In anii '90, chioscurile din Oraselul Copiilor au apartinut catorva companii de stat: Alunis SA, Concordia Alimentara SA, Fortuna SA, General Com SA, Crisi SA, Cooperativa de Consum, ele fiind mostenite de aceste societati din perioada comunista. In anul 2009, asa cum se poate vedea din imaginile de pe NORC, in jurul acestor chioscuri s-au amenajat mici terase cu cateva mese si umbrelute, iar baracile au fost transformate in mici constructii.
In 2012, Primaria sectorului 4 a dat o serie de autorizatii de construire prin care micile chioscuri si baraci s-au transformat in ditamai cladirile, in anumite cazuri cu parter si etaj. Potrivit datelor furnizate de Primaria sector 4, terenul pe care se afla aceste terase este domeniu public, asa zisii - proprietari ai acestora avand in proprietate doar cladirea si dreptul de folosinta a terenului.
Terasa Sara Montiel

Primaria sector 4 a dat autorizatie pentru extinderea si etajarea terasei Sara Montiel in octombrie 2011 si martie 2012. Astfel, din 2009, dupa cum se poate vedea in imaginile de pe NORC, dintr-un chiosc cu terasa s-a transformat intr-o cladire cu parter si etaj. Sara Montiel a cumparat spatiul comercial cu terasa si anexe in 2005 de la SC Alunis SA. Terenul pe care se afla este in continuare domeniu public. În 2000, firma Monalisa Trading Co SRL, ai cărei acţionari erau Hassan Awdi (fostul patron al Rodipet) şi soţia acestuia, a cumpărat de la de la Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Aluniş SA. Tranzacţia a fost perfectată pentru aproximativ trei miliarde de lei vechi. Citeste mai mult despre afacerile Hassan Awadi si privatizarile controversate ale unor societati de stat aici si aici.
Braseria Anemona I

Primaria sectorului 4 a dat autorizatie pentru amenajarea acestei terase in martie 2012. Dupa reamenajare, constructia a castigat un etaj acoperit in plus. Braseria Anemona a intrat in posesia spatiului comercial in 2009, inchiriind de la Cooperativa de Consum a Orasului Bucuresti Sector 4, 5 si 6 terenul si spatiul comercial in suprafata de 65 mp. Cladirea apartine Cooperativei de Consum a orasului Bucuresti la fel si dreptul de folosinta a terenului. Proprietarul terenului ramane insa orasul Bucuresti.
Braseria Anemona II

Primaria sectorului 4 a dat autorizatie pentru extinderea si etajarea acestei terase in martie 2012. Fata de 2009 suprafata construita aproape s-a dublat. Braseria Anemona a cumparat acest spatiu comercial in 1998 de la Concordia Alimentara SA. La vremea respectiva era un chiosc de dulciuri in suprafata de 69 mp.
Atomic Bar

Primaria sectorului 4 a dat autorizatie pentru modificarea si amenajarea terasei pe 25 iulie 2012. Fata de 2009, dupa reamenajare, terasa a mai crescut in latime. Firma Atomic a primit dreptul de folosita asupra acestui teren in 1991 de la Directia Domeniului Public din Primaria Capitalei. La vremea respectiva pe teren se afla o sala jocuri de 62 mp, un depozit de 72 mp si o anexa de 44 mp. Contractul a fost prelungit in 2007 de catre Administratia Lacuri parcuri si Agrement in posesia careia se afla terenul la vremea respectiva. In 2010, dupa ce Oraselul Copiilor a trecut in administrarea Primariei Sectorului 4, contractul de inchiriere a fost prelungit si de aceasta institutie.

Terasa neidentificata
In 2012 au mai primit autorizatie de emodernizare/extindere si urmatoarele terase: Any Prod Alim, initial un spatiu de 26 mp si Sandy Caty Com Impex, initial un spatiu de 35 mp. Reporterul HotNews.ro a descoperit la fata locului ca a fost extinsa si terasa Castel, insa Primaria Sectorului 4 nu a furnizat nici o informatie despre aceasta.

