Serviciul de Investigare a Fraudei din IJP Bacau a inceput cercetarile in cazul avocatului Anghel Taranu. Avocatul este suspectat ca a cumparat pe credit din Germania un Mercedes dar la vama a declarat ca l-a cumparat in leasing pentru a nu plati taxe vamale si accize. Taranu il reprezinta pe presedintele Basescu intr-un proces desfasurat la Bacau.

O investigatie publicata de cotidianul Desteptarea a ajuns la concluzia ca avocatul bacauan a cumparat un Mecedes E 200 K fabricat in 2004 de la firma Master Lease pe baza unui contract de credit, insa, in vama romaneasca au fost depuse acte ale unui presupus contract de leasing.

Mai exact, pentru a trece de granitele UE, Taranu a folosit contractul de credit, dar a declarat autoritatilor romane ca Mercedesul a fost achizitionata in sistem leasing. In cazul in care Anghel Taranu ar fi prezentat la vama romana contractul de credit, ar fi trebuit sa achite accize si TVA, calculate la valoarea inscrisa in contract (35.800 euro).

Prezentand, insa, contractul de leasing, Taranu era obligat sa plateasca aceste obligatii abia dupa patru ani cand se finaliza contractul de leasing. Numai ca aceste taxe se calculau de catre stat la valoarea reziduala a contractului.

Suspiciuni in vama

In septembrie anul trecut, avocatul Anghel Taranu s-a dus in Germania si a facut demersuri pentru a achizitiona, prin firma de avocatura proprie din Bacau, un autoturism Mercedes-Benz. Autoturismul avea un pret stabilit de partea germana la 35.800 de euro.

Taranu a incheiat, in data de 15 septembrie 2004, un contract de credit cu firma germana, inregistrat cu numarul 00510074, platind in prima faza un avans de 11.000 de euro.

Restul banilor trebuia sa fie achitati firmei din Germania, in rate, pe o perioada de patru ani. Numai ca avocatul Taranu s-a gandit sa faca o ghidusie, in incercarea de a ocoli legile vamale. Asa ca, la venirea in tara, el a prezentat autoritatii vamale romane un document prin care incerca sa dovedeasca faptul ca masina cu pricina este achizitionata din UE in sistem leasing.

Lucratorilor vamali li s-a parut, insa, suspect documentul de leasing si au inaintat superiorilor de la Directia Regionala Vamala Iasi dosarul cu intreaga documentatie depusa de Anghel Taranu. La randul lor, vamesii ieseni au raportat situatia la Bucuresti, unde s-a pornit un intreg angrenaj.

Nemtii confirma suspiciunile vamesilor romani

Oficialitatile germane confirma suspiciunile vamesilor romani si le comunica acestora ca masina a fost introdusa in Romania in baza contractelor de cumparare si nu in baza contractelor de leasing.

Mai mult, pentru a dovedi buna credinta, firma Master Lease a trimis in acest sens, pe fax, copiile duplicatelor facturilor, ale declaratiile de export si contractelor de credit. Cu acordul firmei Master Lease, autoritatea vamala germana a transmis apoi vamii romanesti toate aceste documente pentru finalizarea cercetarilor.

Reprezentantii Master Lease din Germania au confirmat telefonic pentru Desteptarea ca autoturismul a fost achizitionat pe baza unui contract de credit.

De la partea germana am mai aflat ca, de fapt, avocatul Anghel Taranu a cerut initial firmei sa-i faca doua oferte: una prin care se prezentau conditiile de cumparare in baza unui contract de credit, si alta prin contract de leasing, cu mentiunea ca doar una va fi incheiata in forma autentica.

Ceea ce s-a si intamplat, avocatul bacauan incheind pana la urma contractul de credit, pastrandu-l insa si pe cel in leasing, care nu avea nici o valoare. Cu toate acestea, Taranu l-a folosit in vama romana, pentru a face dovada leasingului.

Vama trimite dosarul la Politie

Eugen Butur, directorul Directiei Regionale Vamale Iasi ne-a confirmat ca dosarul intregii afaceri a fost trimis Inspectoratului Judetean de Politie Bacau.

Daca si cercetarile politistilor conduc la aceeasi concluzie, avocatul Anghel Taranu poate fi acuzat de comiterea infractiunilor de fals, folosirea de acte falsificate la autoritatea vamala, prevazuta de art. 178, din Codul Vamal, si evaziune fiscala.

Numai pentru infractiunea de folosire la autoritatea vamala de acte falsificate, avocatul este pasibil de pedeapsa cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Comisarul Vasile Oprisan, seful Inspectoratului Judetean de Politie Bacau, a declarat ca dupa definitivarea cercetarilor, se va declina competenta catre Directia de Investigare a Infractiunii de Criminalitate Organizata si Terorism, Biroul Teritorial Bacau, care se va ocupa de solutionarea legala a dosarului.

Avocatul Anghel Taranu s-a oferit si a fost acceptat sa-l apere pe presedintele Traian Basescu intr-un proces aflat pe rolul Tribunalului Bacau.