Impartirea candiaturilor pentru alegerile parlamentare creeaza tensiuni atat in interiorul partidelor aflate la guvernare cat si opozitie. In teritoriu, USL are probleme pentru ca liderii locali ai PSD, PNL si UNPR, in ciuda protocolului de la Murghiol isi disputa candidaturile si nu respecta regulile impuse de la centru. De partea cealalta, in noua infiintata Alianta Romania Dreapta, democrat liberalii sunt nemultumiti de pretentiile pe care le au noii parteneri. Vezi in text care sunt judetele in care partenerii de aliante nu se inteleg.

La Cluj pesedistii si liberalii isi disputa candidatura pentru colegiul nr 3 de deputat. Potrivit ziarului local Ziua de Cluj, PSD doreste s-o numeasca pe Aurelia Cristea in timp ce liberalii au ca propuneri pe Steluta Cataniciu si Ioan Petran. Totodata, Aurelia Cristea ar fi sustinuta este promovata de Victor Ponta, care doreste sa o impuna pe aceasta la sefia organizatiei PSD Cluj. Initial colegiul nr 3 revenea de drept PNL -ului insa social democratii au facut nominalizarea. Marius Nicoara a declarat pentru cotidianul local ca organizatia PNL Cluj a facut o contestatie la Bucuresi in acest sens.

  •  "Intr-adevar, Colegiul 3 deputati este al nostru, adica asa a fost pana in momentul in care l-a cerut PSD. Desigur, noi am facut o contestatie si ramane sa vedem ce decizie se va lua la Bucuresti", a anuntat Nicoara.

O alta problema la Cluj ar fi si in interiorul PNL. Candidatura lui Marius Nicoara la Senat este sub semnul intrebarii dupa ce fostul consilier al lui Crin Antonescu doreste sa candideze pe acelasi post. Ziua de Cluj scrie ca Nicoara risca sa-si piarda candidatura la Senat, pentru ca el va fi contracandidat la nivelul organizatiei nationale de Radu Zlati, din Sighetu Marmatiei. Organizatia PNL Cluj este impartita in doua tabere actualul presedinte al CJ Cluj, Horea Uiorenau care l-ar fi propus pe fostul consilier a lui Crin Antonescu, sa candideze la Senat, pe colegiul lui Nicoara.

  • "Nu are domnul Crin Antonescu absolut nici o legatura cu faptul ca domnul Zlati vrea sa candideze pe colegiul meu. El a fost invitat de Uioreanu si de Szeplekan, dar asta nu inseamna si ca va avea castig de cauza", a comentat Marius Nicoara.

In Valcea, colegiul nr 3 pentru functia de deputat este motiv de scandal intre alianta PSD-UNPR si PNL, transmite agentia Agerpres. La intalnirea USL de la Murighiol, colegiul a fost adjudecat de UNPR, actualului deputat in functie, Dan Mazilu. Organizatia PNL Valcea nu a acceptat impartirea facuta la centru la nivelul USL si il propune pe omul de afaceri Dan Nitu, oferind la schimb progresistilor colegiul senatorial Ramnicu Valcea. Presedintele social-democratilor valceni dar si al progresistilor spun ca nu inteleg aceasta pretentie a liberalilor, deoarece lucrurile au fost deja lamurite.

  • "A fost deja stabilita impartirea colegiilor electorale, chiar nu intelegem de ce liberalii vin din nou cu aceasta pretentie. Mai mult decat atat, exista si acea cutuma sau principiu, un parlamentar are dreptul de a-si apara mandatul, iar in cazul Colegiului Balcesti, deputatul Mazilu a fost ales pe acest colegiu, deci are dreptul de a-si apara functia", a declarat Ioan Cilea.
  • Cristian Buican, presedintele PNL Valcea: "Impartirea colegiilor uninominale din judetul Valcea ar trebui sa plece de la scorul inregistrat de formatiunile componente la alegerile locale. Daca acest principiu ar fi respectat, Partidul National Liberal ar trebui sa poata desemna candidatii pentru colegiile pentru Camera Deputatilor nr. 1 (Ramnicu-Valcea Nord), nr.3 (Balcesti-Berbesti), si nr. 5 (Brezoi-Calimanesti), Partidul Social Democrat ar trebui sa desemneze candidati pentru Camera Deputatilor in colegiile nr.2 (Ramnicu-Valcea Sud), nr. 4 (Dragasani) si nr. 6 (Horezu-Babeni).

