​FOTOGALERIE Eterna problema a blocurilor construite langa case: litigiu vechi de opt ani in centrul Bucurestiului

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 12 ianuarie 2016, 9:53 Actualitate | Administratie Locala

Strada Leon Voda 13 - 1
Foto: Hotnews
Proprietara unei case de aproape o suta de ani vechime, din centrul Capitalei, spune ca fost nevoita sa isi paraseasca proprietatea dupa ce in peretii imobilului au aparut mai multe crapaturi. Femeia sustine ca imobilul i s-a degradat dupa ce lipit de casa ei s-a construit un bloc cu patru etaje. Proprietarul blocului spune ca nu din cauza sa au aparut crapaturile in casa si ca va castiga procesul in instanta.


Povestea incepe in mai 2006 cand Primaria sectorului 4 emite o autorizatie de demolare pentru casa de pe bd. Marasesti nr. 64-66, o cladire cu subsol, parter si etaj, lipita la calcan cu casa de pe strda Leon Voda nr. 13.

Imobilul a fost demolat, iar proprietarul, Stelian Dinculescu a cerut Primariei sector 4 permisiunea sa construiasca un bloc cu demisol, parter si patru etaje. Pe 15 ianuarie 2007, Primaria sectorului 4 emite o autorizatie de construire pentru acest imobil, iar lucrarile au inceput in 2007.

In iunie 2006, inainte de inceperea lucrarilor, proprietara casei din strada Leon Voda nr. 13, a cerut o nota de constatare privind starea imobilului, aceasta fiind realizata de inginerul Constantin Pavel, reprezentantul proprietarului. Expertiza a constatat ca exista fisuri in pereti, insa starea cladirii este una "relativ buna".

"Structura cladirii este realizata din pereti structurali de zidarie de caramida, lipsita de centuri si stalpisori din beton armat, cu cedare neductila la actiunea fortelor seismice si pericol de rasturnare. Planseele sunt din lemn, in suprastructura si din boltisoare  de caramida peste subsol. Starea cladirii din str. Leon Voda nr. 13 este relativ buna, tinand seama de vechime si de deficientele structurale. Totusi, se observa fisuri si crapaturi in peretii interiori si exteriori, cauzate de seisme si tasari. Din acest motiv se recomanda aplicarea unei tencuieli de ciment armate pe zona de contact cu cladirea noua", se arata in expertiza.

Severina Sculy, proprietara casei de pe strada Leon Voda, spune ca dupa demolarea casei de pe strada Marasesti, in 2006, si dupa ce proprietarul ar fi lasat sapatura deschisa pe timpul iernii, pe peratii casei au inceput sa apara mai multe crapaturi noi.

"In 8.03.2006, a inceput demolarea constructiei vechi din Bd. Marasesti 64-66, terminandu-se in septembrie 2006. Sapaturile gropii la calcanul casei din Leon Voda 13, mai adanci decit nivelul fundatiilor acesteia, au fost lasate deschise cel putin 6 luni de iarna si nu au fost sprijinite in niciun mod. Se pare ca s-a primit si o amenda in acest sens. Acest fapt a declansat gravele avarii produse casei din Leon Voda 13. Toti specialistii in domeniu considera aceasta suficient pentru a distruge stabilitatea unui imobil la care te alipesti", spune Severina Sculy.

Aceasta spune ca proprietarul s-a angajat sa repare eventualele daune.

"In aceasta casa am copilarit, este mostenire de la tatal meu, si desi este construita in anii 1910, pana sa inceapa construirea acestui bloc era intr-o stare relativ buna si nu a avut defecte grave la cutremur. Acum a fost distrusa  si se rupe in doua vazand cu ochii din cauza unei constructiei lipite la calcan si ca urmare a modului defectuos in care fost construita fundatia. Se produc tasari foarte grave care rup casa in doua. Am o expertiza facuta chiar de cel care a construit casa noua care atesta ca inainte de inceperea constructiei casa mea se afla in stare buna. Am un angajament din partea constructorului prin care el se angajeaza sa nu imi produca nicio dauna si sa repare daunele aparute. Am un releveu foto cu cele mai mici fisuri care existau inainte de edificarea noii constructii. Acest material dovedeste ca imobilul meu era intr-o stare buna. Proprietarul sustine ca imobilul meu este vechi si eu trebuia sa-l repar inainte sa construiasca el si ca am avut un burlan care este la vreo 12 metri distanta fata de unde a aparut fractura in casa mea si burlanul acela ar fi fost vinovat. De asemenea, pe fundatura unde se afla casa mea s-ar fi mutat tot traficul greu al bulevardului Marasesti si din cauza asta ar fi crapat casa. Folosindu-se de aceste falsuri fiindca al doilea argument al sau cu traficul este un fals grosolan, emis pe baza unei hartii de la Primaria sectorului 4", spune Severina Sculy, proprietara casei din strada Leon Voda numarul 13.

