Instanta a anulat Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul drumului expres spre Autostrada A1. Decizia este definitiva. Ce se intampla mai departe cu pasajul de la Ciurel

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 11 februarie 2016, 14:30 Actualitate | Administratie Locala


Pilonii podului de la Ciurel
Foto: Hotnews
Curtea de Apel a respins recursul Primariei Capitalei si a anulat pe 10 februarie Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul drumului expres spre Autostrada A1, ce ar urma sa porneasca de la Ciurel si sa ajunga la autostrada, dincolo de soseaua de centura. Proiectul include pasajul de la Ciurel.  Procesul a fost intentat de mai multe familii care detin proprietati pe traseul acestei artere. Sentinta este definitiva.

In plus, in luna noiembrie 2015, Tribunalul Bucuresti a decis anularea autorizatiei de construire emisa in 2014 de Primaria Capitalei pentru pasajul de la Ciurel pentru ca primaria condusa de primarul Sorin Oprescu a emis acest document in regim de urgenta. Instanta a aratat ca nu era nici o urgenta, asa cum este ea definita de lege. In plus, autorizatia nu are la baza un Plan Urbanistic Zonal, potrivit motivatiei instantei, planul urbanistic anulat acum fiind emis dupa ce s-a emis autorizatia. Instanta a cerut demolarea lucrarilor efectuate in baza autorizatiei. Decizia Tribunalului nu este definitiva. Procesul a fost pornit de un proprietar din zona, Danes Mihai, nemultumit de faptul ca piciorul podului se inalta la cativa metri de proprietatea lui si ii afecteaza viata si dreptul de proprietate. In plus, prima autorizatie de construire emisa pentru pasajul de la Ciurel, parte din drumul expres, a fost anulata de instanta, insa Primaria Capitalei a emis inca doua autorizatii pentru a putea continua lucrarea.

In prezent, pasajul de la Ciurel este realizat in proportie de 40%, potrivit informatiilor furnizate de municipalitate, si s-ar putea ajunge pana la obtinerea demolarii in instanta din cauza ca Primaria Capitalei nu a parcurs traseul legal de aprobare a lucrarii. Ramane de vazut cine va plati daca se va ajunge in aceasta situatie, pana in prezent valoarea lucrarilor decontate de primarie fiind de circa 90 milioane lei.

"Nodul Virtutii este estimat a se finaliza la sfarsitul anului 2016", au declarat reprezentantii municipalitatii la finalul anului 2015 pentru HotNews.ro. In bugetul pe anul 2016, Primaria Capitalei vrea sa aloce pentru aceasta lucrare circa  40 milioane lei.

De ce au cerut cetatenii anularea planului urbanistic al proiectului

Cetatenii din zona si societatea civila au declarat in nenumarate randuri ca se opun proiectului din urmatoarele motive:
 • este inutil, existand variante mai ieftine si care s-ar putea realiza mult mai rapid. "Printre solutii se numara realizarea unei strapungeri care sa continue strada Preciziei pana in centura Capitalei, realizarea unei strapungeri pe strada Liniei, unde se afla o cale ferata abandonata si unde nu ar fi nevoie de expropieri pentru realizarea drumului pana la centura. O alta solutie ar fi realizarea unei strapungeri in continuarea bulevardului Timisoara, aceasta ar avea cateva sute de metri pana la centura si s-ar putea realiza foarte rapid. Toate aceste rute alternative ar duce la decongestionarea bulevardului Iuliu Maniu, fara sa fie nevoie de acest proiect megalomanic (drumul expres spre autostrada A1, n.r.)", a declarat Victor Rausse, unul dintre cetatenii afectati de proiect.
 • nu va duce la rezolvarea problemelor de trafic, aglomerand centrul Capitalei. "Acest PUZ decongestioneaza intr-adevar bd-ul Iuliu Maniu, dar va conduce tot traficul spre centrul Capitalei, deoarece soferii care vin de pe A1 si de pe soseaua de centura vor trece podul de la Ciurel, vor merge pe Splaiul Independentei si vor trece prin zona Unirii spre autostrada Bucuresti - Constanta. De asemenea, drumul va crea o descarcare majora pe soseaua Virtutii, un drum important care leaga Drumul Taberei de nordul Capitalei", a mai declarat Rausse.
 • trece la doar 7 metri de uzina de apa de la Rosu, unde sunt niste bazine imense de apa descoperite pe care smogul facut de masinile de pe drum le vor polua.
 • proiectul nu are studiu de trafic, singurul studiu in acest sens fiind JICA, un studiu realizat de japonezi in 2000 si care nu recomanda acest proiect drept o solutie viabila.


