Primaria Capitalei a organizat marti o dezbatere publica pentru a afla parea ONG-istilor si societatii civile referitor la proiectul imobiliar care prevede construire unui bloc de 5 etaje (25 metri inaltime) pe strada Mantuleasa, pe terenul unde s-a aflat scoala unde a invatat Mircea Eliade si alte cladiri construite in secolul XIX, demolate in 2002 fara aviz de la Ministerul Culturii.

Mantuleasa 7-9eFoto: Hotnews

Municipalitatea si-a dat deja acordul pentru construirea blocului. Acum, planul urbanistic urmeaza a fi discutat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar daca alesii locali isi vor da acordul, acesta va deveni realitate. Cetatenii - vecini cu terenul pe care s-ar putea edifica imobilul - si ONG-isti prezenti la dezbaterea publica au declarat ca nu doresc realizarea acestui proiect in forma actuala deoarece este prea inalt si masiv fata de cladirile ridicate in zona, arhitectura sa nu se incadreaza in context si va aduce trafic intr-o zona si asa prea aglomerata.

"Eu am cateva intrebari pentru realizatorii proiectului. Cele 104 locuri de parcare pervazute pentru aceasta cladire ajung la cei 6.000 mp construiti? Eu sunt un locuitor de pe strada Mantuleasa. Aceasta strada este in acest moment un canal de circulatie. In acest canal de circulatie sa gasesti un loc de parcare este o dementa. Poarta noastra este blocata in fioecare zi de masini parcate. Noi ii dam afara, ei ne injura. 104 locuri de parcare sunt un banc. Noi traim prost pe strada Mantuleasa care era o strada linistita si frumoasa. Eu m-am nascut acolo, am mers la scoala care a fost demolata. Era o scoala impecabil construita, de ce s-a demolat, nu stie nimeni, cum a ajuns din proprietatea Ministerului Educatiei in proprietate privata, nu stie nimeni. De ce nu se construieste o scoala acolo? D-voastra de la Primarie ar trebui sa faceti ceva fiindca locuitorii din zona au nevoie de o scoala. Problema noastra cu acest proiect este ca vreti sa construiti in fata unui bloc de patru etaje, o cladire echivalentul unui bloc de sapte etaje ca inaltime. Nu se poate! Ne stricati calitatea vietii a celor care deja locuim acolo", a spus Marina Echeriu, unul dintre locuitorii de pe strada Mantuleasa.

"Nu ne opunem proiectelor de dezvoltare, nu spunem ca nu trebuie construit, spunem ca trebuie construit decent, respectuos fata de istorie si fata de cetateni. Acest proiect a inceput cu 17 etaje, a ajuns la 25 de metri inaltime (5 etaje) si ar trebui sa fim recunoscatori. Dar nu suntem recunoscatori pentru ca eu citez din regulamentul zonei protejate unde se afla terenul pe care se doreste ridicarea blocului si care spune ca inaltimile admise sunt maxim 13 m si minim 10 metri. Peste inaltimea maxima se permite un etaj in plus. Cladirea prezentata aici are 25 de metri inaltime. Este adevarat ca legea permite majorarea indicatorilor urbanistici cu 20%, dar nu scrie nicaieri ca este obligatoriu. Ma intreb care este rolul Primariei, sa dea dreptate numai beneficiarilor si sa ignore cetatenii, istoria orasului, sau sa modereze intre cele doua pareri. Eu cred ca opinia cetatenilor este la fel de importanta ca cea a beneficiarilor. Beneficiarului nu ii spui sa nu construioasca. Ii spui sa construiasca mai putin. Cand s-a cumparat acest teren este clar ca s-a inceput cu o ilegalitate pentru ca demolarea caselor vechi a fost ilegala, fara aviz de la Ministerul Culturii. S-a mai incercat odata sa se obtina ilegal 17 etaje si numai o mobilizare masiva a oprit acel proiect. In forma in care se afla acest proiect, acum, noi nu suntem de acord cu el fiindca nu respecta regulamentul zonei protejate. Nu suntem de acord cu el fiindca zona aceasta este ansamblu de arhitectura si in zona de protectie sunt inca 13 monumente istorice. Nu ne convinge nici modul in care vrea sa se integreze in tesutul zonei. Eu nu stiu cum fatada, culorile, finisajele se integreaza in tesutul zonei. Nu am vazut niocaieri studii de impact, studii de trafic, cum vor supravietui vecinii cu tot traficul generat de aceasta cladire. Din toate aceste puncte de vedere cred ca proiectul trebuie reintors expertilor, redus ca volum si ca inaltime si create niste fatade care sa fie respectuoase cu contextul. Si as vrea sa stiu de ce este oportuna construirea acestei cladiri - va creste valoarea zonei, suprafata de spatiu verde, se va crea un centru de cartier etc", a spus si Roxana Wring, presedinta Asociatiei ProDoMo.

Reprezentantii Primariei Capitalei au spus ca, desi municipalitatea organizeaza aceasta dezbatere, ea este tardiva, deoarece Primaria nu mai poate schimba nimic, consilierii generali fiind singurii care in acest moment mai pot schimba ceva, ei aproband sau respingand proiectul, iar cetatenii trebuie sa ii convinga pe ei. Insa la dezbaterea publica nu a participat niciun consilier general.

Reprezentantii investitorilor care doresc sa construiasca blocul spun ca nu nicio legatura cu demolarea scolii unde a invatat Mircea Eliade.

