Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri ca in 90 la suta din cazuri apa care curge la robinetele bucurestenilor este sigura. Pentru restul de zece la suta, primarul a explicat ca de vina sunt tevile vechi de zeci de ani la care se produc avarii "destul de des". Potrivit edilului sef calitatea apei este verificata de patru statii de monitorizare. Nici in tara situatia nu este roz: potrivit datelor de la Ministerul Mediului, apa din 251 de localitati este vulnerabila la poluarea cu nitrati.

Principala cauza a poluarii cu aceste substante o reprezinta depozitarea gunoiului de grajd in zone necorespunzatoare.

Pentru rezolvarea acestei probleme, din 2008, Ministerul Mediului desfasoara proiectul "Controlul integrat al poluarii cu nutrienti", care prevede construirea unor platforme sigure pentru depozitarea gunoiului de grajd, valorificarea acestuia si informarea populatiei referitor la consecintele poluarii cu aceste substante.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului, pana in prezent au fost realizate 14 platforme comunale si 1.128 de platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd. In perioada urmatoare vor fi realizate inca 18 platforme comunale. Termenul de finalizare a proiectului este 15 iunie 2012.

Valoarea de implementare este de 60 milioane de euro: 50 de milioane, un imprumut rambursabil de la Banca Mondiala, 5,5 milioane de dolari ajutor financiar de la Fondul Global de Mediu, iar restul contributia Ministerului Mediului si a administratiilor locale.

Nitratii au efecte grave si, uneori ireversibile, asupra omului, limita maxim admisa in apa potabila fiind de 50/mg pe litru potrivit normelor UE.