​​FOTOGALERIE Dezbaterea publica organizata de Primaria Bucuresti pentru un viitor bloc pe Strada Mantuleasa: ce spun cetatenii din zona, ce spune constructorul, ce poate primaria

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2015, 19:12 Actualitate | Administratie Locala


Mantuleasa 7-9e
Foto: Hotnews
Primaria Capitalei a organizat marti o dezbatere publica pentru a afla parea ONG-istilor si societatii civile referitor la proiectul imobiliar care prevede construire unui bloc de 5 etaje (25 metri inaltime) pe strada Mantuleasa, pe terenul unde s-a aflat scoala unde a invatat Mircea Eliade si alte cladiri construite in secolul XIX, demolate in 2002 fara aviz de la Ministerul Culturii.

Municipalitatea si-a dat deja acordul pentru construirea blocului. Acum, planul urbanistic urmeaza a fi discutat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar daca alesii locali isi vor da acordul, acesta va deveni realitate. Cetatenii - vecini cu terenul pe care s-ar putea edifica imobilul - si ONG-isti prezenti la dezbaterea publica au declarat ca nu doresc realizarea acestui proiect in forma actuala deoarece este prea inalt si masiv fata de cladirile ridicate in zona, arhitectura sa nu se incadreaza in context si va aduce trafic intr-o zona si asa prea aglomerata.

"Eu am cateva intrebari pentru realizatorii proiectului. Cele 104 locuri de parcare pervazute pentru aceasta cladire ajung la cei 6.000 mp construiti? Eu sunt un locuitor de pe strada Mantuleasa. Aceasta strada este in acest moment un canal de circulatie. In acest canal de circulatie sa gasesti un loc de parcare este o dementa. Poarta noastra este blocata in fioecare zi de masini parcate. Noi ii dam afara, ei ne injura. 104 locuri de parcare sunt un banc. Noi traim prost pe strada Mantuleasa care era o strada linistita si frumoasa. Eu m-am nascut acolo, am mers la scoala care a fost demolata. Era o scoala impecabil construita, de ce s-a demolat, nu stie nimeni, cum a ajuns din proprietatea Ministerului Educatiei in proprietate privata, nu stie nimeni. De ce nu se construieste o scoala acolo? D-voastra de la Primarie ar trebui sa faceti ceva fiindca locuitorii din zona au nevoie de o scoala. Problema noastra cu acest proiect este ca vreti sa construiti in fata unui bloc de patru etaje, o cladire echivalentul unui bloc de sapte etaje ca inaltime. Nu se poate! Ne stricati calitatea vietii a celor care deja locuim acolo", a spus Marina Echeriu, unul dintre locuitorii de pe strada Mantuleasa.

"Nu ne opunem proiectelor de dezvoltare, nu spunem ca nu trebuie construit, spunem ca trebuie construit decent, respectuos fata de istorie si fata de cetateni. Acest proiect a inceput cu 17 etaje, a ajuns la 25 de metri inaltime (5 etaje) si ar trebui sa fim recunoscatori. Dar nu suntem recunoscatori pentru ca eu citez din regulamentul zonei protejate unde se afla terenul pe care se doreste ridicarea blocului si care spune ca inaltimile admise sunt maxim 13 m si minim 10 metri. Peste inaltimea maxima se permite un etaj in plus. Cladirea prezentata aici are 25 de metri inaltime. Este adevarat ca legea permite majorarea indicatorilor urbanistici cu 20%, dar nu scrie nicaieri ca este obligatoriu. Ma intreb care este rolul Primariei, sa dea dreptate numai beneficiarilor si sa ignore cetatenii, istoria orasului, sau sa modereze intre cele doua pareri. Eu cred ca opinia cetatenilor este la fel de importanta ca cea a beneficiarilor. Beneficiarului nu ii spui sa nu construioasca. Ii spui sa construiasca mai putin. Cand s-a cumparat acest teren este clar ca s-a inceput cu o ilegalitate pentru ca demolarea caselor vechi a fost ilegala, fara aviz de la Ministerul Culturii. S-a mai incercat odata sa  se obtina ilegal 17 etaje si numai o mobilizare masiva a oprit acel proiect. In forma in care se afla acest proiect, acum, noi nu suntem de acord cu el fiindca nu respecta regulamentul zonei protejate. Nu suntem de acord cu el fiindca zona aceasta este ansamblu de arhitectura si in zona de protectie sunt inca 13 monumente istorice. Nu ne convinge nici modul in care vrea sa se integreze in tesutul zonei. Eu nu stiu cum fatada, culorile, finisajele se integreaza in tesutul zonei. Nu am vazut niocaieri studii de impact, studii de trafic, cum vor supravietui vecinii cu tot traficul generat de aceasta cladire. Din toate aceste puncte de vedere cred ca proiectul trebuie reintors expertilor, redus ca volum si ca inaltime si create niste fatade care sa fie respectuoase cu contextul. Si as vrea sa stiu de ce este oportuna construirea acestei cladiri - va creste valoarea zonei, suprafata de spatiu verde, se va crea un centru de cartier etc", a spus si Roxana Wring, presedinta Asociatiei ProDoMo.