In urma discutiilor de la Murighiol, in judetul Valcea, ACS a primit 5 mandate de parlamentar iar ACD - 4.

In Bistrita Nasaud, social democrtaii si liberalii se cearta pe colegiul nr 1 pentru Senat, iar negocierile s-au blocat. Potrivit site-ului local mesagerul.ro, PSD o propune pe Doina Adriana Pana in timp ce liberalii il vor pe Dorin Dobra, unul din liderii liberali locali apropiati de deputatul Ioan Tintean.

  • "Noi intelegem dorinta colegilor si prietenilor liberali, dar viziunea noastra este putin mai diferita, iar lupta si energiile noastre trebuie sa convearga spre un singur obiectiv ¬ castigarea alegerilor parlamentare", a explicat unul din liderii PSD, Bistrita, Daniel Suciu.
  • Dorin Dobra, vicepresedite PNL Bistrita: "Asteptam de foarte mult timp o asemenea pozitie, iar liberalii bistriteni isi doresc neaparat ca Colegiul I Senat sa revina celui desemnat pentru a intra in cursa electorala, adica subsemnatulu".

Potrivit site-ului local, in urma negocierilor co-presedintii USL BN, Radu Moldovan, respectiv deputatul Ioan Tintean nu au ajuns la niciun numitor comun , problema fiind directionata catre conducerea centrala a USL.

In Iasi situatia este deja cunoscuta la nivel central. Ghoerghe Nichita refuza colaborarea cu UNPR si sutinerea candidaturii vechiului adversar la primaria Iasi, Tudor Ciuhodaru. Potrivit site-ului www.bzi.ro , Alianta de Centru Stanga PSD-UNPR are dreptul la opt colegii in judet, dintre care doua ar trebui cedate UNPR. Uniunea are doi parlamentari in functie, astfel incat PSD ar trebui sa se multumeasca cu restul colegiilor.

La randul lor liberalii au organizat un birou permanent judetean pentru a analiza eventualele candidaturi la parlamentare, singuri nominalizati fiind deputatul Relu Fenechiu si senatorii Varujan Vosganian si Mihaela Popa iar pentru restul de cinci colegii ce revin Aliantei de Centru Dreapta se poarta inca negocieri dure atat printre liberali cat si in sanul USL.

Potrivit site-ului citat,printre cei care ar urma sa mai primeasca un colegiu se mai afla doctorul Marin Burlea, managerul Spitalului de Copii Sf. Maria, Costel Alexe, directorul Oficiului de Cadastru, Radu Terinte, vicepresedinte PNL Iasi, sau secretarul de stat Mugur Cozmanciuc. In calcul va fi luata si o candidatura a Partidului Conservator, formatiune cu care PNL are incheiat un protocol de colaborare.

Si in Vaslui exista neintelegeri in USL din cauza repartizarii colegiilor parlamentare. PNL revendica un colegiu in plus la Senat in timp ce liderii locali ai PSD o propun pe Gabriela Cretu drept candidat. Potrivit agentiei Agerpres, liberalii invoca o intelegere mai vechi cu PSD de cedare a colegiului si sustin ca actualul senator de Vaslui, Cristian David vrea sa-si mute candidatura pe colegiul senatorial din Barlad.

  • "Noi nu avem nimic cu cei de la PSD, noi avem cu domnul Dumitru Buzatu (presedintele PSD Vaslui, n.r.). Cu el noi am avut o intelegere si la acea discutie au participat mai multe persoane, dar domnia sa acum s-a intors si nu mai vrea sa accepte ca am stabilit ceva', a declarat, presedintele PNL Vaslui, Florin Ciurariu, citat de Agerpres.

In ciuda protestelor partenerilor de alianta, organizatia PSD au validat propunerile de candidati pentru alegerile parlamentare pe sapte colegii parlamentare dintre cele zece din judet si au transmsi lista la Buucresti. Presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat ca propunerile de candidati pentru lista USL urmeaza sa fie inaintate Biroului Executiv Central si analizate in cadrul aliantei. Acesta a recunoscut ca au fost anumite discutii cu reprezentantii PNL cu privire la repartizarea colegiilor din judet.