"Solutia Curtii de Apel Bucuresti aneantizeaza eforturile PMB de a duce la bun sfarsit procedura de expropriere atat de necesara pentru continuarea lucrarilor drumului expres Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti-Pitesti daca ar fi sa-l citam pe arhitectul sef al capitalei Gheorghe Patrascu - cf. Hotnews (21 iulie 2011) "Avem nevoie de PUZ doar pentru a declara obiectivul de utilitate publica si a face exproprierile si pentru a detalia traseul penetratiei acolo unde PUG-ul nu o face", a declarat Dumitru Dobrev, avocatul care ii reprezinta pe cetateni, pentru HotNews.ro.


Istoric proiect

Primaria Capitalei a demarat lucrarile la drumul expres spre Autostrada Bucuresti-Pitesti in 2010, iar potrivit documentelor prezentate la vremea respectiva, artera,  de 8,3 km, ar fi urmat sa faca legatura  intre Splaiul Independentei si autostrada A1.

Licitatia pentru executarea lucrarii a fost castigata de catre consortiul JV Bogl - Astaldi - Euroconstruct -Tehnologica si Proiect Bucuresti, termenul estimat pentru finalizare fiind de 35 luni, de la inceperea lucrarii, respectiv anul 2014.

Lucrarile la pasajul de la Ciurel au inceput, in baza unei autorizatii emise in regim de urgenta, si fara sa existe un Plan Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (Planul urbanistic a fost aprobat abia in august 2012) care sa stabileasca exact traseul bulevardului, asa cum prevede legea, si fara sa existe o dezbatere publica serioasa asupra necesitatii proiectului si daca cetatenii din zona doresc sau nu un asemenea proiect. In plus, desi reprezentantii municipalitatii au spus ca se vor expropria 40 de hectare de teren, cetatenii din zona nu stiau cine va fi expropriat si nici in ce conditii.  De asemenea, lucrarile au inceput fara sa existe banii necesari, iar la cateva luni dupa ce a inceput santierul, au fost sistate din lipsa de fonduri, din pasaj fiind realizat doar un pilon si fundatia pentru altul.

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, la sfarsitul lunii august 2012, traseul noului drum expres spre Autostrada Bucuresti-Pitesti (penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti - Pitesti), desi lucrarile la Pasajul Ciurel, parte din proiect erau incepute inca din 2010.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aprobat de consilieri drumul expres va porni de la intersectia bd. Virtutii cu Splaiul Independentei, va merge pe langa Lacul Morii pana la intersectia cu bd. Uverturii, dupa care trece pe langa statia de tratare a apei Rosu-Militari si iese din Bucuresti prin comuna Chiajna. Traverseaza Centura Capitalei, trece prin Comuna Dragomiresti-Vale si iese in A1, la km 13, Pod Ciorogarla.

Pe parcursul lucrarii vor fi construite trei pasaje supraterane: la intersectia sos. Virtutii cu Splaiul Independentei (Pod Ciurel), la intersectia Penetratia A1 - Bd. Uverturii si la intersectia cu Soseaua de Centura si in zona Pasajului CFR de la Ciorogarla. In total, drumul express va avea o lungime de circa 8,3 km, trei benzi pe sens si se estimeaza ca va costa 138 milioane de euro. Lucrarea a inceput in 2010, prin demararea lucrarilor la Podul Ciurel, desi Planul Urbanistic Zonal inca nu fusese aprobat de Consiliul General. Lucrarea este realizata de consortiul JV Bogl - Astaldi - Euroconstruct -Tehnologica si Proiect Bucuresti, in calitate de proiectant. Termenul estimat pentru finalizare este de 35 luni, de la inceperea lucrarii, respectiv anul 2014. Pentru realizarea proiectului trebuie expropriatate 40 de hectare de teren, proprietate privata.

Istoric decizii instanta

Tribunalul Bucuresti a anulat, in iulie 2012, prima autorizatie de construire pentru pasajul de la Ciurel, emisa de Primaria Capitalei in regim de urgenta. Procesul a fost pornit de un proprietar din zona, Danes Mihai. In noiembrie 2013, sentinta a devenit definitiva.

