1. Notiuni generale

1.1. Premiile Ioan Chirila sunt acordate anual, de catre Fundatia artEST, celor mai buni jurnalisti de sport din tara, ca un omagiu adus celui mai mare gazetar si scriitor de literatura sportiva din Romania. A patra editie a Galei Premiilor Ioan Chirila va avea la sfarsitul lunii noiembrie 2008.

2. Nominalizari

Nominalizarile pentru cele sapte premii destinate gazetarilor vor fi facute de:

2.1. Fundatia artEST

2.2. Cele mai importante institutii media din presa centrala, din punct de vedere al acoperirii fenomenului sportiv

2.3. Cele mai importante institutii media din tara (cu redactii puternice de sport)

2.4. 15 personalitati publice

Fiecare institutie/personalitate publica va face o singura nominalizare pentru fiecare sectiune a competitiei. Fundatia artEST, producatorul evenimentului, are dreptul la doua nominalizari pentru fiecare categorie.

Reprezentantii institutiilor media au obligativitatea de a nominaliza doar jurnalisti din afara institutiei in care activeaza. Primii 7 nominalizati ai fiecarei categorii sunt invitati sa-si depuna dosarele. In cazul in care unul dintre ei se recuza, candidatul imediat urmator de pe lista celor nominalizati este invitat sa isi depuna dosarul.

Dosarele vor fi supuse atentiei unui juriu final, format din personalitati de marca din domeniul publicistic si cultural. Componenta juriului din acest an va fi anuntata pe site-ul oficial al Premiilor Ioan Chirila precum si in presa.

3. Premii

3.1. Se adreseaza tuturor gazetarilor de sport, indiferent de forma de exprimare a acestora (presa scrisa, televiziune, radio, agentii de presa etc.), de aria de acoperire (presa nationala, regionala, locala etc.), de frecventa aparitiei (presa cotidiana, saptamanala, lunara etc.) ori de specializarea acesteia (presa generala ori de specialitate). “Vor accede la ele doar cei care nu si-au comercializat scrisul, care fac aceasta profesie cu pasiune si eleganta, aceia care incearca, prin scrisul lor, sa emotioneze si sa schimbe lumea fara incrancenare, cu zambetul pe buze, aceia nascuti din mantaua lui Ioan Chirila.”

3.2. Vor fi acordate 9 premii:

Presa scrisa

3.2.1. Marele Premiu / Cel mai bun ziarist

3.2.2. Reporterul anului / Cel mai bun autor de reportaje

3.2.3. Editorialistul anului / Cel mai bun analist-comentator

3.2.4. Fotoreporterul anului

Televiziune

3.2.5. Comentatorul TV al anului

Radio

3.2.6. Comentatorul radio al anului

Literatura sportiva

3.2.7. Premiul special pentru carte / Autorul celei mai bune carti a anului

Talentul anului

3.2.8. Cel mai bun autor neprofesionist

Sportivul anului

3.2.9. Cel mai bun sportiv al anului in curs

3.3. Premiul special pentru carte nu va fi acordat neconditionat, ci doar in anii in care va fi publicata cel putin o carte de referinta, originala si inedita, conforma cu standardele de calitate impuse de Ioan Chirila. In competitie vor intra doar cartile care au fost publicate in intervalul cuprins intre data-limita de depunere pentru nominalizarile editiei a doua si data-limita de depunere pentru nominalizarile editiei a treia.

Cartile care au intrat in concurs in anii anteriori nu pot participa la actuala editie.

3.4. Premiul “Talentul anului” va fi acordat celui care va scrie cel mai bun text cu tema sportiva, la alegere. Va fi luat in considerare un singur text. Castigatorul va fi desemnat de catre Iarina Demian si un reprezentant al EVZ, Departamentul Sport. Este de preferat ca, aceia care trimit articolul pentru categoria “Talentul anului”, sa fie dintre cei pasionati, care chiar isi doresc sa mearga pe urmele lui Ioan Chirila.

3.5. Castigatorii primelor 7 distinctii vor primi premii in bani. Castigatorul Premiului “Talentul anului” va primi un contract de colaborare pe o perioada de 3 luni in Departamentul Sport al cotidianului "Evenimentul zilei". Participantul care se va clasa pe locul al doilea va avea posibilitatea de lucra timp de o luna ca redactor de sport pentru unul dintre cele mai vizitate siteuri romanesti - HotNews.ro. Ambii au perspectiva de a deveni ziaristi sportivi. Laureatul Premiului “Sportivul anului” va primi o placheta de argint, ce poarta semnatura lui Ioan Chirila.

3.6. Ziaristii nominalizati care s-au recuzat doua editii consecutiv, pierd definitiv dreptul de a mai participa la aceasta competitie.

4. Jurizarea

4.1. Se infiinteaza urmatoarele entitati:

4.1.1. Completul de selectie – face nominalizari pentru toate cele sapte sectiuni.

4.1.2. Juriul – acorda punctaje fiecarui nominalizat.

4.2. Completul de selectie este format din:

4.2.1. Fundatia artEST

4.2.2. Reprezentantii institutiilor din media centrala

4.2.3. Reprezentantii institutiilor din media locala

4.2.4. Cele 15 personalitati publice

In caz de balotaj, membrii juriului vor studia mai intai dosarele celor aflati la egalitate, urmand sa decida cine ramane in competitie pe locul al saptelea. Astfel, la fiecare categorie vor intra in concurs primii 7 nominalizati.

4.3. Juriul este format din 7 personalitati din zona publicistica si culturala, printre care Iarina Demian (presedintele Fundatiei ArtEST).

4.4. Fiecarea nominalizat va primi 7 note (de la 1 la 10, fara zecimale) – cate una din partea fiecarui membru al juriului. Vor fi eliminate notele extreme (cea mai mica si cea mai mare). Media finala a nominalizatului va fi calculata ca medie aritmetica a celorlalte 5 note. Notele vor fi secrete.

5. Producatori

2.1. Producatorul principal al Premiilor Ioan Chirila este Fundatia ArtEST, al carei presedinte este actrita si regizoarea Iarina Demian, sotia marelui gazetar.

2.2. Producatorul principal va coopta, in fiecare an, si alti coproducatori.