  • Dumitru Buzatu, presedinte PSD, Vaslui: "Lista finala a USL va contine cate un candidat pe fiecare colegiu. Sigur, sunt discutii in legatura cu colegiile pe care ar dori sa candideze atat unii dintre candidatii PSD, cat si unii dintre candidatii PNL, ceea ce este, dupa parerea mea, un lucru firesc si sper ca acest fapt sa nu irite pe nimeni.(...) Nu exista niciun fel de motivatie pentru ca detinatorul uni mandat pe un anumit colegiu sa candideze intr-un alt colegiu, in afara de o motivatie pe care nu o putem intelege, aceea ca se teme ca nu cumva sa piarda colegiul respectiv. Asta inseamna ca nu are niciun fel de indreptatire sa doreasca alt colegiu". Situatia urmeaza sa fie transata la Bucuresti .

Si in Brasov USL are probleme in ceea ce priveste candidaturile. PSD Brasov a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca nu au fost stabiliti candidatii pentru parlamentare si asta pentru ca PSD si PNL nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste numarul de coelgii care le revin.

  • 'Nu ne-am inteles inca pe numarul de colegii si pe acele colegii pe care trebuie sa candideze PSD si PNL. Prin urmare o sa mai asteptam cateva zile. Vom lua o decizie in forurile locale ale partidului pentru a vedea cine va candida. Cele 12 colegii trebuie impartite intre PSD, PNL si PC. (...)Problema noastra este de stabilire a colegiilor intre cele doua partide la nivel local', a declarat Constantin Nita, citat de ziarul local Buna Ziua Brasov.

Conform pactului incheiat luna trecuta la congresul USL din Delta, la Brasov, PSD ar urma sa primeasca cinci colegii, iar PNL sapte, PC, nefiind in carti.

In Calarasi continua scandalul dintre PNL si UNPR. Mai exact este vorba de senatorul UNPR Vasile Nedelcu, ex-liberal care doreste sa candideze pentru un nou manda in timp ce organizatia PNL Calarasi prin liderul Raducu Filipescu refuza sa-l sustina. Potrivit site-ului obectiv.ro presedintele PNL Calarasi, Raducu Filipescu, a declarat public ca" nici nu vrea sa auda de Nedelcu". PNL Calarasi il sustine pe Liviu Tomoiaga pentru functia de senator pe Colegiul 1.

  •  "Noi, PNL-ul, ne-am facut o data datoria fata de Nedelcu, liberalii l-au facut senator desi n-a fost deloc prezent in campanie. A binevoit sa intoarca spatele Partidului National Liberal, acum vrea ca PNL sa se intoarca din nou cu fata la el. El s-o fi intors cu fata catre noi, dar noi ne-am intors cu fata catre Dumnezeu, iar el sta cu spatele la Dumnezeu.Nu vom avea nici o discutie cu domnul Nedelcu, nici macar o vorba(...) Decat sa fac eu campanie pentru Nedelcu, mai bine imi tai un picior. Din partea PNL nu va avea nici o sustinere. PNL are 5 candidati, printre care si Tomoiaga si va asigur ca toti vor castiga. Ei vor fi parlamentarii nostri", a declarat Filipescu citat de obiectiv.ro

In Olt sunt tensiuni intre organizatia locala a PSD si liderii centrali ai partidului pe tema candidaturii deputatului PSD, Florin Iordache. Potrivit ziarului local Eveniment de Olt, Iordache este sustinut de conducerea centrala dar respins de conducerea organizatiei judetene. In urma uni conflcit intern cu Iordache, liderul PSD Olt, Paul Stanescu refuza sa aprobe candidatura acestuia pentru un nou mandat de deputat. O alta problema este si candidatura fostului liderl PSD Olt, Ioan Toma in prezent membru UNPR. Toma este senator de Olt si conform intelegerii de la Murghiol are dreptul sa candideze pentru un nou mandat pe lista USL.

Conform cotidianului local,Stanescu se opune candidaturii si a facut o rocada cu PC propunand colegiul lui Toma candidatului PC Mihai Nita in schimbul unui colegiu de senator in care doreste sa-l nominalizeze pe Darius Valcov. Conducerea centrala a USL trebuie sa solutioneze situatia de la Olt.

Nici in noua infiintata ARD (Alianta Romania Dreapta) impartirea candidaturilor nu este lipsita de probleme. Primul conflict care a dat tonul tensiunilor privind impartirea candidaturilor a fost cele dintre Monica Macovei si Mihai Razvan Ungureanu. MRU a dorit sa impuna candidatura la parlamentare a fostilor pedelisti Stefan Pirpiliu si Danut Liga care in prezent sunt membrii in structura de conducere a Fortei Civice. In schimb conducerea PDL a refuzat ca cei doi fosti democrat liberali sa candideze pe listele ARD.