In februarie 2013, si Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul drumului a fost suspendat in instanta, de un grup de cetateni din zona  care nu sunt de acord cu acest proiect. Intre timp insa, sfidand cetatenii si instanta, Primaria Capitalei a emis o noua autorizatie pentru acest pasaj, in august 2013.


Situatii similare


O situatie similara este si in cazul largirii strzilor Buzesti si Berzei, unde Asociatia Salvati Bucurestiul a reusit in instanta anularea planului urbanistic si a unor autorizatii de construire emise ilegal de municipalitate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22446 vizualizari

 • +1 (23 voturi)    
  1984 (Joi, 11 februarie 2016, 14:48)

  Dedalus [utilizator]

  Nu este singurul proiect fara sens.

  Nu cred sa existe in Romania studii serioase pe care sa se bazeze aceste proiecte.

  Arena Nationala spre exemplu, este o alta mostra de inutilitate. Si daunatoare pe deasupra. Terenul ala era folosit macar de copii, pentru o miutza. Acum este doar o imensa surpafata betonata. O parcare uriasa zaxe nefolosita de ani de zile.

  Nu aveam nevoie de nici o Arena Nationala, era sufficient un stadion decent. Chiar si asa, Solutia adoptata este naucitoare - suprafete uriase de beton fara nici o functionaltiate, in jurul Arenei.

  Si mai sunt nenumrate exemple.

  O fi si coruptie in unele cazuri, nu stiu. Dar in mod sigur e vorba despre o prostie care afecteaza din pacate in special pe copiii nostril.

  Lucrurile vor fi insa din ce in ce mai teribile, pentru ca invatamantul se pregateste sa livreze a treia generatie de incompetenti cu diploma, fara vina lor,

  Peste 20 de ani ne vom aminti cu placere de vremurile din 2010-2015, band o cafea proasta pe balconului unui bloc de 30 de etaje, la 5 metri distanta de blocul de alaturi si vom merge cu masina ce va avea doar vitezele I si a II-a, marcate cu desene ca nimeni nu va mai cunoaste literele ci cifrele..
  • +7 (7 voturi)    
   hm (Joi, 11 februarie 2016, 15:41)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   La cum se intinde orasul, cred ca in 20 ani mai degraba o sa vedem blocuri goale prin cartierele muncitoresti care vor fi distruse cu buldozerul- mai ales cele construite inainte de 1975.

   PS: intr-adevar cafeaua va fi proasta :)
 • +23 (25 voturi)    
  ... (Joi, 11 februarie 2016, 15:11)

  a.nonim [utilizator]

  In Bucuresti poti demola monumente isorice, zeci de cladiri ca sa faci bulevarde fara sens, dar nu poti demola niste cociabe de polistiren, construite pe autorizatii luate pe spaga, fara nicio valoare arhitectonica, istorica sau de alta natura.
 • +15 (21 voturi)    
  Foarte bine! (Joi, 11 februarie 2016, 15:28)

  R.Stoian [utilizator]

  Insa inaptii din PMB care au girat aceasta ilegalitate trebuie sa plateasca, cu bani, cu functie, cu libertatea. Instanta anuleaza act dupa act, spune ca au fost emise ilegal iar ei fac ce stiu mai bine...sfideaza. Sper ca Oprescu va trage dupa el si nume ca Dedu, Patrascu, etc., acesti gropari ai Bucurestiului.
 • +2 (26 voturi)    
  foarte urat ca se blocheaza proiecte utile (Joi, 11 februarie 2016, 15:33)

  leeloo2 [utilizator]

  Strapungerea aia e foarte buna sa putem iesi civilziat din oras nu sa dormim pe Maniu... Preciziei e o porcarie de strada ingusta, aia nu se poate numi "strapungere" iar la Berzei, loserii de la salvati Bucurestiul (de fapt blocati Bucurestiul trebuiau sa se numeasca) chiar nu au niciun argument, se asteapta demult bulevardul calumea acolo.
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 februarie 2016, 13:00)

   [anonim] i-a raspuns lui leeloo2

 • +2 (10 voturi)    
  Strapungeri (Joi, 11 februarie 2016, 16:25)

  HP [utilizator]

  Ce strapungeri viseaza ala, in Centura ? Dupa ce ca Centura e supra saturata, aia ar mai lipsi, tot traficul de pe Timisoara sau Preciziei sa se descarce acolo.

