USR a demarat in instanta procedura de anulare a hotararilor de Consiliu General prin care s-au infiintat ultimele zece societati municipale, a declarat Ana Maria Ciceala, consilier general, in timpul sedintei CGMB de marti. Principalul motiv este ca acestea au fost votate cu majoritate simpla si ar fi fost nevoie de doua treimi, in opinia USR.

Primarul general, Gabriela Firea, sustine ca infiintarea societatilor a fost aprobata legal.

"USR a demarat astazi procedurile de anulare in instanta a societatilor comerciale infiintate ilegal de primarul Gabriela Firea si consilierii PSD+ ALDE, in sedinta de consiliu din 29 martie 2017. Conform Legii contenciosului administrativ 554/2004, actiunea in instanta este precedata de etapa obligatorie a plangerii preliminare, act ce a fost adresat primarului, Consiliului General si Prefectului Capitalei. In termen de 30 de zile urmeaza introducerea actiunii in instanta", se arata pe pagina de Facebook a USR Bucuresti.

"Cele zece societati comerciale dubleaza activitatea unor regii sau departamente ale primariei, facand-o si mai netransparenta pentru public si scapandu-si angajatii de raspundere pentru fapte de coruptie. Firmele ar urma sa administreze domenii importante precum: spitalele, managementul traficului, parcarile, consolidarea cladirilor, parcurile si gradinile, reabilitarea strazilor sau dezvoltarea urbana. Primarul Gabriela Firea a refuzat sistematic sa explice necesitatea infiintarii acestor societati sau ce se va intampla cu acele servicii deja existente ale primariei care fac managementul spitalelor, al traficului, administreaza parcuri sau strazi etc. Primarul nu spune, de asemenea, ce necesar de investitii presupune infiintarea acestor firme (in afara unui capital social de 120.000 de lei/bucata, suma scoasa din pix) si nici ce se va intampla cu angajatii primariei daca-si vor pierde locurile de munca sau nu in aceste zece scenarii SF. Pe langa modul opac si neprofesionist in care s-a dispus infiintarea acestor societati, USR considera ca si votarea lor in consiliu s-a facut ilegal, intrucat conform legii aveau nevoie de votul a doua treimi dintre consilieri si au obtinut numai o majoritate simpla", se mai arata pe pagina de Facebook a USR Bucuresti.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat la finalul lunii martie infiintarea altor zece companii pe actiuni propuse de primarul general Gabriela Firea. Societatile se vor ocupa de: activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta, producerea, transportul si distributia energiei electrice, consolidari, constructia de drumuri si poduri, gestionarea locurilor de parcare, managementul traficului, activitati medicale, turism, administrarea spatiilor verzi si agrement.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti va discuta marti propunerea primarului general Gabriela Firea de a infiinta inca zece companii municipale pe actiuni. Printre acestea se numara: Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti SA, Compania Municipala Sport Pentru Toti Bucuresti SA, Compania Municipala Managementul Transportului Bucuresti SA, Compania Municipala Publicitate si Afisaj Bucuresti SA etc.

Cele zece companii pe care primarul Gabriela Firea vrea sa le infiinteze sunt:

1. Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti S.A.

2. Compania Municipala Sport Pentru Toti Bucuresti S.A.

3. Compania Municipala Managementul Transportului Bucuresti S.A.

4. Compania Municipala Publicitate si Afisaj Bucuresti S.A.

5. Compania Municipala Paza si Securitate Bucuresti S.A.

6. Compania Municipala Iluminat Public Bucuresti S.A.

7. Compania Municipala Imobiliara Bucuresti S.A.

8. Compania Municipala Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti S.A.

9. Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat Bucuresti S.A.

10. Compania Municipala Eco Igienizare Bucuresti S.A.