Tanar, 28 de ani, necasatorit, cu salariu de pana-n 1.000 de euro, doresc sa ma asez la casa mea in capitala Romaniei. Sunt inarmat cu multa putere de munca, imaginatie si multa vointa. Trag aer in piept si ma indrept spre singurul targ imobiliar din oras. Un tur virtual al tuturor proiectelor imobiliare, imi arata ca se poate. Virtual. Cu 5 lei. Ca atata este biletul de intrare la targul Condominium http://www.condominiumexpo.eu/ro/ de la Palatul Parlamentului.

La intrare ma intampina tot felul de domnisoare care mai de care mai atragatoare. Si ofertele lor si mai ispititoare. "Nu vreti o casa in Spania? Avem si in Bulgaria daca vreti mai aproape." Nu doamna, vai de capul meu, vreau si eu ceva mai aproape, aici, la noi in urbe, ca-i greu cu strainataturile.

In ce cartier inca nu m-am decis. Am zis intai sa vad cum e piata, care e oferta si-apoi in functie de pret, sa vad cat ma pot intinde. Nici n-am intrat bine, ca o domnisoara draguta de la Estia Residence, ma intreaba daca ma intereseaza un apartament de doua camere.

- Doamna, parca in est n-as vrea sa stau.

- Pai de ce in Est?

- Estia - Est...

- A, nu, noi avem proiecte in nordul capitalei, daca stiti dumneavoastra zona de langa aeroportul Henri Coanda unde se construieste acum. La 10-15 minute de DN1 si in viitor aproape de autostrada Bucuresti-Brasov.

- Interesanta zona, intr-adevar. Ce oferta aveti la doua camere?

- Apartament cu doua camere, complet finisat 147.000 euro+TVA.

- Wow, deci cu TVA, la cat ajunge

- 175 de mii. Zona residentiala, stiti nord. Dumneavoastra in ce buget vreti sa va incadrati?

Stau si ma gandesc, scarpinandu-ma prin buzunare si instantaneu imi vine in minte: 120.000 maxim. Habar n-am de unde-am scos suma asta.

- Da, pai nu stiu ce sa zic, ar mai trebui sa faceti rost de niste bani.

Si eu ma gandesc de ceva vreme exact la acelasi lucru.

Case La Padure la Mogosoaia

Dar ce vreau, de fapt? Apartament cu doua camere sau casa pe pamant? Casa parca suna mai interesant. Nu tu maneaua vecinului de la 4, nu freza in mijlocul verii din cauza celor de langa care isi pun gresie, nu inundatie cand ti-e lumea mai draga. Numai liniste si aer curat.

Standurile 59 si 61 iti sar in ochi cu ofertele lor de case la padure in Mogosoaia. Suna tentant. Hmmm, casa in Mogosoaia. Frumos. Langa padure. Aer curat. Poti sa iesi frumos la un gratar si-o bere rece cu prietenii. Agentul imobiliar ma anunta dupa ce-mi prezinta oferta: "Primii clienti care achizitioneaza un imobil in ansamblul "Case la Padure Mogosoaia" primesc cadou un autoturism Fiat Punto." M-am scos. Si casa si masina, 2 in 1. La ce pret? Vila tip III, parter+etaj si mansarda, suprafata construita 204 mp si suprafata la sol 180 mp - 205.000 euro. Scump domnule, scump.

Voluntari-ul scump ca si Baneasa

Mai merg cativa pasi, scotandu-mi greu din minte casa din Mogosoaia si dau peste oferta celor de la Terra Residence. "Pentru a asigura confortul dorit, locuintele dispun de suprafete generoase, organizate functional, cu un design modern, fiind cu mult peste media spatiilor oferite de alte complexuri similare. Apartamentele beneficiaza de toate facilitatile oferite de zona Voluntari."

Stai asa ca e tot in nordul capitalei si sigur dau peste niste preturi de-mi zapacesc neuronul. Eu am terminat Filologie. Si daca ma iei cu cifre si cu metri patrati, m-ai pierdut. A incercat domnisoara de la Terra Residence sa-mi explice cat ar costa un apartament cu doua camere in functie de metrul patrat si-am ramas masca.

- Doamna, luati-ma incet si spuneti-mi pretul final cu TVA daca se poate. Ca la mine e greu sa calculez.

Vreau 61 de metri patrati sau 100? Ce-mi trebuie 100, hai sa fim oameni seriosi. N-am nici macar pisica ca sa zic ca este inca un membru al familiei care are nevoie de spatiu sa se manifeste.

-Garsonierele dispun de 61mp, si au preturi incepand de la 132.000 euro+TVA.

Apartamentele de 2 camere dispun de 84mp si au preturi incepand de la 188.000 euro+TVA.

Apartamentele de 3 camere au 128mp si au preturi incepand de la 280.000 euro+TVA, imi prezinta agentul oferta.

Clar, n-am ce cauta in Nord.

Altfel Impreuna

Cad pe ganduri, incercand sa inteleg de ce nordul este intotdeauna, oriunde in lumea asta cea mai scumpa zona. Agentul de la Domus Stil ma vede si parca-mi citeste gandurile.

- Nu vreti o casa in Vitan? Avem exact ce va trebuie.

- Da, de ce, nu? Ce oferta aveti pentru doua camere?

- Avem apartamente de doua camere tip 3 la 103.900 de euro si tip 4 94.900 de euro.

Asa da, domnule, mai vorbim. Si pe masura ce consultantul ma intreaba daca vreau cu gresie, sau fara, cu loc de parcare ori ba, imi vine o idee.

- Auziti? Se poate sa iau apartamentul fara nimic in el?

- Se poate, cum sa nu. Daca renuntati la peretii interiori este si mai ieftin. 82.600 cel de 82 de metri patrati cu terasa sau 75.300 cel tip 4, 73,45 de mp.

Ce-mi trebuie pereti? E chiar mai bine ca imi aranjez eu locul cum vreau. M-am mai linistit. Se poate si mai ieftin. Si-mi cad ochii pe oferta celor de la Raiffeisen Bank. Ma duc la consilierul lor pe credite ipotecare.

Ii spun cat castig, ce apartament ma intereseaza. Se uita destul de neincrezator la mine si-mi face niste calcule simple din care imi spune ca n-am nici o sansa sa-mi cumpar nici macar casa fara pereti. Ca sa fiu eligibil pentru orice banca care acorda credite imobiliare, imi spune dansul, ar fi mai bine daca m-as casatori, as face imprumutul impreuna cu parintii mei pe care eventula i-as pune sa-si si ipotecheze casa.

Usor, usor imi iau gandul ca voi avea vreodata casa mea. In fond si la urma urmei, la ce-mi trebuie casa? N-am eu garsoniera mea simpatica din Militari unde platesc o chirie rezonabila? Ce-mi trebuie sa ma inglod in datorii, sa platesc trei sferturi din salariu rata la banca si sa muncesc o viata cu grija zilei de maine. Daca ma imbolnavesc o sa-mi ia banca casa? Parol, in chirie, viata este mai frumoasa. Deocamdata.

La ce avertizeaza expertii imobiliari sa fim atenti

  • istoricul dezvoltatorului;
  • autorizatia de constructie;
  • pretul imobilului;
  • trebuie sa fim atenti la dezvoltatorii care lucreaza prin agentii imobiliare.