UPDATE La Cluj s-a dat in folosinta un sistem de bike sharing. Cetatenii au la dispozitie 42 de statii de unde pot inchiria o bicicleta
"De azi inainte, ii invitam pe clujeni sa foloseasca bicicleta ca mijloc alternativ de deplasare prin municipiu, fie pentru a merge la locul de munca, fie pentru a petrece timpul printr-o plimbare cu bicicleta. Punem acum la dispozitie primele 470 de biciclete, care pot fi inchiriate gratuit, cu scopul de a incuraja transportul alternativ cu acest mijloc ecologic, pentru ca suntem un oras in care sunt foarte multe masini. Pe zonele dedicate de transport in comun din oras vor putea fi folosite si bicicletele, astfel incat traseele vor fi mult mai sigure", a precizat primarul Emil Boc, la inaugurarea sistemului.
Valoarea totala a proiectului "Retea de statii self-service de inchiriere biciclete" este de 14.422.085,74 lei, din care 98% reprezinta valoarea nerambursabila. Proiectului presupune realizarea a 50 de statii de inchiriere, dintre care 42 de statii in municipiul Cluj Napoca, 4 statii in comuna Floresti si 3 statii in comuna Apahida. De asemenea, clujenii vor avea la dispozitie pentru deplasare 540 biciclete.
"In prezent, la Cluj-Napoca, din cele 42 de statii sunt functionale 29 si au fost livrate 470 de biciclete. In perioada urmatoare vor fi date in folosinta restul statiilor si bicicletelor in vederea inchirierii. Bicicletele vor putea fi inchiriate pe baza de carduri. Clujenii care doresc sa intre in posesia acestor carduri, se vor prezenta la Centrul de Informare pentru Cetateni sau la primariile de cartier, iar eliberarea acestora se face pe baza cartii de identitate. Regulamentul de utilizare a serviciului de inchiriere a bicicletei in regim self-service a fost stabilit prin Hotararea de Consiliu Local nr. 379/2015", se arata intr-un comunicat emis de primarie.
Prima ora este gratuita, dupa care se plateste un tarif de 2 lei/ora.
In cadrul proiectului s-au amenajat si mai multi km de piste pentru biciclete astfel:
Cluj-Napoca - 13,95 km piste dedicate + 30 km traseu la comun
- piste dedicate, constructie noua - 4,65 km
- piste dedicate pe strazi asfaltate - 9,3 km
- traseu la comun cu autovehiculele - 30 km
Apahida
- piste dedicate, constructie noua - 2,03 km
- traseu la comun - 3,65 km
Floresti
- pista dedicata, constructie noua - 0,78 km
- traseu la comun - 4,3 km
Ce spune regulamentul de utilizare a retelei de biciclete:
- intervalul orar de inchiriere pentru o zi este 06.00-24.00, valabil de luni pana duminica.
- perioada de functionare a sistemului va fi intrerupta in lunile de iarna, cel putin in perioada 01 decembrie - 01 martie, cand se va efectua revizia totala a parcului de biciclete.
- echipamentul inchiriat va putea fi ridicat de la orice statie de inchiriere de biciclete in regim self-service
- echipamentul inchiriat va putea fi returnat la orice statie de inchiriere de biciclete in regim self-service sau in centrul folosit pentru returnarea bicicletelor aflat in Cluj-Napoca, Str. Artelor nr. 4, in cazul in care din diverse motive nu a mai putut fi returnat la statie.
- echipamentul inchiriat va fi returnat in termen de maxim 12 ore de la inchiriere, dar nu mai tarziu de ora 24.00 din ziua inchirierii echipamentului, in caz contrar, Utilizatorul va fi obligat la plata unei sanctiuni penalizatoare de tip Intarziere in valoare de 100 lei, cu mentiunea ca sintagma Intarziere va reprezenta acea situatie justificata in care Utilizatorul returneaza bicicleta in cel mult 12 ore de la expirarea duratei maxime (ora 24.00 din ziua inchirierii).
- in plus, cardul folosit de catre Utilizator pentru inchirierea echipamentului va fi suspendat pe o perioada de 30 (treizeci) zile calendaristice. In cazul in care se constata disparitia echipamentului, se va stabili carui Utilizator ii apartine responsabilitatea, iar acesta va trebui sa achite o sanctiune penalizatoare de 650 lei reprezentand contravaloarea pretului total de achizitie al bicicletei.
