Blocuri pentru tineri si locuinte prin ANL. Program si propaganda PSD. Cateva blocuri si o afacere buna pentru firme clientelare. GAZETA va propune o ancheta despre situatia ANL-urilor din judetul Hunedoara, firmele beneficiare ale contractelor si cine sunt beneficiarii banului public. Constructorii ANL din judet sunt societati abonate la contracte cu statul, detinute de persoane influente sau firme de casa ale puterii.

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a fost infiintata cu mare tam-tam in perioada guvernarii PSD ca o alternativa la o situatie de criza - lipsa locuintelor pentru tineri. A inceput sa functioneze din 15 septembrie 1999.

ANL este, potrivit legii, o institutie de interes public cu personalitate juridica, de coordonare a unor surse de finantare in domeniul constructiei de locuinte, avand autonomie financiara. Resursele ANL se pot constitui din: surse bugetare centrale sau locale, dar si din donatii private.

Agentia a fost conceputa sa coordoneze doua lucruri: constructia de locuinte si achizitionarea lor printr-un sistem de plata avantajos si accesibil. Proiectul ANL avea in subsidiar un scop mult mai precis - afaceri de partid cu banul public. Constructia de locuinte prin ANL a insemnat in primul rand oportunitatea atribuirii de contracte catre firme apropiate fostului partid de guvernamant.

O noua afacere pe bani publici, la fel ca programul "Sali de sport", lansat pe ultima suta de metri a mandatului PSD.

La Petrila, ANL a adus gerul in casa

In judetul Hunedoara situatia locuintelor ANL nu este deloc roz. Pana acum au fost receptionate blocuri in Deva, Petrila si Brad. In restul localitatilor intrate in program, constructiile sunt sistate. La unele blocuri predate beneficiarului s-au descoperit probleme de proiectare sau de executie. Este cazul locuintelor ANL din Petrila, unde locatarii s-au trezit cu frigul in casa.

Instalatia de termoficare a blocurilor ANL era la pamant. Executantul lucrarii a fost societatea Prodcom Devaris SRL Deva, iar proiectantul, Prokart Proiect SRL din Petrila. La reclamatiile locatarilor, partile implicate au inceput sa se acuze reciproc. Constructorul a dat vina pe proiect, iar proiectantul si primaria, pe constructor.

Reprezentantii administratiei locale sustin ca au trimis societatii Prodcom Devaris mai multe sesizari referitoare la aceasta problema, dar constructorul nu a tinut seama de ele. Lucrarea a iesit din termenul de garantie, asa ca nimeni n-a dat socoteala pentru proasta executie sau proasta proiectare. Banul public a intrat in schimb in conturile societatilor contractante.

Locatarii platesc facturi pentru agentul termic, desi iarna temperatura din locuinte este la fel cu cea de afara. Pe locatarii nemultumiti nu i-a incalzit deloc vizita electorala a lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Constructiilor si Turismului, din noiembrie anul trecut.

Mitrea, initiatorul programului ANL, s-a declarat multumit de situatia locuintelor pentru tineri din Petrila, desi o investitie de peste 17 miliarde de lei a intrat in lucrari de proasta executie.

Ivan construieste, evident, la Hunedoara

La Hunedoara, lucrarile de executie a blocurilor ANL s-au blocat din lipsa de fonduri. Marele nemultumit de situatie a fost Gheorghe Ivan, patronul societatii de constructie Ison Trade, antreprenorul general al lucrarii.

La vizita aceluiasi fost ministru Mitrea in inspectie la blocurile ANL din municipiul Hunedoara, muncitorii lui Ivan s-au ocupat de zor cu stergerea de pe panoul de santier a termenului de finalizare prevazut de contractul cu Agentia Nationala pentru Locuinte. Ivan este cunoscut ca un personaj influent si circula informatii ca ar fi fost un sustinatot al PD-ului in campaniile electorale.

Pe plan local, proiectele de anvergura gestionate de autoritatile publice sunt castigate regulat de Ison Trade. Constructiile ANL, Parcul Industrial din Hunedoara si lucrari de canalizare in mai multe localitati din judet sunt o parte din contractele de care a beneficiat societatea lui Ivan. In cazul constructiilor ANL, Ivan are toate motivele sa fie linistit.

Laszlo Borbely, ministrul MTCT, a anuntat ca se vor gasi fonduri pentru continuarea lucrarilor.

Metal Expres nu putea rata afacerea ANL

La Orastie, constructia lucrarilor ANL a fost atribuita unei societati clujene, Cartel Bau, in calitate de antreprenor general. Executia propriu-zisa a fost transferata unei societati locale, cu nume de rasunet, SC Metal Expres Prod SRL. Constructorul devean lucreaza in subantrepriza pentru Cartel Bau la blocurile ANL din Orastie.

Lucreaza e un fel de a zice, deoarece constructia stagneaza de vreo doi ani. Din informatiile noastre, in aceasta afacere, Cartel Bau a fost doar interfata unui aranjament care sa plaseze Metal Expres in postura de beneficiar al banului public.

Potrivit unor surse, in cazul locuintelor ANL de la Orastie exista oameni de afaceri locali interesati sa cumpere constructiile in stadiu actual de executie la un pret subevaluat, iar dupa finalizare sa le inchirieze. Numele lui Dragoescu, directorul Metal Expres, este vehiculat in aceasta speculatie imobiliara.

Situatia locuintelor ANL nefinalizate se discuta la nivelul MTCT, unde se investigheaza modul in care au fost folosite resursele bugetare si se verifica reclamatiile referitoare la proaste executii. Noua guvernare continua proiectul locuintelor prin ANL, dar evalueaza situatia din prezent si finanteaza dupa o evidenta a prioritatilor.

GAZETA de Hunedoara va continua subiectul locuintelor ANL cu o noua ancheta in acest caz.