Reprezentantii Primariei Capitalei au spus ca, desi municipalitatea organizeaza aceasta dezbatere, ea este tardiva, deoarece Primaria nu mai poate schimba nimic, consilierii generali fiind singurii care in acest moment mai pot schimba ceva, ei aproband sau respingand proiectul, iar cetatenii trebuie sa ii convinga pe ei. Insa la dezbaterea publica nu a participat niciun consilier general.

Reprezentantii investitorilor care doresc sa construiasca blocul spun ca nu nicio legatura cu demolarea scolii unde a invatat Mircea Eliade.

"Leader Properties apartine grupului de firme Avantia, dezvoltatori spanioli, deci nu un grup de infractori, care au venit in Romania cu cele mai bune intentii, de a dezvolta. Asta au facut in Spania si asta intentionau sa faca si in Romania. Terenul din strada Mantuleasa a fost cumparat in anul 2006 de Leader Properties de la societatea Monolit SA. In momentul in care a fost cumparat terenul, acesta era liber de constructii. Nu exista nicio fel de insemnare in cartea funciara. Deci nu este Leader Properties cea care a demolat cladirea in care  a studiat Eliade. Eu locuiesc in zona si imi pare rau pentru lucrul acesta, dar aceasta este realitatea. Tot reluam povestea aceea cu blocul de 17 etaje. Leader Properties a cumparat terenul cu un certificat de urbanism emis de Primaria sectorului 3 care permitea aceasta constructie. A fost un document emis de o autoritate publica. la acel moment aceste constructii  erau posibile, potrivit legii. Era inainte de modificarea Legii urbanismului. Fiindca vorbeati de intentiile beneficiarului care dorea sa obtina profit si sa faca foarte multi bani, in cazul acesta va asigur ca este vorba de diminuarea pierderilor. Pe de alta parte nu este nimic rau ca un dezvoltator sa faca profit fiindca de asta exista. Nu este o societate de binefacere", a declarat Mona Gheorghe, reprezentant Lider Properties:

Reprezentantii investitorilor care doresc sa construiasca blocul spun ca proiectul lor respecta normele privind numarul de locuri de parcare si va aduce plus - valoare zonei.

"Ati intrebat daca exista un studiu de impact referitor la valoarea proprietatilor din zona. Dupa stiinta mea, si am studiat in Europa de Vest chestiuni referitore la dezvoltarea urbana, centrul orasului daca nu este viu, decade. Mantuleasa 7-9 este un teren gol. D-voastra care locuiti in zona stiti cum arata. Nu facem decat sa dunam mizeriile de acolo, iar vecinii arunca din nou. In mod normal proprietatile din zona Mantuleasa ar trebui sa isi creasca valoarea dupa o investitie de acest gen", a mai spus reprezentantul investitorilor.


