Ministrul Culturii s-a dus pe santierul ASE de la Casa Nanu Muscel din Piata Romana si a cerut oprirea lucrarilor pe motiv ca se desfasoara ilegal. ASE-ul refuza

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 1 aprilie 2016, 19:14 Actualitate | Administratie Locala


Piata Romana 7 - 1
Foto: Graphic Studio
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a dus vineri pe santierul de la Casa Nanu Muscel din Piata Romana, si i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice din Bucuresti sa fie sistate lucrarile care se desfasoara la casa din Piata Romana nr.7, monument istoric, precizand ca acestea se desfasoara ilegal. ASE-ul a inceput anul trecut lucrarile de restaurare si consolidare a casei, iar in spatele ei vrea sa construiasca un bloc de 7 etaje. Proiectul a starnit numeroase controverse. In ciuda interventiei ministrului, rectorul ASE, Nicolae Istudor, nu a oprit lucrarile. Inspectoratul de Stat in Constructii  a fost pe santier si poate dispune oprirea lucrarilor.

Vlad Alexandrescu spune ca proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, avizul in baza caruia Primaria Capitalei a autorizat proiectul fiind unul vechi, dat inainte ca imobilul din Piata Romana nr. 7 sa fie clasat monument istoric.

"Avizul de care va prevalati, dat inaintea clasarii, este un aviz lovit de caducitate, caducitatea fiind acea cauza de ineficacitate a avizului ce consta in lipsirea acestuia de orice efecte datorita intervenirii unei imprejurari ulterioare incheierii sale - Ordinul de Clasare. In consecinta va solicitam sa dispuneti oprirea neintarziata a lucrarilor pana la restabilirea legalitatii", se arata in scrisoarea pe care Vlad Alexandrescu a trimis-o catre ASE si prin care a cerut sistarea lucrarilor. 

"Aici trebuie intervenit azi, pentru ca luni ar putea sa fie prea tarziu. Domnule rector, am trecut aseara la ora 10,00. Ieseau camioane cu caramizi. Peretele cladirii dinspre ASE s-a prabusit in totalitate. Dumneavoastra continuati lucrarile intr-un regim intensiv peste week-end pentru a obtine maximum de distrugere pe care il puteti obtine intr-un interval in care sa va poata acoperi legea. Nu mai sunteti acoperit de lege. Sunteti in afara legii si, daca dvs continuati in ciuda avertismentelor mele, veti raspunde penal. Si dumneavoastra si Senatul", l-a avertizat Alexandrescu pe rectorul Nicolae Istudor, potrivit Agerpres.

Rectorul spune insa ca vrea un document in sensul cererii ministrului Culturii. "N-am de ce sa raspund penal, deoarece eu am toate documentele in regula. Am fost informat verbal. Dati-mi un document prin care imi solicitati sa opresc lucrarile si eu o fac. Faceti tot ce este legal posibil si eu nu am nicio problema. Eu nu distrug nimic. Conserv. Eu respect un contract", a precizat Istudor.

El a precizat ca are o autorizatie de constructie emisa in 2006 de Primaria Municipiului Bucuresti, care a fost innoita in 2015 si ca are proces verbal de custodie in care se consemneaza ca 122 de pozitii (elemente) ale Casei Nanu Muscel sunt in custodie la constructor pentru intretinere.

"Le dam jos si le mutam la loc. Cine a spus ca n-avem voie? E un proiect. Daca intr-adevar apare un document care ma impiedica, eu n-am niciun fel de problema. Eu respect legile tarii", a mai spus rectorul ASE, potrivit Agerpres.

In iulie 2015, Academia de Studii Economice din Bucuresti a inceput lucrarile de restaurare si consolidare a casei Nanu-Muscel, cladire monument istoric aflata langa academie, in Piata Romana nr. 7. In spatele imobilului vechi, pe terenul ramas liber, va fi ridicata o cladire noua, de 7 etaje, care va adaposti spatii de invatamant si cercetare. Arhitectii care realizeaza proiectul, biroul Graphic Studio, spun ca noua cladire va avea aceeasi inaltime ca ASE-ul si se va lipi la calcanul (n.r. perete comun intre doua case) cladirii vechi, care se vede din Piata Romana. Primaria Capitalei a reautorizat proiectul zilele trecute, pentru acesta existand o autorizatie inca din 2012.


