Gabriela Firea: Dorim sa preluam curatenia pentru zona centrala la Primaria Capitalei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 28 decembrie 2016, 14:18 Actualitate | Administratie Locala


Gunoi pe trotuar
Foto: USER UPLOADED
Activitatea de salubrizare pentru centrul Capitalei ar putea fi preluata de Primaria Capitalei, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. In prezent, in centrul capitalei se ocupa de curatenie cele 6 primarii de sector, fiecare avand cate o bucata din centru. Fiecare primarie de sector are contract pentru prestarea acestui serviciu cu cate un operator privat. Gabriela Firea a declarat ca este nemultumita de felul cum firmele de salubrizare isi fac treaba si este o rusine ca in centrul Capitalei sa fie mizerie.

Reamintim ca majoritatea contractelor de salubrizare din Bucuresti cu operatori privati au tot fost prelungite din 2007-2008 prin acte aditionale si vor incheia, iar in viitorul apropiat administratia locala trebuie sa faca noi licitatii, acest lucru permitand administratiei locale anumite modificari. Totusi, ramane de vazut daca din punct de vedere legal va fi posibila doar preluarea centrului de catre Primaria Capitalei si cum se va face acest serviciu.
 

"Am avut inainte de Craciun o intalnire cu primarii de sector asupra unui aspect la care tin foarte mult, curatenia. Daca proiectele de investitii se vad foarte greu fiindca trebuie sa urmeze proceduri si asa este normal, daca toate celalalte au un anumit timp de pregatire, tocmai pentru ca tin foarte mult la curatenie si aceasta s-ar putea vedea imediat, s-ar simti o imbunatatiere, dorim sa preluam curatenia la Primaria Capitalei in special cea din centru. Primariile de sector vor transmite firmelor de salubritate aceasta decizie. Sper ca proiectul sa fie aprobat cat mai curand in Consiliul General, eu voi veni cat mai curand cu acest proiect de hotarare, prin care, fiindca vreau sa-mi asum curatenia din Centrul Capitalei. Timp de 5 luni am sperat ca salubritatea se va imbunatati in Capitala. Daca un pasaj, o pasarele, o parcare, o facem mai greu, fiindca trebuie sa facem studiu de fezabilitate, proiect tehnic, licitatie, curatenia trebuie sa se vada de azi pe maine. Eu sunt un primar femeie, am promis ca in capitala va fi curatenie, macar in zona centrala. Vin turistii si ce vad in Bucuresti?Este o rusine pentru noi", a declarat Gabriela Firea, miercuri, intr-o discutie cu jurnalistii la sediul Primariei Capitalei.Intrebata cum va face aceasta preluare in conditiile in care anumite primarii Primariile de sector au contracte cu operatori privati pentru salubrizarea intregului sector si ar putea cere daune in instanta, Firea a declarat ca le va arata poze cu mizeria din oras.


"Eu m-am pregatit ca un jurnalist pentru aceasta intrebare si impreuna cu colegiii mei am realizat mai multe imagini si filmari in centrul Bucurestiului si cred ca nu vor avea curaj acele firme de salubritate sa comenteze fiindca nu si-au facut datoria", a explicat Firea.


Cine face curatenie in prezent in Bucuresti

Primul contract de prestari servicii de salubrizare din Bucuresti a fost incheiat in data de 10.01.1997, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti a semnat cu SC RER - RWE ECOLOGIC SERVICE SA Bucuresti - REBU un contract pentru o perioada de 10 ani. Ulterior, durata contractului s-a modificat printr-o hotarare de Consiliu General care prevedea reorganizarea serviciului public de salubrizare prin organizarea de licitatii pentru sectoarele 2, 3 si 6, urmand ca in sectoarele 1, 4 si 5 aceasta activitate sa fie realizata, in continuare, de REBU SA.

In sectorul 1 al Capitalei, REBU a facut curatenie pana in august 2007 cand, primaria de sector a facut licitatie pentru desemnarea altui operator. Prima licitatie a fost contestata. In decembrie 2007 s-a organizat o noua licitatie, castigata de compania Romprest, contractul fiind incheiat pe 25 de ani, iar valoarea acestuia este de 450 milioane euro fara TVA.