Potrivit Planului Urbanistic Zonal aflat in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii, pe str. Mantuleasca nr. 7-9 proprietarul terenului, firma Leader Properties, vrea sa construiasca pe terenul in suprafata de 2.715 mp mai multe corpuri de cladire, corpul cel mai inalt urmand sa aiba subsol, demisol, parter si 5 etaje.

Cladirile vor fi dispuse pe parcela astfel (Vezi foto), potrivit documentelor de pe site-ul Primariei:

- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str. Dr. Paleologu nr. 15 va avea acelasi regim de inaltime: P+4, cu o inaltime maxima de 18,50 m;
- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str, Mantuleasa nr. 11 va fi cu maxim 3 m mai inalt, cum permite regulamentul PUZ Zonei Protejate - H max = 8,00 m, respectiv S+P+1E;
- corpul central va fi cel mai inalt, S+D+P+5, va atinge inaltimea de 25,00 m, raportandu-se la cladirea amplasata in Str. Mantuleasa nr. 5, care prezinta 7 niveluri (25 m).
- corpul central va fi legat de cel S+P+1E printr-un corp in regim de Inaltime S+D+P+3E, inaltime maxima de 15,00 m.

Acesta ar urma sa adaposteasca locuinte, comert si birouri.

ndicatorii urbanistici aprobati in prezent de Primaria Capitalei sunt:
- inaltimea maxima: subsol plus demisol plus parter plus cinci etaje - 25 metri;
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,4.
- Functiune: servicii, comert, birouri

Indicatorii urbanistici din zona protejata Mantuleasa sunt:
- inaltimea maxima: 16 metri;
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2.

Proiectant este firma KXL si beneficiar Leader Properties. Arhitectii spun ca, la proiectul propus, culorile folosite pentru fatada sunt in tonul zonei, iar din punct de vedere al inaltimii se incadreaza in zona. Atat Primaria Capitalei cat si Ministerul Culturii si-au dat acordul pentru realizarea acestui proiect imobiliar.

Istoricul proiectului

Consiliul local al sectorului 3 a aprobat la sfarsitul anului 2008 construirea unui turn de 17 etaje pe Mantuleasa. Cladirea a fost aprobata printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, la pachet cu alte doua constructii de patru si de zece etaje, pe data de 6 noiembrie 2008.

Turnul avea aviz de la Primaria sectorului 3, semnat de arhitectul-sef de sector, Stefan Dumitrascu, insa lipsea avizul obligatoriu de la Ministerul Culturii.

Dupa ce HotNews.ro a sesizat acest abuz, iar proprietarii din zona si ONG-urile s-au mobilizat, Consiliul Local sector 3 a abrogat hotararea prin care s-a aprobat PUD-ul.

Proprietarii au revenit in 2010, cerand la data respectiva permisiunea sa construiasca un bloc de 8 etaje. Nici acesta nu a fost aprobat.

Pe terenul din strada Mantuleasa nr. 7-9 au fost mai multe constructii datand de la inceputul secolului XIX, dar acestea au fost demolate in 2002, fara aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor. Una dintre ele a fost chiar scoala unde a invatat scriitorul Mircea Eliade. De aceste locuri este legata actiunea nuvelei "Pe Strada Mantuleasa".

FOTOGALERIE Simulare cum ar putea arata blocul de pe strada Mantuleasa nr. 7-9
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3634 vizualizari

 • -5 (11 voturi)    
  Toti vor muzee (Marţi, 5 mai 2015, 20:52)

  Iulian [anonim]

  Cladirea de 25 de m e intr-adevar MULT prea inalta pentru zona aia dar treaba cu scolile e aiurea. In zona aia sunt deja 3 scoli distanta de mers pe jos de sub 5 minute chiar 4 daca pui la socoteala si Matei Basarab. Plus o gramada de gradinite. Totusi sa ne mai linistim cu nostalgiile astea cu vrem scoli si muzee.

  A doua opinie a domnului ce nu se opune dezvoltarii e foarte corecta. Construieste si tu ceva dar in ton cu zona din toate punctele de vedere.