"Leader Properties apartine grupului de firme Avantia, dezvoltatori spanioli, deci nu un grup de infractori, care au venit in Romania cu cele mai bune intentii, de a dezvolta. Asta au facut in Spania si asta intentionau sa faca si in Romania. Terenul din strada Mantuleasa a fost cumparat in anul 2006 de Leader Properties de la societatea Monolit SA. In momentul in care a fost cumparat terenul, acesta era liber de constructii. Nu exista nicio fel de insemnare in cartea funciara. Deci nu este Leader Properties cea care a demolat cladirea in care a studiat Eliade. Eu locuiesc in zona si imi pare rau pentru lucrul acesta, dar aceasta este realitatea. Tot reluam povestea aceea cu blocul de 17 etaje. Leader Properties a cumparat terenul cu un certificat de urbanism emis de Primaria sectorului 3 care permitea aceasta constructie. A fost un document emis de o autoritate publica. la acel moment aceste constructii erau posibile, potrivit legii. Era inainte de modificarea Legii urbanismului. Fiindca vorbeati de intentiile beneficiarului care dorea sa obtina profit si sa faca foarte multi bani, in cazul acesta va asigur ca este vorba de diminuarea pierderilor. Pe de alta parte nu este nimic rau ca un dezvoltator sa faca profit fiindca de asta exista. Nu este o societate de binefacere", a declarat Mona Gheorghe, reprezentant Lider Properties:

Reprezentantii investitorilor care doresc sa construiasca blocul spun ca proiectul lor respecta normele privind numarul de locuri de parcare si va aduce plus - valoare zonei.

"Ati intrebat daca exista un studiu de impact referitor la valoarea proprietatilor din zona. Dupa stiinta mea, si am studiat in Europa de Vest chestiuni referitore la dezvoltarea urbana, centrul orasului daca nu este viu, decade. Mantuleasa 7-9 este un teren gol. D-voastra care locuiti in zona stiti cum arata. Nu facem decat sa dunam mizeriile de acolo, iar vecinii arunca din nou. In mod normal proprietatile din zona Mantuleasa ar trebui sa isi creasca valoarea dupa o investitie de acest gen", a mai spus reprezentantul investitorilor.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aflat in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii, pe str. Mantuleasca nr. 7-9 proprietarul terenului, firma Leader Properties, vrea sa construiasca pe terenul in suprafata de 2.715 mp mai multe corpuri de cladire, corpul cel mai inalt urmand sa aiba subsol, demisol, parter si 5 etaje.

Cladirile vor fi dispuse pe parcela astfel (Vezi foto), potrivit documentelor de pe site-ul Primariei:

- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str. Dr. Paleologu nr. 15 va avea acelasi regim de inaltime: P+4, cu o inaltime maxima de 18,50 m;

- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str, Mantuleasa nr. 11 va fi cu maxim 3 m mai inalt, cum permite regulamentul PUZ Zonei Protejate - H max = 8,00 m, respectiv S+P+1E;

- corpul central va fi cel mai inalt, S+D+P+5, va atinge inaltimea de 25,00 m, raportandu-se la cladirea amplasata in Str. Mantuleasa nr. 5, care prezinta 7 niveluri (25 m).

- corpul central va fi legat de cel S+P+1E printr-un corp in regim de Inaltime S+D+P+3E, inaltime maxima de 15,00 m.

Acesta ar urma sa adaposteasca locuinte, comert si birouri.

ndicatorii urbanistici aprobati in prezent de Primaria Capitalei sunt:

- inaltimea maxima: subsol plus demisol plus parter plus cinci etaje - 25 metri;

- Procent de Ocupare al Terenului : 65%

- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,4.

- Functiune: servicii, comert, birouri

Indicatorii urbanistici din zona protejata Mantuleasa sunt:

- inaltimea maxima: 16 metri;

- Procent de Ocupare al Terenului : 65%

- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2.

Proiectant este firma KXL si beneficiar Leader Properties. Arhitectii spun ca, la proiectul propus, culorile folosite pentru fatada sunt in tonul zonei, iar din punct de vedere al inaltimii se incadreaza in zona. Atat Primaria Capitalei cat si Ministerul Culturii si-au dat acordul pentru realizarea acestui proiect imobiliar.

Istoricul proiectului

Consiliul local al sectorului 3 a aprobat la sfarsitul anului 2008 construirea unui turn de 17 etaje pe Mantuleasa. Cladirea a fost aprobata printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, la pachet cu alte doua constructii de patru si de zece etaje, pe data de 6 noiembrie 2008.

Turnul avea aviz de la Primaria sectorului 3, semnat de arhitectul-sef de sector, Stefan Dumitrascu, insa lipsea avizul obligatoriu de la Ministerul Culturii.

Dupa ce HotNews.ro a sesizat acest abuz, iar proprietarii din zona si ONG-urile s-au mobilizat, Consiliul Local sector 3 a abrogat hotararea prin care s-a aprobat PUD-ul.

Proprietarii au revenit in 2010, cerand la data respectiva permisiunea sa construiasca un bloc de 8 etaje. Nici acesta nu a fost aprobat.

Pe terenul din strada Mantuleasa nr. 7-9 au fost mai multe constructii datand de la inceputul secolului XIX, dar acestea au fost demolate in 2002, fara aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor. Una dintre ele a fost chiar scoala unde a invatat scriitorul Mircea Eliade. De aceste locuri este legata actiunea nuvelei "Pe Strada Mantuleasa".

FOTOGALERIE Simulare cum ar putea arata blocul de pe strada Mantuleasa nr. 7-9