- Utilizatorul poate inchiria simultan NUMAI o singura bicicleta.
- Persoanele care doresc sa obtina un card Bike Sharing se prezinta la unul din sediile Primariilor de cartier sau la sediul Primariei Centrale cu actul de identitate si avand o adresa valida de e-mail pentru a i se emite cardul de acces si pentru a incheia un contract intre parti.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cam asta e diferenta intre orase conduse de unul ca Iohannis sau Boc .
Deci, argumentul pentru care te dai lovit in aripa pe motiv de Cluj... e subtirel...foarte subtirel!
Viitoarea mea soție provine din zonă și am petrecut mult timp acolo. Clujul e un oraș mult mai murdar ca Iașiul la o populație comparabilă.
Și tot acolo am fost înjurat sau hulit fără niciun motiv în trafic sau fără să fi încălcat regulile. Plus foarte multe lucruri negative pe care le-am văzut. Una e să vezi câteva ceva la știri sau în trecere, alta e să vezi după ce petreci ceva vreme acolo.
Repet, se întâmplă și multe lucruri bune la Cluj, dar haideți să păstrăm un simț al realității.
E un oraș mult supraestimat de locuitorii lui mai mult din cauza mândriei regionale.
Oricum clujenii au votaat relativ recent un moldovean sa le fie primar- Sorin Apostu. Nu a prea ajutat la cresterea increderii in moldoveni.
Ar fi trebuit terminat in august 2013. Deci 3 veri au fost "pierdute". Bine ca il inaugureaza la jumatatea lui noiembrie, si peste cateva zile aduna tot ca ninge
http://www.ratt.ro/velo_tm.html
Daca da, uite ca vin si eu acum si vreau sa imi fac card. Daca mi-am cerut card pe site, sa ma duc direct la Primarie sa il cer?
Pe site nu scrie niciunde unde este "Ghiseul Cluj Bike"
Cum ar zice marinarul german, Eminescu: ' E usor a scrie versuri....'
statiile de parcare - ok
programul informatic de gestionare a operatiunilor - discutabil daca e util, pt ca pana la urma sunt niste biciclete, nu un sistem de gestiune
call center - de ce? ca sa mai bifam un program informatic? nu poate sa fie un simplu telefon? suna asa multa lume?
Observatie:
dupa cunoasterea in detaliu a elementelor acestui proiect si indarjirea cu care il sustineti am senzatia ca dumneavoastra l-ati facut... ceea ce ridica semne de intebare in ceea ce priveste obiectivitatea comentariilor
Una peste alta un proiect laudabil daca exista si piste de biciclete... Daca nu, sunt bani aruncati...
Toata ziua masina de la RATT, le cara din statiile centrale, catre celelalte statii.
Mereu exista un fenomen de acumulare.
daca seara nu vor sa mai plece din centru pe biciclete inseamna ca iluminarea stradala lasa de dorit.
- Tot Clujul este în continuare un șantier, iar pe pistele de biciclete se parchează într-o veselie, fără ca măcar poliția să miște un deget. Alte piste au fost delimitate simbolic de stâlpișori de plastic care au fost degrabă puși la pământ de diverși ghiolbani.
- Stațiile de biciclete sunt plasate la dracu în praznic, unele în zone fără cale de acces, altele în parcări legale unde nu e loc de mașini pentru a pune bicicletele în soclu.
Nu știu ce au făcut clujenii ca să merite atât de mult dispreț pe bani publici din partea Primăriei...unele lucruri par făcute greșit cu rea voință.
Cat trebuie sa fii de rau intentionat sa scrii aiureli ca cele de mai sus? Inteleg ca iti sta Primarul Boc in gat, dar nu-i jigni degeaba pe clujeni!
nimic rau pana aici, dar diferenta se va vedea la pret... ca sa acopere comisioanele bancare (si alte cheltuieli specifice Londrei), TFL are niste preturi destul de piperate pentru biciclete.
daca i-ai spune unui Clujean ca doua ore de plimbare cu bicla in weekend il costa 50 de lei?...
in calitate de clujean a 3a generatie imi permit sa spun urmatoarele :
- intr-adevar sunt lucruri bune
- mai avem foarte mult de lucru
- dar sa ne pastram cu picioarele pe pamant
*si sa nu mai desconsideram pe nimeni
multumesc