Managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, Dan Doriu Morenciu, și două asistente șefe au fost reținuți joi pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru luare de mită, în formă continuată. Aceștia sunt acuzați că ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 de euro pentru a fi declarate admise la un concurs organizat de Serviciul de Ambulanță Județean Neamț.

DNAFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Procurorii DNA i-au reținut pentru 24 de ore, joi, pe managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, Dan Dorin Morenciu, pentru luare de mită, în formă continuată, și două asistente șefe în cadrul S.J.A. Neamț, Elena Preda și Maria Luminița Rozoschi, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată.

Care sunt acuzațiile DNA

  • În perioada 2 – 10 mai 2022, managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, Morenciu Dan Dorin, prin intermediul celor două subalterne (una dintre ele, respectiv Maria Luminița Rozoschi, fiind desemnată să organizeze un examen) ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declarate admise în la concurs.
  • Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă.
  • La data de 18 mai 2022, managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, Dan Dorin Morenciu, a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamț, de la Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
  • Independent de înțelegerea avută inițial cu Dan Dorin Morenciu, Elena Preda ar fi pretins și primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial.
  • Diferența de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiți de Preda Elena, i-ar fi fost remiși asistentei Rozoschi Maria Luminița tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamț, fiind identificați de procurorii anticorupție ca urmare a unei percheziții corporale.

Vineri, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.