Simulare cum va arata proiectul/ Foto: Graphic Studio

"Academia de Studii Economice din Bucuresti a inaugurat marti, 28 iulie a.c., Santierul din Piata Romana nr. 7 pentru continuarea lucrarilor de Consolidare, Restaurare si Extindere la constructia existenta (Corp C1) S+P+1E+M, care va avea regim de inaltime S+P+1E+M, cu un corp nou (C2) in regim de inaltime 3S+P+7E. Proiectantul general este SC Graphic Studio srl, Bucuresti (sef proiect - lector doctor REMUS ARTENIE HARSAN - arhitect), iar Antreprenorul General este SC Palex srl, Bucuresti.    Valoarea    contractului    de construire    este    de    23 320 380 lei    (fara    TVA),   iar termenul de realizare este de 24 de luni. Suprafata totala desfasurata va fi de 6.500 m2, dintre care 4.600 m2 constituie suprafata utila. Lucrarile de consolidare si restaurare ale Cladirii C1, care este monument istoric, vor fi realizate de catre experti atestati in restaurarea monumentelor istorice. Cladirea restaurata va avea acces public din Piata Romana si    va    fi    un spatiu destinat culturii, care va gazdui  Muzeul ASE, Galeria de Arta Cecilia  Cutescu-Stork (deschisa din anul 2007 la etajele 1    si    2 ale    Cladirii    Ion N. Angelescu) si    spatii    pentru activitati cultural-artistice. Avand in vedere valoarea si destinatia acesteia, ASE intentioneaza sa includa cladirea in circuitul obiectivelor culturale ale Capitalei", se arata intr-un comunicat al ASE-ului dat la inceperea lucrarilor.

Constructia cea noua are ca destinatie spatii de birouri si laboratoare de cercetare, inovare si dezvoltare, Academia de Studii Economice din Bucuresti fiind deficitara din acest punct de vedere. "Constructia va avea in subsol un garaj pe trei niveluri cu 50 de locuri de parcare pentru cadrele didactice ale universitatii. Intrucat ASE are acum peste 22 mii de studenti si peste 830 de cadre didactice, crearea acestor spatii suplimentare va permite desfasurarea activitatilor didactice in conditii optime. In completarea investitiei, pentru dotarea constructiei cu logistica necesara universitatea intentioneaza sa acceseze fonduri europene nerambursabile", se arata in comunicatul ASE.

ASE a cumparat cladirea din Piata Romana nr. 7, in 2012, cu suma de 3,8 milioane de euro de la firma Proconces Ro, aflata in insolventa la momentul tranzactiei. In 2013, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea si extinderea cladirii, alocand pentru proiect circa 40 milioane lei.

Pentru edificarea acestui proiect exista o autorizatie de construire emisa de Primaria Capitalei in 2012 pentru vechiul proprietar, iar casa a fost cumparata impreuna cu proiectul autorizat, sustine rectorul ASE, Pavel Nastase. In 2014, ASE-ul a scos la licitatie contractul pentru executia lucrarilor. Pe 26 mai 2015, contractul a fost atribuit firmei PALEX CONSTRUCTII INSTALATII S.R.L. pentru suma de 23,32 milioane de lei fara TVA.

Casa din Piata Romana nr. 7, denumita Casa Nanu-Muscel, a apartinut  profesorului dr. Ion Nanu-Muscel (1862-1938) si sotiei sale Ana, nascuta Staicovici, scrie arhitecta Silvia Colfescu pe blogul sau. "Casa a apartinut Academiei Comerciale, fiind donata in 1940 de vaduva Nanu-Muscel pentru a adaposti profesori pensionari ai Scolii si studenti. Dupa care a ajuns in proprietate privata. Initial cu doua corpuri, casa a ramas numai cu corpul principal; cel auxiliar a fost demolat abuziv in 2007. Distinsul cuplu Nanu-Muscel si-a construit casa prin 1890, in gustul vremii, un stil compozit, care inmanuncheaza elemente ale stilurilor Louis XV si Louis XVI, in maniera arhitectului I. D. Berindey-fiul", scrie  Silvia Colfescu.