Potrivit surselor Hotnews.ro, vicepresedintele PDL, Monica Macovei i-ar fi transmis clar lui Ungureau ca potrivit codului etic al Aliantei si criteriilor de integritate, trasistii politici nu au ce sa caute pe lista candidaturilor comune. Intr-un final, Ungureanu a asigurat conducerea PDL ca Pirpiliu si Liga vor candida la parlamentare ca independenti. La Cluj, deputatul PDL, Mihai Hardau si-a exprimat public nemultumirea ca liderul Fundatiei Crestin Democrate, Adrian Papahagi intentioneaza sa candideze chiar in colegiul sau sub sigla ARD.

  • Mihail Hardau, senator PDL: "Ca principiu, eu nu-s de acord sub nici o forma ca pe colegiul meu sa vina Agamita Dandanache. Nu vreau eu sa candidez neaparat. Indiferent cine e, nu vreau nici un Agamita Dandanache. Noi am mai avut Agamita Dandanache, care n-au mai ramas in partid. Consider ca nu e in regula ca o alianta care se numeste dreapta sa inceapa cu o problema stramba. Asta-i tot. Deocamdata nu s-a luat nici o decizie, dar intr-un grup mai restrans am spus ca nu-s de acord ca pe colegiul meu sa vina oameni care n-au fost din PDL. Daca ramane candidatura dlui Papahagi, voi candida contra lui. N-are importanta din partea cui", (agentia Agerpres, 30 septembrie)

In replica Adrian Papahagi a declarat publica ca Mihail Hardau nu este "apropitar' pe colegiul sau "Apreciez finele aluzii literare ale domnului profesor Hardau, dar nu inteleg referinta de 'apropitar' a domniei sale la 'colegiul sau'. In ce ma priveste, nu concurez pentru locul domniei sale in Senatul Romaniei, ci mi-am manifestat intentia sa candidez in Colegiul 1 Camera Deputatilor, unde Alianta Romania Dreapta nu are actualmente titular datorita migrarii spre orizonturi mai rosii a domnului Mircia Giurgiu" , a declarat Adrian Papahagi.

In Arad exista tensiuni in organizatia PDL din cauza candidaturilor in colegiile din municipiul resedinta de judet. Primarul Aradului, Ghoerghe Falaca l-a ofertat pe Mihai Razvan Ungureanu sa candideze pentru un post de senator in colegiul care cuprinde municipiul Arad. Propunerea lui Falca l-a deranjat pe liderul organizatie PDL Arad, Georghe Seculici care a declarat, citat de agentia Agerpres ca propunerea lui Falca este una nestatiutara si va convoca ca va convoca o sedinta a BPJ in cadrul careia vor fi analizate propunerile Biroului Permanent Municipal (BPM) privind candidaturile democrat-liberalilor in colegiile din municipiul resedinta de judet.

  • "Sedinta BPJ de joi a fost nestatutara deoarece, am mai spus-o si o repet, aceasta nu poate fi convocata de altcineva decat de presedintele organizatiei judetene, adica de subsemnatul. Oricum, BPJ de joi nu a facut decat sa confirme lista pentru colegiile din judet validata saptamana trecuta de acelasi for de conducere judetean al PDL. In privinta candidatilor pentru colegiile din municipiu, singurul lucru pe care il poate face BPM este sa propuna BPJ, nicidecum sa impuna, numele candidatilor, forul judetean fiind cel care, potrivit Statutului PDL, cel care valideaza candidaturile", a precizat Gheorghe Seculici.

Postul de senator PDL de Diaspora este marul discordiei intre actualul senator Viorel Riceard Badea si fostul ministru de externe Teodor Baconschi.

  • "Socotesc ca, prin cariera mea, as putea sa reprezint foarte bine comunitatile din Diaspora(...)Am fost de trei ori ambasador, ministru de Externe, m-am ocupat de legea prin corespondenta. Este o optiune, din punctul meu de vedere, naturala pentru acest colegiu", a declarat Baconschi, pentru cotidianul Evenimentul Zilei. 

De partea celalata, actualul senator de Diaspora, Riceard Viorel Badea doreste sa-si reinoiasca mandatul si potrivit surselor Hotnews.ro este sustinut de actuala conducere a partidului. Badea a parasit PDL in mai dupa ce Guvernul Ungureanu a picat la motiunea de cenzura si urma sa se inscrie in PNL. Inaintea votului pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu a revenit in PDL in urma negocierilor cu conducerea partidului. USL si ARD au anuntat public ca vor finaliza lista candidatilor pentru alegerile parlamentare in jurul datei de 15 octombrie.