Terasa Castel
Ce spune arhitectul sef al sectorului 4, Daniel Caramida, cel care a semnat autorizatiile pentru extindererea teraselor despre:
- Extinderea teraselor
- "Nu este vorba de o extindere sau nu este acesta scopul, ci este vorba despre modernizarea constructiilor care existau in Orasel si care aveau functiuni de alimentatie publica. Ele au fost modernizate. Majoritatea au primit o supraetajare sau o mansardare si au fost extinse cu doua tipuri de spatii: o data grupuri sanitare pentru ca nu mai corespundeau, si terase acoperite dar neinchise care sa functioneze pe perioada verii".
- "Nu am incalcat legea spatiilor verzii fiindca vorbim de constructii care existau si am dat supraetajarea lor. Deci cu asta nu am afectat deloc spatiul verde. Terasele pe care le-am dat si care sunt constructii provizorii, cu un contract de ocupare a domeniului public de 6 luni, este pe suprafete betonate care existau in jur. Ca sa nu spun ca fiecare dintre aceste autorizatii are si aviz de mediu. Chiar daca incadrarea este de V (n.r. spatiu verde) asta nu inseamna ca avem un tapsan pe care pasc vacile. Este un orasel care are niste dotari".
- "Prin faptul ca Primaria noastra are un buget redus nu am putut sa inlocuim tot, sa facem de la cap la coada ceva, si de aceea, plus ca erau si niste oameni care aveau o investitie, un job, din care traia familia si niste salariatai, am considerat normal ca aceste obiecte sa ramana, sa se modernizeze, sa arate mai bine si sa primeasca un flux mai mare de vizitatori".
- Cum au aparut terasele in parc
- Despre blocul construit ilegal

Blocul construit ilegal in Oraselul copiilor
Inspectoratul de Stat in Constructii despre constructiile din Oraselul Copiilor, intr-un raspuns trimis la solicitarea HotNews.ro, sustine ca in urma controalelor facute in Oraselul Copiilor au gasit nereguli la o singura cladire:
- la imobilul cu regim de parter, situat pe aleea principală a Parcului Tineretului - Orăşelul Copiilor (n.r. nu este specificat niciun nume) pentru încălcarea prevederilor Legii nr 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii republicată, cu modificările şi completările ulterioare, organele de control ale Primăriei Municipiului Bucureşti au aplicat sancţiuni contravenţionale şi au dispus măsurile legale pentru lucrări de construcţii executate fără autorizaţie de construire. Menţionăm că potrivit legislaţiei în vigoare pentru una şi aceeaşi contravenţie se poate aplica o singură sancţiune contravenţională principală. Precizăm că potrivit prevederilor Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii republicată, cu modificările şi completările ulterioare decizia menţinerii sau a desfiinţării construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administraţiei publice competente, sau după caz, de către instanţă".
Ce spune legea spatiilor verzi
"Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta", se arata in OUG 114/2007.
Blocul pot usor sa il confiste si sa-l faca gradinita sau loc de joaca pt. copii cu tobogane/saritori samd, n-am unde sa duc copilul la joaca trei sferturi din an cat e frig. Dar de, mita e mai dulce si trebuie sa te duca rau capul sa-ti dai seama ca esti si primarul unor prichindei cu care dau mamaile o tura in jurul blocului si dup-aia la cotineata.
2 ".....LEGISLATIA nu ne da voie sa OPRIM lucrarile la o
constructie ILEGALA " !!!
Incep sa CRED ca in Ianuarie 1990, a inceput campania
NATIONALA de indobitocire a populatiei...
Cu durere in suflet, constat ca operatiunea 'pralea' si-a
atins obiectivul propus.
2) Copacii sunt ciuntiti sistematic sub pretextul toaletarilor. Ca urmare acum ai putea vedea direct din Oltenitei in Tineretului daca nu ar fi valea. La toti copacii au ramas numai varfurile, unii se usuca din cauza asta. Probabil ca sunt multi bani alocati pentru aceste asa numite toaletari. Or fi bani europeni? Asa ca sa stim unde sa ne adresam ca sa mai ramana spatiu verde. Multi copaci frumosi au fost taiati de tot, pe rand. Nici ei nu ar fi avut nevoie de paza.
3) chioscurile au devenit ditamai restaurante, fiecare butic amarat are instalatie de friptura incat fumul dens inunda intreg acest asa-zis orasel al copiilor. Lumea vine in parc pentru manele, fripturi, Oraselul copiilor a fost devastat in totalitate in interes comercial.
4) tot ce s-a construit in spatiile virane (bazinele, spatiile de sport) sunt de un prost gust infiorator, gustul primarului care s-a laudat ca ale lui au fost planurile, in loc sa angajeze meseriasi, de exemplu peisagisti. Pe panta de sub roata mare sunt niste mormane-piramide oribile, din bolovani, etc.
5) a fost construit acel zid de pseudo-cetate si a fost lasat catre strada un spatiu important; pai cine va sta la odihna pe acele banci, in praful soselei? Iti sta mintea.
6) fosta biblioteca a fost imprejmuita (de REBU scrie pe niste placute) si plantata cu avertismentul "proprietate privata" -- de cand se retrocedeaza parcurile si caror proprietari?
Hai sa facem o actiune sa oprim devastarea!
Doar asa se poate face ordine in Romania. Cu justitie adevarata , profesionista, independenta si cu bunacredinta. Nu vor magistratii sa faca asta, avem solutie!
Importam magistrati din tari cu traditie in respectarea legii!