Unul din principiile dupa care se ghideaza orice clasa politica ajunsa la putere este impartirea avantajelor si sinecurilor (functie bine retribuita, care cere munca minima – n.red.). Avantajele se indreapta fie spre membrii de partid, fie spre clientela politica ce graviteaza in jurul puterii.

Persoane necunoscute, atat in viata publica cat si profesional, sunt numite in diverse functii si demnitati exclusiv pe criterii politice.

De obicei, politicienii care nu aveau o slujba bine platita inainte de a ajunge la putere s-au razbunat pentru anii din opozitie si au blocat, la propriu, statul de functii al institutiilor publice, ajungand sa fie platiti din minimum trei locuri, fara sa punem la socoteala afacerile private.

Inghesuiala la functii

Cel mai elocvent exemplu este cel al consilierilor locali si judeteni ai Aliantei D.A., care au primit, teoretic, un mandat de reprezentare din partea alegatorilor si care, tot teoretic, ar trebui sa reprezinte un soi de „parlamentari" ai administratiei locale.

Consilierii s-au indesat la functiile de conducere ale serviciilor deconcentrate subordonate Prefecturii sau ale altor structuri publice, ocupate inainte de membrii PSD.

Asadar, prima lor misiune publica, cea de alesi locali, a trecut pe plan secund. In aceste conditii, nu este de mirare de ce in special Consiliul Judetean (CJ) Cluj a devenit o masina de vot la comanda, si nu un for deliberativ, cum ar trebui sa fie. Consilierii nu prea stiu care sunt dedesubturile afacerilor derulate prin CJ Cluj.

Tehnic vorbind, cine poate munci in „n" locuri si sa dea randament de fiecare data?

Epurari politice de „vesela" amintire

Din lipsa de „cadre" sau poate din ratiuni de securitate politica, Emil Boc l-a promovat pe consilierul judetean, turdeanul Radu Bica, in functia de sef la Autoritatii Rutiere Romane (ARR), ce are atributii de acordare a licentelor de transport. Consilierul i-a luat locul Eugeniei Chindris, fosta candidata pe listele parlamentare ale PDSR in 2000

Inainte de a primi aceste sinecuri publice, Bica a facut afaceri private prin societatea de transport Servagro, pe care acum trebuie sa o controleze din prisma noii functii de la ARR. Tot un consilier judetean, de data aceasta PNL, a fost desemnat de Alianta sa se ocupe de legalitatea constructiilor din Cluj.

Ioan Petran, cadru universiar la Universitatea Tehnica, a fost numit sef la Inspectoratul de Stat in Constructii. Petran spune ca-si imparte activitatea intre universitate si Consiliul Judetean, dar ca activitatea de consilier nu presupune o activitate permanenta, asa ca nu e o problema sa participe la o sedinta pe luna a deliberativului judetean.

De remarcat ca multi dintre colegii sai de partid sau apropiati ai PNL au afaceri in domeniul constructiilor. Mai mult, colegul sau de Alianta si de catedra la Universitatea Tehnica, Adrian Iancu, este seful Directiei de Urbanism a Primariei si „arhitect sef al orasului". Petran are misiunea sa verifice daca autorizatiile date de Iancu sunt legale.

Liderul PD Cluj-Napoca, Florin Stamatian, cel care are cele mai mari sanse sa fie ales sef al PD Cluj in locul lui Emil Boc, este consilier local. Numele lui Stamatian este vehiculat, la o eventuala remaniere, pentru functia de ministru al Sanatatii, in locul liberalului Mircea Cinteza.

Vizavi de aceasta informatie, democratul a declarat ca el crede „ca se pot schimba anumite lucruri in sistemul de sanatate". Stamatian detine un cabinet ginecologic particular, dar lucreaza si in sistemul public de sanatate, la Clinica de Ginecologie „Dominic Stanca".

In urma algoritmului electoral, consilierul local a fost numit si director al Directiei Judetene de Sanatate Publica, in locul pesedistului Stefan Florian. Stamatian ne-a declarat ca si-a redus activitatea medicala, dar a ramas sa se ocupe de partea de invatamant de la spital. Din toamna, Stamatian va coordona si doctoratele de specialitate.

Consilierii judeteni de la Guvern

Democratul Mircea Morosan este o alta piesa importanta a partidului, numele acestuia fiind vehiculat pentru functia de sef al PD Cluj. Morosan este, concomitent, consilier judetean, medic de familie si a primit drept cadou politic si sefia Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj.

Democratul ne-a declarat ca a incetat sa mai fie medic de familie si ca se descurca foarte bine la noul loc de munca, deoarece „demnitatea de ales judetean nu reprezinta o meserie".

Morosan i-a luat locul Emiliei Groza, candidata a PSD pentru alegerile locale de anul trecut. O alta pozitie importanta este ocupata de consilierul judetean PD Ioan Pantelimon, care conduce Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP), subordonata Companiei Nationale de Drumuri. DRDP este una dintre cele mai bogate structuri publice judetene.

Pantelimon a fost angajatul DRDP si pe vremea guvenarii PSD, acum bucurandu-se de o promovare politica binemeritata din partea Aliantei.

Alti doi consilieri judeteni au prins potul cel mare la Bucuresti si au intrat in structurile guvernamentale. Rares Rusu, consilier PD, a fost numit sef de cabinet al vicepremierului Adriean Videanu, apoi al lui Gheorghe Seculici. Colegul sau liberal, Valentin Naumescu, a fost numit secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe.

Naumescu trebuie sa se imparta intre Consiliul Judetean, MAE si catedra de la Facultatea de Stiinte Politice.