Primaria Capitalei, prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, a inceput de miercuri eutanasierea cainilor fara stapan din adaposturile municipalitatii, in doua zile fiind eutanasiati 187 de caini, potrivit datelor comunicate de institutie.

Caini comunitariFoto: HotNews / DP

Razvan Bancescu, director de proiect la ASPA, spune ca sunt eutanasiati cainii care stau mai mult de 14 zile in adapost si nu sunt adoptati, in acest moment in aceasta situatie fiind circa o mie de animale. "Cainii pe care ii eutanasiem sunt caini pe care nu i-a vrut nimeni, care costa zilnic Primaria. Pentru a-i tine mai mult de 14 zile in adapost am nevoie de o justificare si nu este niciuna. Sunt caini care stau aici de 100 de zile. Ritmul adoptiilor a scazut foarte mult. Inainte se adoptau 30-50 de caini pe zi, acum doar 10-11", a declarat Razvan Bancescu.

Incepand din septembrie si pana in prezent, Primaria eutanasia doar cainii care aveau boli incurabile.

Bancescu a explicat ca a inceput eutanasierea cainilor deoarece potrivit legii ei trebuie sa stea doar 14 zile in adapost iar dupa aceasta perioada Curtea de Conturi va cere socoteala pentru cheltuielile aferente ingrijirii animalului.

De asemenea, Bancescu acuza Colegiul Medicilor Veterinari din Romania ca incearca sa blocheze programul de sterilizare a cainilor cu si fara stapan.

Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor Veterinari a initiat in mod netransparent un proiect de hotarare prin care costurile sterilizarii pentru un caine cresc de la 120 - 150 de lei la 450 - 500 lei, din cauza introducerii unor analize de sange - glicemie, timp de coagulare, radiografie pulmonara, examen cardiologic etc - inainte de sterilizare. Pentru cainii cu stapan, sterizilizarea poate costa pana la 1000 de lei.

Acesta apreciaza ca masurile cerute de medicii veterinari sunt inutile deoarece in practica s-a dovedit ca mai putin de un caine dintr-o mie moare la sterilizare pe masa de operatie.

Bancescu spune ca municipalitatea nu va putea plati aceasta suma pentru fiecare caine adoptat deoarece inainte de adoptie trebuie sterilizati.

Aceasta masura, care se afla la nivelul de proiect, va ingreuna si bugetul posesorilor de caini. ASPA cere colegiului medicilor sa renunte la aceasta initiativa.

Potrivit proiectului de hotarare initiat de Colegiul Medicilor Veterinari privind adoptarea procedurilor de sterzilizare chirurgicala la caini, inainte de orice anestezie si interventie chirurgicala, cainele trebuie sa fie examinat fizic, sa i se asculte inima si plamanii si sa i se faca un set de analize la laborator. Minim trebuie facuta hemoleocograma, glicemie, proetine, uree, creatinina, ALT, AST si timp de coagulare. In functie de rezultatul analizelor se mai pot realiza: examen cardiologic EKG, examinarea radiologica a toracelui, ecografie abdominala si inca un set de analize de sange. Abia dupa aceasta se poate face anestezia si sterilizarea patrupedului.

Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie, a declarat pentru Hotews.ro ca aceasta este doar o propunere si ca nu poate da mai multe detalii. "Este o propunere aflata in dezbaterea comisiilor de specialitate. Nu va pot da niciun fel de detaliu atata timp cat nu exista un act pus in aplicare. Este posibil sa ramana in aceasta forma, sa se aprobe doar o parte sau deloc. Consiliul National al Colegiului Medicilor Veterinari este cel care aproba forma finala. Este prematur sa imi dau cu parerea. Nu inteleg de ce s-a creat atata panica. Actul medical trebuie respectat indiferent ca este caine cu stapan sau fara."

Potrivit ASPA, in perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, au fost capturati in Capitala 6.756 de caini de catre aceasta institutie. Dintre acestia, 4.920 de caini au fost adoptati, dintre care 2.463 adoptati de persoane fizice, iar 2.457 de ONG-uri. In ianuarie 2014, la Centrul Atirabic Matei Bals, s-au prezentat muscate de caini fara detinator 252 de persoane, fata de 809 in ianuarie 2013.

Numarul de persoane care au sunat la dispeceratul ASPA sa reclame prezenta maidanezilor a fost in luna ianuarie de circa 20-25 de persoane pe zi.

Tot in ianuarie 2014 au fost sterilizati la cabinetele cu care municipalitatea are contract, gratuit, 470 de caini cu stapan.

Potrivit lui Razvan Bancescu, rata de prindere a maidanezilor este de 90-100 de caini pe zi.

Potrivit Primariei Capitalei, in vara anului trecut, populatia de caini fara stapan din Bucuresti se ridica la circa 65 de mii de patrupede. Dupa moartea lui Ionut Anghel, copilul de 4 ani omorat de o haita de caini maidanezi in septembrie anul trecut, primarul Sorin Oprescu a declarat ca in 18 luni va strange 80% dintre cei circa 65 de mii de caini maidanezi din Bucuresti. El mai spunea atunci ca spera ca 50% dintre caini sa fie adoptati de cetateni si de ONG-uri si sa nu se recurga la eutanasiere.

In luna septembrie, Primaria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucuresti, pentru prinderea unui caine institutia urmand sa plateasca 219 lei. Firmele care vor opera acest serviciu sunt: ELEN BASIC BUSINESS, BEST MARKETING, si TERRA MARIQUE, ele fiind desemnate in urma unei licitatii la care au participat 7 companii.