Societatea civila a ridicat inca din 2015 semne de intrebare referitor la legalitatea proiectului.10776 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  ase-ul școala de copii de (Vineri, 1 aprilie 2016, 20:47)

  andreitr [utilizator]

  securiști kaghebisti. E normal să fie plini de.tupeu pentru că țara a fost a lor 25 de ani. Felicitări ministrului care a dat dovadă de bun simt.
  • -3 (9 voturi)    
   Ce a facut ministrul ... (Sâmbătă, 2 aprilie 2016, 10:11)

   HalikiBuliki1 [anonim] i-a raspuns lui andreitr

   poate fi catalogat lejer ca abuz.
   Oricum ministrul a dat dovada de tupeu si nesimtire. Asa cum a spus si rectorul de la ASE, pretene...hartia...da hartia, unde-i hartia?
 • -2 (14 voturi)    
  sincer... (Vineri, 1 aprilie 2016, 21:50)

  un om [utilizator]

  casa aia o stiu de mai bine de 10 ani (cand mergeam pe la ASE) si mereu ma minunam in ce hal poate sa arate, chiar in Piata Romana si cum nimeni nu se ocupa de ea, macar sa o demoleze daca nu sunt in stare sa o repare. Acum, ca s-au apucat cei de la ASE de ea, hopa si Cultura... care zic sa n-o reabiliteze ca o fac urata, mai bine sa o lase sa cada singura... bleah..
 • +9 (11 voturi)    
  Super (Vineri, 1 aprilie 2016, 22:10)

  Radub1000 [utilizator]

  Eu cred ca ii doare in cot de restaurarea cladirii vechi. Au luat terenul ca sa tranteasca blocul ala acolo, pe banii contribuabililor. (care se potriveste ca nuca in perete cu cladirea ASEului, iar chestia cu aceeasi inaltime este pentru prescolari ) 50 de locuri de parcare pentru 20 de mii de studenti si 1000 de cadre didactice? Ce gluma buna. Cine a aprobat proiectul cu asa putine locuri de parcare in centrul Bucurestiului?
 • +5 (5 voturi)    
  Mulțumesc (Vineri, 1 aprilie 2016, 22:22)

  silvia c. [utilizator]

  Mulțumesc, m-ați avansat arhitect. S-ar putea ca UAUIM să nu fie mulțumită. De fapt, am studiat Istoria Artei.
 • -1 (9 voturi)    
  vechile familii (Sâmbătă, 2 aprilie 2016, 2:30)

  john70 [utilizator]

  Dupa Nanu-Muscel, casa a fost proprietatea profesorului Socrate Lalu, care a murit si el in 1944. Fusese casatorit cu Emma Duckett, o americanca, cu care a avut o fata, Edith Lalu. Casatorita cu Gheorghe Emandi, Edith a avut si ea o fata, Elena Emandi, care s-a casatorit cu Printul Grigore Ghyka. Acesta era baiatul Printului Alexandru Ghyka, fostul Director general al Siguranței Statului și Polițiilor în perioada Statului Național-Legionar, o legenda a inchisorilor politice romanesti, in care a stat din 1941 pana in 1964.
  Acum se cearta niste tzoape parvenite pe casa asta, unii strigand mai tare ca altii cum ca ei iubesc mai mult acest monument istoric.
  Parerea mea: ASE-ul a intrat legal in posesia casei si are dreptul sa faca ce vrea cu ea. Mai ales ca proiectul initial al Academiei de Inalte Studii Comerciale prevedea o cladire care sa ocupe intreaga piatza.
 • +2 (4 voturi)    
  Dar bila ??? (Sâmbătă, 2 aprilie 2016, 2:43)

  Carcalete [utilizator]

  In urma acestor lucrari: a cazut sau nu a cazut ???
  ASTA e important.

  Astept raspuns.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version