Radiografia dezastrului de la RADET: datorii de 3,5 miliarde lei. Primaria vrea sa transforme regia autonoma in companie, dar nu da solutii pentru eficientizare

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 1 iulie 2014, 14:04 Actualitate | Administratie Locala


Calorifer cu repartitor
Foto: Agerpres
Primaria Capitalei a afisat pe site, luni, studiul de oportunitate pentru transformarea RADET din regie in societate comerciala in vederea fuziunii cu ELCEN Bucuresti. Documentul prezinta situatia dezastruoasa in care se afla RADET: datorii de circa 3,5 miliarde de lei, circa 85% din reteaua de distributie si transport nu este modernizata, iar anul trecut s-au produs peste 4.000 de avarii. Asta in conditiile in care Primaria Capitalei da in fiecare an peste jumatate de miliard de lei pentru subventionarea regiei. Studiul insa nu prezinta si solutii pentru redresarea RADET. Mai exact, nu se precizeaza valoarea investitiilor care trebuie facute, cum va evolua pretul gigacaloriei si daca subventia platita de municipalitate se mentine la acelasi nivel. In plus, toti cei 3678 de angajati vor fi preluati de noua companie.

Cornel Pieptea, consilier general, spune ca, in aceasta forma, studiul de oportunitate nu poate fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si va cere completarea acestuia.

"Noi am solicitat ca acest studiu sa fie completat cu investitiile care trebuie facute,  evolutia pretului gigacaloriei la populatie si evolutia subventiei platita de municipalitate. Pana in prezent acest studiu de oportunitate nu are decat o trecere in revista a patrimoniului RADET si a datoriilor regiei si un set de principii. Noi insa nu aprobam un set de principii ci un studiu de oportunitate. Trebuie sa avem o matrice a riscurilor, fiindca RADET are in acest moment datorii foarte mari. Mai departe, cand se va face fuziunea cu ELCEN o parte dintre aceste datorii se va sterge, dar vor veni alte datorii pe care ELCEN le are", a explicat pentru HotNews.ro, Cornel Pieptea, consilier PNL in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Acesta spune ca desi nu este o obligatiei legala, Primaria Capitalei trebuia sa organizeze  o dezbatere publica pentru studiul de oportunitate propus.

"Legea nu cere o dezbatere publica in acest moment, insa pe noi nu cred ca ne-ar fi impiedicat nimic sa facem aceasta dezbatere impreuna cu specialisti in domeniu, ca sa avem un proiect 100% sigur", a mai explicat Cornel Pieptea.

Datorii RADET
Potrivit informatiilor prezentate de municipalitate, studiul de oportunitate pentru transformarea RADET in societate comerciala a fost elaborat de catre Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) pe baza informatiilor primite de la RADET. Acest studiu are ca scop transformarea RADET in societate comerciala in vedera fuziunii cu ELCEN.

In prezent, RADET are datorii de 3,5 miliarde de lei, dintre care circa 3 miliarde lei catre ELCEN.
Din vanzarea energiei termice, regia a incasat anul trecut 852 milioane. Anual, Regia primeste de la Primaria Capitalei circa 600 milioane lei pentru subventionarea diferentei de tarif intre pretul real al gigacaloriei si pretul platit de populatie. In prezent, pretul gigacaloriei este de 350 lei. 180 de lei din pret este subventionat de Primarie, restul este platit de populatie. RADET are 3678 de angajati, iar pentru plata salariilor s-a platit in 2013 - 164 milioane lei.

Starea centralelor RADET
RADET are o centrala termica de zona la Casa Presei si 46 de centrale termice de cvartal care folosesc gazul natural pe post de combustibil primar.

Cele 46 de centrale de cvartal au fost puse in functiune intre 1955-1982. Incepand din anul 2000 au fost reabilitate 76 % dintre acestea, iar restul de 24 % au nevoie de lucrari de reabilitare, fiind echipate cu instalatii depasite tehnic si care  nu mai prezinta siguranta in exploatare, potrivit studiului de oportunitate prezentat de municipalitate.

Lungimea totala a retelei de distributie aferenta centralelor de cvartal este de 193 km, din care 50 km depasesc 25 ani, 45 km au varsta intre 10 si 20 ani, iar restul au fost pusi in functiune in ultimii 10 ani.

Centrala Termica de la Casa Presei a fost modernizata.

Cele 46 de centrale termice alimenteaza cu energie termica 473 de utilizatori din care 399 blocuri si 76 de case ce cuprind 24.285 apartamente, 269 agenti economici si 18 institutii publice.

In 2013 RADET a furnizat caldura si apa calda pentru 72 % din cererea din Bucuresti. 88 % din energie este destinata consumatorilor casnici.

Reteaua de transport
Aceasta retea a fost realizata intre 1960 si 1985 avand o lungime de 935 km. Pana in prezent aproximativ 16 % din aceasta retea a fost reabilitata.

Reteaua de distributie
Lungimea totala a retelei este de 2972 km. 376 km au fost reabilitati. Numarul mediu anual de avarii depaseste 4.000.

In sistemul de transport si distributie pierderile se situeaza intre 22-23%.

In 2012 nivelul consumului de energie termica s-a situat la 90 % din cel al anului 2009.
In 2010 RADET a incasat din vanzarea serviciilor circa 620 milioane lei, la care s-au adaugat veniturile din subventii de circa 500 milioane lei.

Transformarea RADET in societate comerciala face parte din procesul de fuziune cu ELCEN. aprobat de Guvernul Romaniei pe 27 martie 2013.

RADET-ul este in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti, ELCEN - la Ministerul Economiei. Noua entitate rezultata in urma fuziunii va fi in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

ELCEN are in Bucuresti trei CET-uri care produc energie electrica si termica. 80% din productie este energie electrica, iar restul energie termica. RADET-ul cumpara energia termica de la ELCEN si o distribuia cetatenilor prin reteaua de tevi pe care o are in administrare.

Care sunt avantajele si dezavantajele contopirii RADET cu ELCEN:

- se stinge datoria de 3 miliarde lei pe care o are RADET-ul catre ELCEN. Acesti bani raman la Primaria Capitalei si pot fi folositi pentru investitii. Bugetul Primariei Capitalei pe anul 2014 este de circa 4 miliarde lei.

- Primaria Capitalei va putea vinde energia electrica produsa de cele trei CET-uri, iar acesti bani se vor constitui in venituri la bugetul local.

- pretul gigacaloriei va scadea daca cele doua societati functioneaza sub aceeasi umbrela, a declarat primarul Sorin Oprescu in martie 2013. In prezent, pretul gigacaloriei este de 350 lei. 180 de lei din pret este subventionat de Primarie, restul de populatie. In 2012, Primaria a platit pentru subventia la RADET 590 milioane lei. Daca pretul gigacaloriei va fi mai mic si subventia va fi mai mica, ceea ce inseamna ca municipalitatea va ramane cu bani pe care sa-i foloseasca pentru alte proiecte. In 2012, subventiile RADET si RATB au reprezentat 25% din bugetul Primariei Capitalei.

- prin comasarea celor doua companii se vor face disponibilizari. Sorin Oprescu declara in martie 2013 ca nu se stie cate persoane vor ramane fara loc de munca. Potrivit unui studiu privind eficientizarea RADET facut de Pricewaterhouse Coopers in 2011 si platit de Primaria Capitalei, pentru eficientizarea regiei ar trebui concediati 2.000 din cei 4.500 de angajati.

-  atat reteaua de distributie termica cat si CET-urile trebuie modernizate, lucrari care necesita miliarde de euro. Sorin Oprescu declara in martie 2013 ca, potrivit estimarilor specialistilor, modernizarea CET-urilor costa 1,8 miliarde de euro. Potrivit unui studiu privind eficientizarea RADET, facut public de Primaria Capitalei  in 2011, municipalitatea trebuie sa faca investitii de peste 2 miliarde de euro in urmatorii ani in reteaua de distributie a energiei termice. "Reteaua functionează din 1966, fiind gândită pentru a furniza energie marilor industrii care mărgineau orasul. Apa caldă de la CET-uri ocolea la Sud, apoi mergea la Nord si apoi în restul zonelor, în formă de ploaie, pentru a încălzi blocurile din cartierele dormitor. De aceea se înregistrează pierderi foarte mari. CET-urile au îmbătrânit, ele raportează un randament de 42%, dar randamentul real este sub 40%", a declarat Oprescu.

- Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara la vremea respectiva ca municipalitatea nu are bani sa suporte aceste investitii, motiv pentru care serviciul va fi concesionat sau se va incheia un parteneriat public privat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3212 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  RA vs Companie (Marţi, 1 iulie 2014, 14:49)

  boogiewoogie [utilizator]

  Buna ziua,

  As dori mai multe detalii despre ce inseamna transformarea unei RA in Companie. Ce diferente exista? Legi precum 233/2002 (petitii) sau 544/2001 (informatii publice) se vor mai aplica?

  Va multumesc
 • +2 (2 voturi)    
  Oare nu afirma Oprescu (Marţi, 1 iulie 2014, 15:14)

  Audit [utilizator]

  că dacă s-ar ocupa el de RADET unind-o cu Elcen energia termică ar fi gratis în Bucureşti? Întrebarea este retorică pentru că ştiu clar că aşa a fost.
 • +5 (5 voturi)    
  Pasul 1, eliminarea cheltuielilor cu subventiile! (Marţi, 1 iulie 2014, 15:40)

  rov [utilizator]

  Primaria, prin subventiile actuale, plateste inclusiv risipa. Adica, plateste consumul caloriferelor instalate in balcoane, plateste pentru temperaturi peste gradul de confort termic si plateste caldura inclusiv celor care nu sunt cazuri sociale. Mare parte dintre acestia si-au permis sa-si inlocuiasca vechile calorifere cu altele de putere mai mare, uneori dubla, si realizeaza astfel cea mai mare risipa.
  Ce asteptari putem avea de la specialistii din primarie cand nici macar lucrurile simple si fara costuri nu le reglementeaza. Doar acestea pot reprezenta 30 % din valoarea facturilor.
  In mod exceptional subventia ar trebui acordata pentru o cantitate limitata de energie termica ce ar asigura o temperatura minima de confort termic si dupa criterii de venit.
 • +1 (1 vot)    
  RADET o vaca de muls pentru unii !!! (Marţi, 1 iulie 2014, 22:34)

  andreesanu [utilizator]

  Aranjamente ,sifonare de bani catre clientela politica,catre consilieri si catre neamuri pe bani publici cit si pe banii vostri bucurestenilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by