Aflat deja în vizorul autorităților pentru concurență ilegală pentru legăturile sale strânse cu Microsoft, OpenAI, creatorul ChatGPT, face acum obiectul unei plângeri din partea miliardarului Elon Musk, care îl acuză de „trădare” a misiunii sale inițiale, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: Kirsty Wigglesworth / AP / Profimedia

Patronul Tesla, SpaceX și X (ex-Twitter) a fost unul dintre cofondatorii OpenAI în 2015 împreună cu Sam Altman, care este în continuare CEO, dar a părăsit organizația în 2018 și este acum unul dintre cei mai vehemenți critici ai acesteia.

În documentele depuse joi seară la un tribunal din San Francisco, bogatul antreprenor acuză OpenAI și pe Sam Altman că nu au respectat principiile pe care a fost fondată compania.

Evoluția OpenAI în 2023 constituie „o trădare flagrantă a acordului fondator”, potrivit lui Elon Musk.

Când a fost fondată, OpenAI era o organizație fără scop lucrativ, menită să lucreze pentru binele umanității și să conceapă programe de inteligență artificială (AI) „open source” (accesibile, modificabile, utilizabile și redistribuibile de către toți).

Contrar obiectivelor sale inițiale, OpenAI nu a făcut public codul ultimului său model, GPT-4, „încălcând contractul inițial”, susțin avocații lui Elon Musk în plângere.

Prin urmare, acordul fondator a fost complet pus sub semnul întrebării, susțin ei, acuzând OpenAI că urmărește să facă profit „cu implicații potențial catastrofale pentru umanitate”.

„S-au abătut de la ceea ce proclamă a fi misiunea lor? Eu aș spune clar că da”, a declarat pentru AFP Nikolas Guggenberger, profesor de drept la Universitatea din Houston. „Dar asta nu este neapărat o bază suficientă pentru un proces intentat de cineva care nu mai face parte din proiect”, a adăugat el.

„Filială de facto” a Microsoft

„OpenAI a fost transformată într-o filială de facto (...) a celei mai mari companii de tehnologie din lume: Microsoft”, au continuat avocații lui Musk.

Lansarea la sfârșitul anului 2022 a ChatGPT, interfața de inteligență artificială generativă care a făcut cunoscută această tehnologie de producție de conținut (text, sunet, imagini etc.), a transformat OpenAI într-o vedetă din Silicon Valley.

Microsoft a injectat aproximativ 13 miliarde de dolari în aceasta în ultimii ani, iar cele două companii comercializează servicii de inteligență artificială generativă pentru dezvoltatori și persoane fizice.

„Contrar contractului inițial, [aceștia] au ales să folosească GPT-4 nu pentru binele umanității, ci ca tehnologie proprie pentru a maximiza profiturile celei mai mari companii din lume”, afirmă plângerea lui Musk.

Anul trecut, acesta și-a fondat propria companie de inteligență artificială, xAI.

În special, aceasta solicită excluderea GPT-4 din licența acordată de OpenAI către Microsoft, precum și despăgubiri.

Contactată de AFP, OpenAI nu a reacționat, iar Microsoft a refuzat să comenteze.

„Elon are dreptate (...) Nu a primit ceea ce a plătit și pentru care a muncit", a reacționat expertul în inteligență artificială Gary Marcus în newsletter-ul său.