S-au depus 4 cereri de reabilitare la primarie dar nu au fost aprobate pentru ca "e casa prea veche si nu se incadreaza in prevederile legii"
  6. Reabilitarea casei reprezinta o investitie de minim 15.000 euro, bani pe care nu este normal sa-i plateasca doar unii, ca sa nu mai vorbim ca exista si pensionari in casa.
  7. Dupa noua lege am devenit infractori.
  8. In caz de amenda, voi da in judecata primaria pentru ca incalaca Constitutia tarii cu aceasta lege.
  In Constitutie spune ca toti catatenii trebuie tratati in mod egal. Cei de la blocurile invecinate au fost reabilitati gratis iar noi suntem amendati.
  Asta este Romania...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by