Cristian Diaconescu este membru al Partidului Social Democrat, fost ministru al justitiei (10 martie - 28 decembrie 2004). S-a nascut la 2 iulie 1959, in Bucuresti, intr-o familie de juristi. A absolvit, in 1983, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept. In acelasi an a devenit judecator la Judecatoria Sectorului Agricol Ilfov si incepand cu anul 1984 pana in anul 1990 la Judecatoria Sectorului 4 din Bucuresti.

In perioada 1990 - 2000 a detinut numeroase functii de raspundere in cadrul Ministerului Afacerilor Externe printre care:

  • diplomat in Delegatia Permanenta, ulterior Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE;
  • coordonator al sectiei de cooperare in domeniul politico-militar al OSCE din MAE;
  • diplomat in Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, adjunct al sefului misiunii pentru domeniile politico-militare si de securitate ale OSCE;
  • director al Directiei OSCE si de Cooperare cu Structurile Subregionale din Ministerul Afacerilor Externe;
  • director general al Directiei Generale Juridice si Consulare din Ministerul Afacerilor Externe;
  • sef de delegatie la reuniunile privind Dimensiunea Umana a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva si Comisia Dunarii.

In anul 2000, luand in considerare experienta sa in negocierile internationale, Ministerul Afacerilor Externe i-a incredintat o importanta misiune internationala, numindu-l Secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) si ambasador en pied in aceasta organizatie.