Este justificat protestul masiv in favoarea eliberarii unui om, fie el un mare regizor, care, in urma cu 30 de ani, a abuzat sexual o fetita de 13 ani? Mai are sens sa fie arestat la 76 de ani? Guvernul francez si-a retras sprijinul public in favoarea eliberarii lui Roman Polanski, iar Martin Scorsese, David Lynch, Wim Wenders sau Woody Allen continua sa-l sustina.

  • Intra in articol pentru a vedea interviul complet cu Cristian Tudor Popescu, realizat de Dan Tapalaga, despre Cazul Polanski
  • Citeste in articol ce spun despre cazul Polanski regizorii Radu Gabrea, Radu Jude, Cristi Puiu si Radu Muntean

CTP: A te culca, tu barbat de 44 de ani, cu o fetita de 13 ani, chiar daca n-ai violat-o, e o chestiune de defectie la cap. Deci domnul Polanski e defect la cap

CTP: Eu nu-l consider pe Polanski un foarte mare regizor. Nu se inscrie in clasa zero, tocmai datorita absentei unei artere butucanoase morale

CTP: Daca Polanski ar ramane credincios pattern-ului etic si estetic din Cutitul in apa, ar fi trebuit sa se duca singur in fata justitiei americane

Cum ar arata un film european si unul american despre relatia lui Roman Polanski cu o minora, in viziunea lui CTP

Radu Gabrea, care are o “simpatie uriasa” pentru Polanski inca de la scurtmetrajul acestuia, “Doi oameni si un dulap”, crede ca intreg cazul se datoreaza legilor americane. “In masura in care o lege exista, nu are importanta cine o incalca, dar numai in masura in care legea e corecta si nu se aplica abuziv. Eu tin cu Polanski, dar cred ca legea care il aresteaza e aberanta.

Pentru Radu Gabrea nu are nicio importanta faptul ca arestarea s-a produs in momentul in care cineastul se pregatea sa primeasca la Zürich un premiu pentru intreaga cariera.

Speculatia potrivit careia statul elvetian s-ar fi revansat fata de statul american pentru niste sume secrete din conturile bancilor sale i se pare autorului filmului “Calatoria lui Gruber” o exagerare. “Ce miza are violul lui Polanski pentru statul american? Cred ca e o simpla situatie aparuta dintr-o absurditate. E mult mai simplu sa te gandesti ca e o problema de birocratie decat una de schimb intre bancile elvetiene si americane.”

Radu Jude: “Nu inteleg de ce lumea se solidarizeaza doar cu Polanski”

Eu am copil si, daca cineva i-ar face rau, nu m-ar interesa ca e artist sau cineva de pe strada”, considera tanarul regizor Radu Jude. “Sigur ca e un caz mai nuantat, dar daca e adevarat ca fata a cerut sa se inchida cazul nu inseamna ca lucrurile s-au si rezolvat.

Nu cunosc toate detaliile ca sa am o parere foarte clara, dar pe mine m-a uimit faptul ca Roman Polanski e chemat pentru un proces penal, iar oamenii cer ca el sa fie eliberat sau sa nu se ajunga la proces. Si nu pentru ca ar fi nevinovat, ci pentru ca e un artist cunoscut, ceea ce e aberant. Mi se pare ciudat ca lumea se solidarizeaza cu Polanski si nu cu alti artisti care au intr-adevar probleme.

Oamenii s-a comportat ca si cum Polanski ar fi fost atacat pe chestii politice, de parca i-ar fi fost amenintata libertatea de exprimare. Acum doua luni a fost arestat cineastul Jafar Panahi in Iran (n.red.- unul dintre cei mai cunoscuti cineasti iranieni contemporani), dar pentru el n-a sarit nimeni.

Radu Muntean: “Mi s-a parut un tip OK”

Radu Muntean nu a putut sa ne ofere o parere clara deoarece n-a avut timp sa urmareasca evenimentele (e in pregatire cu lungmetrajul “Marti dupa Craciun”). Ne-a marturisit, totusi, ca l-a cunoscut pe Roman Polanski si ca i s-a parut un om modest.

“Cand am luat un premiu la Marrakech, am stat pe urma cu el la masa. Ce sa spun, mi s-a parut un tip OK si modest, fara figuri in cap. Altfel, e destul de aiurea sa-mi dau cu parerea. Stiu eu ce i-a facut fetei aleia? Nu am toate amanuntele.”

Cristi Puiu: “Viata lui a fost marcata de uciderea lui Sharon Tate”

Cristi Puiu crede ca e dificil sa judeci in termini categorici, tinand cont nu de faptul ca Roman Polanski e un artist cunoscut, ci de faptul ca destinul sau a fost foarte incercat.

“Nu cunosc bine cazul, dar ce s-a intamplat mi se pare foarte urat, foarte grav si foarte trist. E foarte trist ca lucrurile astea s-au petrecut. Eu nu pot judeca nici situatia, nici pe Polanski dar stiu ca o parte importanta din istoria lui personala e marcata de povestea aceea urata cu Sharon Tate (n.red. – sotia lui Roman Polanski, asasinata impreuna cu copilul din pantece si cu alte patru persoane in 1969).

Chiar daca as cunoaste detaliile, tot n-as putea decat sa-mi spun o parere extrem de discutabila. Nu sunt judecator dar, daca e sa ma gandesc daca trebuie respectata legea, da, ea trebuie respectata, dar nu stiu daca problema trebuie transata asa pentru ca destinul lui de om a fost marcat de drame de tot felul.”

In Franta si Polonia lucrurile se nuanteaza

Guvernul francez si-a retras sprijinul oficial, desi ministrul francez de Externe ceruse luni eliberarea cineastului, impreuna cu Radoslaw Sikorski, omologul sau polonez, in vreme ce primul ministru polonez, Donald Tusk, s-a distantat de caz, cerandu-le si colegilor sai de cabinet sa manifeste “retinere”.

Daca Luc Besson declara la sectia franceza a postului de radio RTL “Tin foarte mult la el, dar nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege”, 110 personalitati din lumea filmului au semnat o petitie in care cer eliberarea lui Roman Polanski. Printre acestia se numara Martin Scorsese, Woody Allen, Wim Wenders, David Lynch, Pedro Almodóvar, Tilda Swinton si Monica Bellucci.

Roman Polanski (76 de ani) a fost arestat in 26 septembrie la Zürich si este in prezent incarcerat intr-o inchisoare elvetiana al carei nume este tinut secret la cererea sa. Autoritatile elvetiene intentioneaza sa-l extradeze in Statele Unite unde cineastul n-a mai pus piciorul din 1978. A fugit atunci inainte de a se pronunta sentinta in procesul intentat pentru relatia sexuala avuta in 1977 cu o minora de 13 ani, vina pe care a recunoscut-o.

Nota:Interviul cu Cristian Tudor Popescu a fost realizat miercuri seara, inaintea ca guvernul francez si cel polonez sa-si nuanteze pozitiile.