Femeia spune ca nu mai poate locui in casa de pe strada Leon Voda nr. 13 din 2007. "Mie imi este imposibil sa mai locuiesc acolo fiindca intai a aparut o fisura, apoi o crapatura si acum este o fractura a casei, se vede cerul prin ea si aceasta fractura avanseaza zi cu zi. M-am mutat pentru ca am fost in primejdie de moarte. In camera in care a aparut prima crapatura s-a  fisurat si conducta de gaze din cauza rupturii si puteam sa mor fiindca acest lucru s-a intamplat noaptea, cand dormeam", a explicat Severina Sculy.

Aceasta spune ca a cerut ajutor din partea autoritatilor, insa fara rezultat.

"Inspectoratul de  Stat in Constructii a fost surd si mut. Primaria sectorului 4 la fel. Se vedea clar ca exista un regim de favoare catre cel care a construit noul imobil si o totala neglijenta fata de drama care se petrecea in imobilul meu. Din 2007 ma judec cu vecinul meu sa ma despagubeasca pentru stricaciunile provocate. La Judecatoria sectorului 4 am castigat, apelul l-am piedut, iar la recurs, la Tribunal, dosarul a fost trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti si acum este pe rol", a declarat Severina Sculy.


Contactat de HotNews.ro, proprietarul blocului spune ca nu din cauza sa au aparut crapaturile in casa si ca va castiga procesul in instanta.

"Ne judecam de 8 ani. Doamna Sculy a facut 50 de sesizari la toate institutiile statului fara niciun castig de cauza. Va dati seama ca daca era ceva in neregula se opreau lucrarile. Dansa are o casa de 120 de ani, mostenire de la tatal sau, si nu a fost in stare sa dea macar o bidinea acolo. Nu din cauza noastra au aparut acele crapaturi. Avem expertiza, avem tot. In instanta am facut alte patru expertize, acum o facem pe a cincea. Vom castiga 100% procesul. Dansa vrea sa ii cumpar casa. Are procese cu toti vecinii pe unde are proprietati, din asta traieste. Eu spun sa va vedeti de treaba", a declarat Stelian Dinculescu, proprietarul blocului.

Ramane ca instanta sa stabileasca din ce cauza au aparut crapaturile in casa si cine este vinovat de aceasta situatie, procesul fiind pe rol.

FOTOGALERIE Cum arata casa de pe strada Leon Voda nr. 13, langa care s-a ridicat blocul de 4 etajeMaterial sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

5930 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  nu ceda / rezista !!!! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:57)

  Sile Scully [anonim]

  Severina tin-te tare !

  Proiectul e gata pt imobilul pe terenul tau ?
  • 0 (0 voturi)    
   nu e chiar asa (Marţi, 12 ianuarie 2016, 19:01)

   inginerulupesteprajit [anonim] i-a raspuns lui Sile Scully

   dupa regimul de inaltime blocul pare construit legal. Daca a fost o expertiza inainte inseamna ca se poate determina usor daca imobilul doamnei a suferit avarii din cauza cladirii vecine dar dupa cum arata acel rost dintre imobile tind sa cred ca nu este cazul. Daca s-a mutat din casa cu atat mai bine intrucat acea casa va cade singura in cativa ani. Sistemul structural este pentru case parter, maxim un etaj... este ca o casa din carti de joc.
  • 0 (0 voturi)    
   Dreptate si adevar (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:17)

   Severina Sculy Logotheti [anonim] i-a raspuns lui Sile Scully

   Trebui rezistat ca adevarul, dreptatea si lupta contra coruptiei sa-si spuna cuvantul dupa 9 ani de asteptare disperata..
 • 0 (0 voturi)    
  DINCULESCU minte, si nu numai atat... (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:06)

  Severina Sculy Logotheti [anonim]