In sectorul 2 al Capitalei, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este  concesionata firmei Supercom, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 3 al Capitalei, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este  concesionata firmei Rosal, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 4, REBU face curatenie din 1997 pana in prezent, contractul initial fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 5, din 1999 pana in in 2001 activitatea de salubrizare a fost facuta de REBU. In noiembrie 2001, Consiliul local a decis ca salubrizarea si deszapezirea pe raza acestui sector sa fie efectuata de catre Administratia Domeniului Public Sector 5. In 2011, Primaria sector 5 a spus ca nu mai are bani pentru a plati acest serviciu si a cerut ca activitatea sa fie preluata de Primaria Capitalei.

13 noiembrie 2012: Primaria Capitalei a atribuit un contract de aproape 10 milioane de euro pentru salubritare si deszapezire in sectorului 5. Desi este un contract mare, a fost atribuit prin negociere directa. Primaria a motivat prin necesitatea incheierii contractului intr-un termen scurt. Contractul a fost acordat companiei Romprest Service.

2 iulie 2014: Primaria Capitalei a incredintat companiei Romprest un nou contract de peste 2,4 milioane de euro pentru servicii de salubrizare stradala pe raza sectorului 5.

19 decembrie 2014: Nou contract incredintat Romprest pentru sectorul 5.  Potrivit documentului, salubrizarea stradala costa lunar peste 760.000 de euro vara, iar pe timp de iarna aproape 2,5 milioane de euro. Din nou s-a motivat printr-o ¬situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute¬, de parca nu s-ar fi stiut ca vine iarna si sectorul 5 nu are contract de deszapezire. Cu toate acestea, Primaria sustine in anuntul de atribuire ca ¬pretul cel mai scazut¬ a fost criteriul de selectie.


In sectorul 6, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este  concesionata firmei URBAN, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

Consiliul Concurentei a atras atentia de mai multe ori Primariilor de Sector si Primariei Capitalei ca licitatiile pentru serviciul de salubrizare trebuie refacute si nu este in regula prelungirea prin acte aditionale a contractelor.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat in aprilie 2015 strategia de salubrizare a Capitalei dupa cateva luni de discutii in contradictoriu. Fara aceasta strategie, potrivit legislatiei in vigoare, Primariile de sector din Bucuresti nu puteau sa faca licitatiile pentru delegarea serviciului. Primaria Capitalei pregateste in prezent documentele necesare organizarii licitatiilor.Fiecare din cele sase sectoare ale Capitalei cheltuie anual circa 100 milioane de lei pentru salubrizare, cu rezultate contestate de locuitori.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3523 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Clientela e nerabdatoarea (Miercuri, 28 decembrie 2016, 14:29)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Clientela mafiei rosii asteapta noi firme ale primari prin care sa se șmenuiasca banii, iar sluga Securistului Voiculescu e cea mai indicata ca sa o serveasca. La nimic nu se pricep psd-istii mai bine decit sa fure din banii publici,
 • +9 (9 voturi)    
  Fireaua nu se multumeste (Miercuri, 28 decembrie 2016, 14:50)

  tropotaru [utilizator]

  numai sa preia fraiele puterii administratiei locale: ea vrea si calu'.

  Da ce-mi bat eu gura de pomana? Ajung tot la vorba aia: bate saua sa priceapa ...  Firea
 • +8 (8 voturi)    
  mai exact (Miercuri, 28 decembrie 2016, 14:53)

  mihai.mihaita [utilizator]

  sa puna mana pe orice , sa tripleze preturile si contractele apoi sa le dea familiei si apropiatilor..

  cam asta e PSD!
 • +2 (6 voturi)    
  Un oraș sau șapte? (Miercuri, 28 decembrie 2016, 14:55)

  Wasile [utilizator]

  Acolo unde este bulibășeală, este loc de ascuns mizerie. Unde ceva nu este clar, este loc de furt. Unde sunt mulți, responsabilitatea individuală este diluată până la nivelul la care nimeni nu știe / nu poate/ nu vrea, dar nici nu poate fi acuzat.


