In comunitatile de romi din Romania, copiii cad victima traficantilor care ii exploateaza sexual si ii transforma in cersetori si delicventi in Europa de vest. Exploatarea copiilor de catre grupuri criminale sau chiar de propria familie reprezinta o afacere uriasa al carei profit ajunge la 1 milion de euro.

Dupa-amiaza copiii familiei Balotescu nu mai "lucreaza", au terminat cu cersitul si sunt liberi sa alerge prin buruienile de langa calea ferata, in spatele fabricii de cauciuc din Targu Jiu, unde familia locuieste intr-o cocioaba. Un singur pat pentru sapte copii, doi adulti si doua pisici negre care se tolanesc pe el in timpul zilei. Afara, o oala cu mancare fierbe la foc mic. Corabian Balotescu - pe care toti il numesc Minut - spune ca nu are de ales si ca trebuie sa isi trimita la cersit nevasta si copiii. Cel mai mare dintre copii are 14 ani, iar cel mai mic doar 6 luni.

Nu sunt locuri de munca, spune el, si chiar daca ar cere ajutor social de la Primarie nu ar mai capata mancare de la cantina sociala. Cu cersitul se descurca. Cateodata politia le fugareste pe cele trei fiice mai mari, dar nimic mai mult. "Oamenii le ajuta cand le vad asa de amarate...", spune Balotescu.

In fiecare zi, sotia lui, Marinela Luncan, in varsta de 32 de ani, duce copiii la Targu Jiu, nu departe de asezarea romilor de la Obreja. De dimineata pana dupa-amiaza, fiecare lucreaza in zona sa. Luncan isi tine fetita cea mai mica la piept. "Crezi ca voiam sa se duca copiii la cersit? Va spun cinstit, fetele nu sunt nici curate in cap. De multe ori nu am nici apa de baut, dar de spalat. Stau de dimineata pana la 2-3 dupa-amiaza, uneori stau pana noaptea la cersit", povesteste femeia.

Eliza, in varsta de 12 ani, intr-o rochie plina de funingine si desculta, si-ar fi dorit sa meaga la scoala, dar, in schimb, trebuie sa ia autobuzul spre oras si, cand termina cu cersitul, se intoarce acasa ca sa aiba grija de sora ei mai mica, de numai 6 luni, in timp ce mama ei se ocupa de treburile casnice. Banii pe care ii castiga ii da parintilor.

Un lider local al romilor i-a invatat ce sa spuna daca ii intreaba cineva, asa ca Roxana si Eliza ne spun ca nu castiga decat 50.000-100.000 pe zi.

Balotescu ar fi vrut sa mearga in Italia anul trecut. S-a gandit ca acolo copiii ar putea castiga mai mult din cersit, dar camatarii nu au vrut sa ii dea bani cu dobanda, pentru ca nu prezinta garantii ca va returna banii.

De la Tandarei la Londra

Intr-un alt colt al Romaniei, de data aceasta in localitatea ialomiteana Tandarei. Pana nu de mult, romii din Tandarei au impanzit marile orase ale Spaniei. Dupa cativa ani de munca pe meleagurile lui Cristofor Columb, exploatatorii copiilor si-au mutat punctul de lucru intr-una din cele mai renumite capitale: Londra. Fiecare a cucerit cate o regiune, unde isi desfasoara activitatea. In caz ca o grupare criminala incalca regiunea cucerita de o alta, se organizeaza o judecata tiganeasca de toata frumusetea. Nu in Londra, ci in Tandarei. Aici romii se impart in doua categorii: bogatii si saracii.

Romii saraci din colonia Strachina se imprumuta cu camata de la cei bogati. Daca oamenii nu returneaza banii plus dobanda aferenta, sunt pedepsiti - copiii lor ajung pe mana traficantilor, care ii folosesc la cersit in Marea Britanie.

In schimbul datoriei, pentru a putea parasi tara legal, parintii dau procure autentificate la notari pentru copiii lor. Ajunsi in Anglia, copiii sunt obligati sa cerseasca pentru a plati datoria parintilor.