  Iar aia de la primarie sunt haiosi de tot. pe langa faptul ca organizeaza o dezbatere doar asa (ca ei si-au dat deja acordul) ii si mai plange pe cinstitii spanioli ce la ei evident ca n-ar indrazni sa construiasca asa ceva intr-o zona de genul asta.

  Si faptul ca ei si-au luat terenul de la niste tepari ce-au demolat peste noapte e problema lor. Acum sunt alte reguli si nu mia poti construi ca-n 2006.

  Si by the way, pe strazile alea sunt destul de multe locuri libere de parcare asta cu conditia sa nu vrei sa parchezi chiar in buza patului. Si linistea lor n-o sa fie distrusa de constructia noua ci de traficul ce deja de multi ani e varza acolo.
 • +6 (8 voturi)    
  Primaria lui Oprescu! (Marţi, 5 mai 2015, 21:15)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Dezbaterea a fost organizata intentionat tardiv pentru ca primaria spera ca proiectul va trece fara probleme. Respectiva cladire nu respecta inaltima maxima pentru zona protejata respectiva ba chiar e aproape dubla, numai vorbesc de CUT marit; volumele nu se incadreaza in zona; aliniamentul la strada nu este in acord cu zona protejata... ce mai o bataie de joc. Aspectul cladirii este oribil. Parcarea se va face bineinteles mai ales pe strada si asa ingusta. Nu mai vorbesc despre felul cum a fost eliberat terenul si acum cica noii proprietari nu stiau nimic. Parca le era greu sa faca o firma care sa darame si una care sa cumpere si sa construiasca.
 • +7 (7 voturi)    
  Distrugeti tot ce ne-a lasat generatia antebelica (Marţi, 5 mai 2015, 22:51)

  Maniu [utilizator]

  nu lasati piatra pe piatra, fiti demni urmasi ai lui Ceausescu si aduceti in loc the true spirit of North Korea, ca-n casa popo'ului.
 • +8 (8 voturi)    
  Prea multe vreti (Marţi, 5 mai 2015, 23:27)

  idsoc [utilizator]

  S-a chinuit dl. Primar sa redea Caii Victoriei aspectul interbelic, asa cum l-au rugat sute de mii de bucuresteni, a salvat Hala Matache, acum vreti si Mantuleasa? Maine poimane o sa comentati ca se fac blocuri si in Cotroceni...
 • -7 (11 voturi)    
  bucurestiul este mizerabil (Marţi, 5 mai 2015, 23:34)

  furlescu [utilizator]

  este suficient sa te plimbi prin toate zonele centrale si strazile adiacente centrului ca sa gasesti la tot pasul locuri unde miroase pestilential si sunt gramezi de gunoaie ... in toate orasele civilizate aceste zone sunt dezvoltate si nu sunt incremenite in proiect ... spre exemplu in viena fix in centru la parterul unei cladiri vechi salasluieste elegant si lejer o benzinarie ... fireste ca designul si alte conditii estetice au fost avute in vedere .... la fel in alte orase cladiri de birouri noi convietuiesc pasnic si simbiotic cu cele vechi ... mai plimbati-va fratilor si voi prin lume altfel o sa ramaneti imbacsiti si trogloditi
  • +5 (7 voturi)    
   Bucurestiul frumos (Miercuri, 6 mai 2015, 7:44)

   idsoc [utilizator] i-a raspuns lui furlescu

   Daca tu asa vezi centrul Bucurestiului, cred ca traim in 2 orase diferite. Si in orasul meu diferit nu prea simt nevoia de benzinarii si constructii moderne in centru, fie ele si cu aspect vienez.
  • +4 (4 voturi)    
   chiar este mizerabil (Miercuri, 6 mai 2015, 11:19)

   doi_la_dreapta_doi_la_stanga [utilizator] i-a raspuns lui furlescu

   De acord cu tine.