  De ce d-zeu avem jde contracte cu jde firme, la salubritate / deszăpezire? De ce când trec din sectorul 3 în patru nu mai am trotuare de 40cm, iar când trec din sectorul 4 în 5 nu vezi un gard la vreo grădină, sau un spațiu verde amenajat corespunzător?

  Știu, incompetență, indolență... hai d-na Firea, nu luați doar centrul, faceți mai mult. Eu critic de obicei țățismele d-nei, dar chiar cred că ar trebui să stăm într-un singur oraș, nu în șapte diferite - centralizarea este OK. Uite Min. Sănătății cu o singură licitație pentru medicamente oncologice - economii de 30% sau mai bine.

  Hai că se poate. Firea, măcar dacă ai face pe bune jumătate din ce tot turui...
 • +5 (5 voturi)    
  Esti nemultumita? (Miercuri, 28 decembrie 2016, 15:00)

  ouyang [utilizator]

  Reziliaza contracte! Fa licitatii publice! Etc. Nu e treaba primariei sa smangleasca niste bani din asta. Sistemul e facut sa nu mai puteti voi fura. Cine nu vede e tampit. Directia e spre mai putina primarie, nu invers! Ne intoarcem in anii '90 cu psesdistii astia.
  • -1 (1 vot)    
   CUm asa? (Miercuri, 28 decembrie 2016, 15:43)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Pai am evaluat din 90 incoace? Nu aceiasi hoti, aceiasi neo-comunisti si securisti conduc si fura cum for. Nu e Firea sluga de securist cu barbat ciocoi de Volintir. O fi ea mai prasta sa nu smenuiasca banul mai ceva ca sotul ei
 • -3 (5 voturi)    
  aici are dreptate (Miercuri, 28 decembrie 2016, 15:05)

  bancher [utilizator]

  in centrul orasului e sper mizerie...primaria sector 3 nu isi face treaba, iar firma urban sa are niste masini vechi si prapadite din care curge zeama murdara pe asfalt. Dar sa face ceva doamna Firea, ca de vorbe este buna...
 • +1 (3 voturi)    
  si trotuarele? (Miercuri, 28 decembrie 2016, 15:08)

  U_swamp [utilizator]

  Firea-i, curata si trotuarele de masini parcate ilegal. Un sac de gunoi sau un cacat mai pot fi ocolite, dar o fieratanie, ba.
 • +4 (4 voturi)    
  Gabi cu cine face curățenie? (Miercuri, 28 decembrie 2016, 15:24)

  asavreau [utilizator]

  Madam Firea pare că se droghează."Dorim"!Adică cine și cine va face curățenie.Cred că de la dorință la putință se va împuți complet Bucureștiul.Nu face mai simplu niște norme de igienizare și pune șleahta de consilieri și inspectori să verifice și să sancționeze?Sau cum are subalterni numai analfabeți cu diplome,nu are cine întocmi niște instrucțiuni?
 • +3 (3 voturi)    
  Banul la mine (Miercuri, 28 decembrie 2016, 15:29)

  Frank777 [utilizator]

  Vanghele avea o vorba cu referire la dusmanii sai politici : -Astia nici nu stiu sa fure ..... cu referire la licitatii ,bani de la bugetul comunal si manipularea lor in buzunarele cui trebuie.Se vede ca acum se intoarce aplicatia si vocatia lui Vanghelie la nivel de primarie.Cu slaba si incompetenta opozitie din consiliul local isi fac de cap astia.Nu am auzit inca de o plangere penala impotriva cuiva din primaroie pentru un abuz in serviciu si era USR care spunea ca o sa faca.daca nu face ori sunt ei slabi si nepregatiti ori sunt aia cinstiti.Si atunci raman de prosti toti din opozitie.Garantat vanghelie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by