In parcurile Carol, Cismigiu, Circului, Floreasca, Herastrau, Izvor, Miorita, Tineretului si Unirii ar putea aparea peste 80 de rulote si foisoare unde se vor comercializa bauturi racoritoare si dulciuri. Administratia Lacuri Parcuri si Agrement(ALPAB) din subordinea Primariei Capitalei a demarat in urma cu aproximativ o saptamana o licitatie pentru inchirierea locatiilor unde vor fi amplasate aceste instalatii. APLAB nu a impus un aspect unitar pentru rulotele si foisoarele care vor fi amplasate pe spatiile verzi. Reamintim ca parcurile Cismigiu, Herastrau si Carol sunt monument istoric iar aspectul lor trebuie conservat ca atare.

Parcul CismigiuFoto: Primaria Bucuresti

Reprezentantii ALPAB au declarat pentru HotNews.ro ca instalatiile care vor fi amplasate in parcuri sunt provizorii si nu vor avea fundatii, deci spatiul verde nu va fi distrus. "Rulotele au maxim 9 metri patrati iar foisoarele maxim 7 mp. In total, cele 80 de obiective ocupa 550 mp de spatiu verde. Contractele de inchiriere pentru activitatile comerciale vor fi incheiate pe un an, iar cele pentru activitati de agrement pe 6 luni", au declarat reprezentantii ALPAB.

In ceea ce priveste aspectul acestor obiecte, Centrul de Investigatii Media spune ca principala conditie pentru rulote este sa fie bej iar pentru foisoare sa fie dreptunghiulare, cu baza de doi metri pe trei metri si jumatate, fara fundatie, cu structura si panourile laterale de culoarea lemnului de nuc si acoperis de culoare verde. Nu se specifica insa nicaieri ca aceste obiecte sa fie identice.

Chiria pe care o vor plati comercianti pentru a pune ruletele si foisoarele in parcuri este de cel mult 20 euro/mp.

"Potrivit prevederilor Legii 213/1998, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, concesionarea sau inchirierea bunurilor proprietate publica se face prin licitatie publica, in conditiile legii. In acest sens, ALPAB a demarat procedura de licitatie privind inchirierea unor terenuri aflate in proprietatea publica a municipiului Bucuresti si in administrarea directa a ALPAB, respectiv terenuri situate in Parcurile Carol, Cismigiu, Circul de Stat, Floreasca, Herastrau Nou, Herastrau Vechi, Izvor, Miorita, Tineretului, Unirii. Costul inchirierii este peste pretul stabilit prin HCGMB nr. 32/2007", se arata intr-un raspuns trimis de ALPAB la solicitarea HotNews.ro.

In 2011, ALPAB a cumparat 16 chioscuri pagoda, de 37.000 de euro bucata, pe care le-a amplasat in parcurile pe care le are in administrare: Cismigiu, Herastrau, Unirii, Izvor etc. Desi s-au cheltuit 600.000 de euro si acum aceste chioscuri stau goale.