   Motivul este ca vechii proprietari accepta sa vanda doar pentru cei care-si fac un calcul economic de dezvoltare al terenului mult peste ce este permis legal. Casa cu teren de 500mp este vanduta la un pret care face doar un P+4 viabil economic. Etajul 5 si peste vor fi profitul, deci vor fi si 6 si, daca se poate, 7,8 etc.

   Asta nu duce la curatarea zonei, la imbunatatirea ei in vre-un fel. Duce la hazna direct. Nimic din centrul vechi nu e dimensionat pentru asemenea constructii. Utilitatile nu sunt dimensionate pentru asemenea concentratie de uz/mp, strazile nu pot duce traficul, parcarile sunt inexistente, urmand ca trotuarele sa se acopere de masini pe zeci de metrii in jurul noii investitii, etc. Nici macar rahatul nu-l poti scurge, nu ai gabarit suficient la canalizare.

   Pana nu devine clar ca e ilegal (era si pana acum) si imposibil (esti dat in judecata, nu termini lucrarea niciodata) sa faci astfel de magaoaie acolo, pretul la proprietati nu va scadea, pentru a face investitiile normale la cap viabile.

   Pentru ca Bucurestiu sa NU mai fie mizerabil acolo, astfel de investitii P+5-6-7(chiar si retrase, nu conteaza) NU mai trebuie sa fie posibile.
 • +5 (5 voturi)    
  blocuri ilegale in sectorul 3 (Miercuri, 6 mai 2015, 10:49)

  alecsandru [anonim]

  observ ca multi s-au centrat pe zona istorica a capitalei dar nimeni n-a coborat in cartiere acolo unde masacrul e la el acasa.n-am vazut nici o postare,un comentariu(ce sa mai vorbesc de vreo actiunii a procuraturii) in zonele aparent linistite de case.Concret pe str, drumul malul mierii se construiesc doua blocuri intre case! intr-o zona L1 care ar fi permis maxim p+2 si 10 m la cornisa se inalta aceste mastodonturi de 5 si 6 nivele ILEGALE iar functionarii primarului raspund in bataie de joc la memorii,ALOOO DNA la sectorul 3 nu ai voie sa liber la verificari?!
  • +4 (4 voturi)    
   La 3 e special. (Miercuri, 6 mai 2015, 14:00)

   doi_la_dreapta_doi_la_stanga [utilizator] i-a raspuns lui alecsandru

   La sectorul 3 angajatele injura, pe culoarele primariei, smenarii care vin sa dea o spaga pentru inca 2 etaje.

   Nu, nu ca de ce vor inca 2 etaje, ci pentru ca dau prea putin si strica standardul de spaga din primarie. Mdah. Au si oamenii o stacheta de mentinut, un standard, deh.

   Se aude, doamna Ţăpligă ?!
   Ia mai zi matale, cu vocea aia isterizata, "sa-l bag in p***a ma-si pe bor***l asta cu 8 apartamente-n plus, la care oricum mai pune 4, si nu da macar unu sa faca treaba".

   Daca intri in primaria de sector cu un proiect si nu auzi cuvantul p***a in 5 minute inseamna ca ai gresit cladirea.
 • +4 (4 voturi)    
  Opriţi distrugerile din zona Mîntuleasa! (Miercuri, 6 mai 2015, 16:43)

  IoanaMunteanu1 [anonim]

  Să se refacă şcoala lui Eliade! Asta ar fi de făcut. În orice caz, dacă aşa ceva pare o extravaganţă, să nu se depăşească sub nici o formă indicatorii urbanistici pentru zonă.
  E incredibil cum se fentează specificul zonei prin noile construcţii. Tot dispare cîte o casă, pentru ca apoi, după cîţiva ani, să-i ia locul o magaoaie. Exemplu: noile blocuri de pe str. Romulus. Sau, mai sinistru, blocul în care se adăposteşte, pe Robescu, chiar Autoritatea Naţională pentru Disciplina în construcţii! Păi chiar blocul ăsta încalcă şi răsîncalcă disciplina în construcţii. E o ruşine, ţară de borfaşi!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by