Paun Dorina este mama a cinci copii si isi imparte viata intre casa si biserica. Nu stie sa citeasca sau sa scrie, dar stie ca daca imprumuta 100 de euro trebuie sa dea inapoi doua.

Dorina ne-a explicat: "Vine tiganul si zice: «Daca imi dai copilul, acesta iti trimite bani, mancare, imbracaminte. Dar eu nu am acceptat. Mai bine muncesc eu pentru ei». Copiii sunt dusi in Franta, Anglia, Spania... in toate tarile. Daca o trimit pe asta (n.r. - fiica ei) acum, mai poate sa imi trimita bani sa mai traiesc si eu? Nu, mai bine o tin acasa. Mai mananci si bataie daca nu le dai banii. Copilul trebuie sa plateasca datoriile parintilor".

Juberian si Norvegia, traficanti in Europa

Ionel "Juberian" Stan si Adriana Stanor, cunoscuta sub numele de Norvegia, ambii din Tandarei, au pornit o afacere cu copii, asa cum rezulta dintr-o ancheta a ofiterilor de la Crima Organizata din Bucuresti. Totul a inceput cand Juberian a pus ochii pe familia Duman din localitatea sa natala, Bolintin Vale, din judetul Giurgiu. El i-a promis Mariei Benone Duman - infirma, mama a patru fiice minore cu handicapuri usoare - ca ar putea primi bani de la fiicele ei daca ar fi de acord ca ele sa "lucreze" in strainatate.

De asemenea, i-a mai promis ca fetele vor beneficia de tratamentul medical de care aveau nevoie.

Adevarul a iesit la iveala in urma unei investigatii de un an, initiata de autoritati, in urma careia cei doi au fost acuzati de trafic de persoane si trafic de minori. Juberian si Norvegia le-au dus pe fiicele Mariei Duman, alaturi de alti doi copii, unul din Bucuresti si altul din judetul Ialomita, in Belgia si Spania. Acolo - potrivit investigatorilor - copiii au fost batuti si obligati sa cerseasca.

Din Oltenia la Milano

Timp de cateva luni, o grupare din Craiova condusa de sotii Marin Musi si Luminita Adir au trimis in Italia, la cersit, 34 de copii romi cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani. Copiii era recrutati din Craiova si din satele din imprejurimile orasului. Traficantii au luat copii si din Ocolna, o asezare de romi foarte saraca. Potrivit declaratiilor autoritatilor, traficantii trimiteau copiii in Italia pentru a achita datoriile familiilor lor.

Totodata, ei obtineau o procura notariala de la parintii copiilor, cu ajutorul careia ii puteau transporta pe copii in tarile vest-europene. Autoritatile au descoperit ca minorii erau tinuti intr-o ferma dezafectata, dupa care erau pusi sa cerseasca, sa fure din buzunare sau chiar sa talhareasca turistii in fata Garii Centrale din Milano. In cazul in care copiii nu produceau 800 euro pe zi riscau sa fie batuti.

Politia italiana nu pune sub acuzare minorii sub 14 ani - ei sunt returnati adultilor in a caror grija se afla, in cazul nostru, in grija traficantilor.

Un baiat de 12 ani le-a povestit politistilor romani care investigau cazul ca este din Craiova si ca locuieste la o ferma din zona Bareggiate. Copilul a mai declarat ca a fost fortat sa jefuiasca turistii. "Ma amenintau, imi spuneau ca imi vor rupe mainile daca nu fur. Cand le-am spus ca vreau sa ma intorc acasa m-au lovit la organele genitale", a declarat politiei.

Romulus Ungureanu, seful Agentiei impotriva Traficului de Persoane, a declarat: "In cazul copiilor din Italia e vorba de exploatarea minorilor, pentru ca traficul de persoane trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.

Copiii sunt recrutati pentru cersetorie, dar in cazul in care sunt dusi in strainatate de rude nu mai e trafic de persoane. Ei sunt folositi la cersit, pentru ca trezesc simpatia turistilor".

Acest material a fost realizat in cadrul proiectului Presa si accesul la sanatate in comunitatile de romi - editia regionala, coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul Open Society Institute, New York. Mai multe informatii despre proiect gasiti pe www.cji.ro