  Pe Timisoara, dupa Dedeman, e plin de tiruri pe o parte si pe alta, care stau in vama, iar pe sens invers, au prioritate cei care vin dinspre Pacii. Ar fi groaznic.

  Pe Preciziei, la fel, sa stea domnul ala in masina dimineata cu orele, cand vin bizonii care lucreaza in WestGate de la metrou si nu se mai termina cu trecutul trecerii de pieton nesemaforizate.

  Iar invers, sa vezi ce e seara dupa 5, cand un sfert din cei care intra pe Maniu din A1, fac dreapta catre Preciziei. E haos.

  Nu zic ca nu s-ar descarca in Splai, dar nu s-ar descarca integral, majoritatea se impart prin Iuliu Maniu catre celelalte zone.

  Iar dimineata Iuliu Maniu e un cosmar. Sa stea domnul respectiv la Pacii in timpul zilei.
  • +3 (9 voturi)    
   domnului respectiv (Joi, 11 februarie 2016, 18:17)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui HP

   vrea Primăria să-i ia 100 de mp din cei 300 cat are curtea și să-l lase cu casa la un metru de zona de siguranță a autostrăzii A1 Ciurel. Omul nu mai poate să o vîndă că nu e nebun nimeni să cumpere ca să stea în noxele și vuietul autostrăzii. Va primi despăgubiri in jur de 20.000 EUR pentru cei 100 mp care nu compensează pierderea de valoare adusă casei recent construite. In 2007 cand a construit PS 6 (deși știa că se va face autostradă) i-a eliberat autorizatie de construire și acum zice că nu are nici o răspundere că cei de la capitală sunt de vină. Cei de la capitală spun că P. Sector 6 e de vină și uite așa. Atunci omul nu are altă soluție decît să se opună exproprierii. Iar spre știința matale șoseaua de centură poate să preia traficul de pe Timișoara, Preciziei și Liniei (dacă s-ar amenaja) pentru că va avea 4 benzi, separator de sens și intersecții denivelate. Uite aici dacă știi carte: http://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-20369434-foto-cum-fost-schimbat-proiectul-soselei-centura-sud-capitalei-giratorii-suspendate-intersectii-trei-niveluri.htm
   • 0 (4 voturi)    
    Esti pe langa! (Vineri, 12 februarie 2016, 13:06)

    all23 [utilizator] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

    Daca tu crezi ca asta e dreptate ce a facut instanta ....
    Proiectul trebuia sa mearga mai departe , iar cetatenii sa fie just despagubiti. daca acea casa avea inainte de pasaj o valoare de 200 000 euro , trebuia sa ii dea banii, ca omul sa se mute. Blocarea proiectului nu face nimic bun , se vor pierde mai multi bani etc.
    Pana si pasajul Basarab , unde Base a despagubit cu milioane de euro pentru cate 10 mp de locuinta , este un proiect de care este nevoie.
    Singura diferenta este ca banii de despagubiri , ajung in acest caz la oamenii indreptatiti , si , de aceea instanta se face ca nu vede. Daca era unul din clanul Base sau din CM Buc , lua pana acum si 10 mil de euro , jumatate din parcul Herastrau si ce a mai ramas din parcul Titan ...
    Pot intelege nedreptatea omului , dar nu inteleg de ce se bucura pentru necazul altor 2 000 000 de cetateni care vor aceasta autostrada ...
    Normal era ca instanta sa ii dea banii pentru o evaluare corecta , pentru toata proprietatea !
   • +2 (4 voturi)    
    Aha (Vineri, 12 februarie 2016, 14:34)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

    Imi pare rau, nu pun botul la basmele cu centura in regim de autostrada. Pana una alta, centura de sud e in regim de drum forestier.

    Individul ala ar fi trebuit expropriat.
   • -1 (3 voturi)    
    Casa facuta prin frauda (Vineri, 12 februarie 2016, 15:47)

    AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

    Domnul respectiv cum a reusit sa isi faca o casa fix in strandul Ciurel? Oare pentru ca domnul si sotia lucreaza amandoi in conducerea unui institut care a obtinut terenul, iar ei si-au facut casa?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by