  Procesul la fond a fost castigat ! La apel s-a pierdut datorita unui expert, Ciobotaru Dinu care sustinea ca imobilul s-a rupt: din cauza unui burlan, trafic pe fundatura unde nu poti intoarce si ca toate casele mai vechi de 50 de ani au fost sau trebui demolate...Acest expert are titlu de inginer?!?...La recurs s-a constatat ca judecata a fost gresita si s-a intors la apel.
  15 din cei mai prestigiosi ingineri din domeniu, prin expertize si puncte de vedere semnate, constata aberatia expertului Ciobotaru. Acestia arata ca imobilul s-a rupt in 2, datorita sapaturilor fundatiei noii cladiri (cu subsol), sub nivelul fundatiei casei vechi fara subsol, alipita la calcan. Groapa a fost lasata deschisa si nesprijinita peste 6 luni !!! Casa veche era in stare buna, nota de constatare facuta anterior dovedeste. Atunci cum, dupa alipirea noii constructii, deodata, se RUPE IN DOUA si prezinta pericolul prabusirii???
  Important este si ca imobilul nou construit nu are nici un loc de parcare, are un etaj suplimentar nereglementar, permise si functiune fara avizele necesare, cadastre uimitoare, etc. etc...Tot ce a dorit si visat beneficiarul Dinculescu a obtinut de la expert Ciobotaru, Primaria sectorului 4 si de la I.S.C. in favoarea sa. Cum oare altii nu pot??? De ani de zile beneficiaza de chirii colosale in timp ce casa din Leon Voda 13 a dus-o aproape de prabusire...
  Mai minte Dinculescu ca Sculy are asemenea procese, sau ca scopul este sa i se vanda lui proprietatea...
  De fapt, un noian de falsuri declara si depune Dinculescu la dosar. Uita ca in fine, coruptia incepe sa fie demascata si Justitia, JUSTA ! Cu siguranta va pierde si va plati pentru faptele sale. Distrugand nemilos o casa parinteasca, distrugi si sufletul proprietarului. Am putea numi aceasta crima. Din nefericire, nu este un caz izolat si acest proces va fi o "speta" care speram sa ajute pe cei napastuiti.
  • 0 (0 voturi)    
   Fotogalerie Eterna problema (Vineri, 3 martie 2017, 11:13)

   Ciobotaru Dinu [anonim] i-a raspuns lui Severina Sculy Logotheti

   TRIBUNALUL BUCURESTI, SECTIA A V-A CIVILA.
   Dosarul nr.7228/4//2007.
   Termen la 30.01.2012.
   DOMNULE PREŞEDINTE,

   Subsemnatul inginer Ciobotaru Dinu, expert tehnic constructii civile si industriale, atestat de Ministerul Justitiei cu numarul 3504-9754, de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului cu nr.04563, prezint mai jos, răspunsurile la obiecţiunile, formulate de către apelanta – intimată, SCULY LOGOTHETI SEVERINA, prin apărător, avocat TURCU MARIA.
   1. Obiecţiuni - la obiectivele nr.1, nr.2.şi nr.3;
   Obiectivul nr.1. Să se constate existenta ferestrelor practicate in calcanul imobilului proprietatea apelantei reclamante, in sensul poziţiei lor si dimensiunilor acestora;
   Obiectivul nt.2. Să se determine momentul realizarii lor, in masura in care acest lucru este posibil, motivand.
   Obiectivul nt.3. Să se determine dacă constructia vecină, in prezent demolată si in locul căreia se edifică actualul imobil, respectă sau nu servitutea de vedere.
   Formulare - Obiecţiuni. Conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat de Tribunalul Ilfov sub nr.7050/03.06.1949 şi transcris sun nr.3096/1949, cele trei ferestre de la parter şi etaj au fost construite odată cu imobilul, adică la inceputul secolului XX.
   Acest aspect menţionat şi de expert este corect, insă sugerarea subtilă a faptului că apelanta-intimată-reclamantă nu ar fi avut dreptul să aibă practicate aceste ferestre, expertul citind (fără nici o legatură cu obiectivul respectiv) prevederile art.612, 613 si 614 C.civ., ne arată că expertul este părtinitor şi slujeşte in mod evident interesul celeilalte părţi.
   Chiar şi aşa, prevederile citate cu rea voinţă nu au aplicabilitate in acest caz intrucât imobilul şi ferestrele datează de la inceput de secol XX. De asemenea existenţa dreptului de servitute a fost clar stipulată nu numai in contractul de vânzare-cumpărare din 1949 prin care a cumpărat autorul reclamantei, Toma Drăgănescu, ci şi cel din 1924, prin care imobilul a fost cumpărat de către vânzăto
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns lui Sculy Logothety (Miercuri, 22 martie 2017, 22:47)

   Ciobotaru Dinu [anonim] i-a raspuns lui Severina Sculy Logotheti

   Sculy Logothety este arhitecta la Paris, are activitate referitoare la cartile imobilelor si vrea sa primeasca bani din Romsania, pentru o casa construita in anul 1880, cu structura fara continuitate pe verticala si cu alte multe vicii mentionate in expertiza tehnica judiciara intocmita de subsemnatul. Poate la Paris a pacalit pe cineva dar aici nu a fost posibil. Eu am stopat-o aratand adevarata stare tehnica a cladirii si cauzele degradarii. Individa este cel putin obraznica cand se refera la subsemnatul.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă