Douazeci si patru de organizati neguvernamentale cheama cetatenii interesati de soarta Bucurestiului sa urmareasca daca oamenii care peste o luna si jumatate le vor cere votul sunt dispusi sa-si asume un program de crestere a transparentei si a calitatii administratiei din Capitala. Organizatiile invita candidatii si partidele sa se angajeze, prin semnarea Pactului pentru Bucurest, ca vor face public, la fiecare 6 luni, un raport asupra indeplinirii masurilor prevazute in Pact, in cazul in care vor fi alesi. In luna mai, asociatiile vor demara discutiile cu cei care si-au anuntat candidatura la Primaria Municipiului Bucuresti.

Strategia de Dezvoltare a Bucurestiului, regandita

Organizatiile neguernamentale cer, pana in 2010, o Strategie de Dezvoltare a Bucurestiului si, in baza acesteia, un nou Plan Urbanistic General (PUG). Pactul presupune ca Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) vor fi initiate doar de municipalitate, printr-o procedura conforma cu uzantele internationale. In acest context, Certificatul de Urbanism (CU) emis de arhitectii-sefi se va rezuma la a fi un act deinformare si nu va mai trimite la initierea unui PUZ. Organizatiile ce ca primariile de Sector sa punain aplicare, conform legii, demolarea constructiilor ilegale, si sa nu mai foloseasca procedura amenzii “pentru intrare in legalitate”. Se mai solicita si renuntarea la reclamele montate pe exteriorul cladirilor.

Transport unificat, trenuri si biciclete pentru oraseni

Societatea civila cere un sistem de transport in comun unificat la nivelul Primariei MunicipiuluiBucuresti, care sa includa metroul si sa valorifice si reteaua feroviara si de garile existenteIntre prioritati se mai numara siextinderea metroului catre cartiere si extinderea consistenta a sistemului de culoare pentru autobuze si troleibuze. Potrivit Pactului, parcarea ne-rezidentilor in zona centrala va fi taxata si limitata in timp contractele de administrare si de colectare a taxelor pentru locurile de parcare pe domeniul public vor fi atribuite exclusiv prin licitatie publica. Se mai cere si extinderea si eficientizarea sistemului de piste pentru biciclisti.

Spatii verzi si bazine de agrement

Asociatiile cer ca pana in iunie 2012, Bucurestiul sa aiba 26 mp de spatiuverde pe cap de locuitor si ca fiecare locuitor sa aiba un parc sau o gradina publica la 15 minute de mers pe jos. Programul presupune si inventarierea fondulului verde in termen de un an, iar apoi vor monitorizarea continua a spatiilor verzi. Potrivit pactului trebuie plantati600.000 arbori dealiniament.

Transparenta in decizii si lucrul cu publicul

Societatea civila cere sa se transparentizeze dezbaterea proiectelor de acte normative ale Consiliilor General si deSectoare in general si adoptarea de catre Consilul General al Municipiului Bucuresti “Cartea alba a consultarii cetatenilor”, care va stabiliprincipiile si metodologia de informare si consultare a populatiei pentru diverse tipuri de hotarari si proiecte ale CGMB. Proectul organizatiilor presupune si crearea unui Birou de Innformare care sa puna la dispozitia publicului toate documentele de urbanism aprobate in ultimii zece ani si pe cele uin curs de aprobare.

Initiatorii Pactului pentru Bucuresti

Asociatiile care semneaza documentul propus viitorilor edili ai Capitalei sunt :Alianta Civica, Agentia pentru Monitorizarea Presei – Active Watch, Asociatia ALMA-RO, Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa, Asociatia Bucuresti, Asociatia Culturala Goodartofnoon, Asociatia Eco – Assist, Asociatia Investitorilor din Centrul Istoric (AICI), Asociatia Komunitas, Asociatia pentru Arheologie Industriala, Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural “Salvati Vama Veche”, Asociatia pentru Tranzitia Urbana (ATU), Asociatia Rhabillage (Case care Plang), Asociatia RPER – Rencontre du Patrimoine Europe – Roumanie, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Sighisoara Durabila, Fundatia Eco-Civica, Fundatia Pro Patrimonio, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Grupul Arhiterra, Grupul Militia Spirituala, Societatea Academica din Romania (SAR) si Viitor Plus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila.