Biblioteca Municipala Tarnaveni a fost scindata pe fondul unor rafuieli politice l Dupa ce s-au dat in judecata ani intregi, primarul Octavian Popa si responsabilul bibliotecii, Gheorghe Moldovan, isi joaca ultima carte

Primarul este acuzat ca a incalcat Legea 334/2002, prin scindarea bibliotecii in doua unitati distincte, pentru Copii si Tineret, respectiv pentru Adulti, fara a lua in considerare notificarea prefectului Ciprian Dobre privind revocarea hotararii de consiliu l Primarul Popa afirma ca decizia consiliului s-a luat pe o baza legala, in timp ce responsabilul Moldovan considera ca este victima unei noi vendete a primarului

Conform HCL 91/2005, Biblioteca Municipala Tarnaveni a fost scindata in doua: Biblioteca pentru Copii si Tineret si Biblioteca pentru Adulti numindu-se totodata doi responsabili, Gheorghe Moldovan, respectiv Vasile Baciu. Consiliul Local a fost de acord cu propunerea Executivului, intrucat erau deja angajate doua persoane pe acest post.

Responsabilul Bibliotecii municipale afirma ca aceasta decizie este de fapt o vendeta a primarului si ca nu are baza legala. "Aceasta hotarare incalca legea bibliotecilor, care spune clar ca intr-o localitate se infiinteaza doar o singura biblioteca, eventual filiale.

Despartirea Bibliotecii din Tarnaveni in cea pentru copii si adulti este doar o noua gaselnita a primarului. In 2003 primarul m-a destituit din functie, tot din motive politice si a numit un alt responsabil, in persoana lui Vasile Baciu. Atunci l-am dat in judecata pe primar si instanta mi-a dat castig de cauza.

In mod ciudat, decizia abuziva a primarului nu a fost anulata, asa ca numitul primarului a fost incadrat la biblioteca", a fost de parere Gheorghe Moldovan, responsabilul Bibliotecii Municipale din Tarnaveni. De asemenea, si Prefectura Mures a inaintat o notificare Consiliului Local Tarnaveni, in conformitate cu prevederile art. 26 din Legea 340/2004, conform caruia, hotararea luata de consilieri este ilegala. Totodata se propunea ca la urmatoarea sedinta de consiliu sa se reanalizeze aceasta hotarare. Notificarea prefectului sublinia faptul ca reorganizarea Bibliotecii Municipale contravine cu legislatia in vigoare (mai exact, art. 21 si 32 din Legea nr. 334/2002 a bibliotecilor) precum si cu normele europene si se propunea infiintarea a doua sectii si nu doua biblioteci. Ca raspuns la aceasta notificare, primarul Popa a convocat la sfarsitul saptamanii trecute o sedinta extraordinara.

Consilierii au luat la cunostinta notificarea prefectului si au decis pastrarea hotararii luata initial. Consilierii au fost de parere ca hotararea luata de ei este legala si ca trimiterile prefectului nu se refera la cazul dezbatut. "Notificarea a fost analizata de comisia juridica si dupa cum ne-au prezentat situatia, noi suntem in legalitate.

Nu cred ca reorganizarea are conotatii politice. Consider ca primarul a apelat la aceasta varianta intrucat erau doi angajati pe post de responsabil, unul numit prin hotarare judecatoreasca, iar altul prin concurs. Daca il indepartam pe unul din ei, automat am fi avut un proces", a fost de parere consilierul local PNL, Ovidiu Modorcea.

Si capra si varza

Vasile Baciu a fost numit in functia de responsabil dupa ce actualul sef a fost mazilit din functie, in 2002, de primar. Conform hotararii judecatoresti ulterioare, primarul a actionat ilegal si Gheorghe Moldovan a fost repus in functie.

Insa nu fara a se ajunge la un dosar penal, in sensul ca Moldovan l-a dat in judecata pe primar, intrucat acesta a refuzat sa-l repuna in functie in termenul legal de 15 zile. Hotararea judecatoreasca nu facea insa referire la responsabilul numit pe baza concursului, astfel ca, din 2002, la Biblioteca din Tarnaveni sunt doi angajati pe acelasi post.

De mentionat ar fi si faptul ca de mai bine de 10 ani, primarul Octavian Popa a decis sa cedeze spatiul Bibliotecii in favoarea Judecatoriei, amplasand unitatea intr-un spatiu neadecvat. Astfel, sectia de copii functioneaza langa Casa de Cultura, iar cea de adulti in centrul orasului.

Nici pana acum sectia de copii nu are grup social, spalatul pe maini facandu-se din bidoane improvizate. Primarul a fost acuzat de actualul responsabil ca adopta o atitudine delasatoare fata de biblioteca, refuzand sa doteze unitatea cu un program de calculatoare specializat, mobilier adecvat si noi achizitii de carti.

De asemenea, Moldovan apreciaza ca lipsa de interes a primarului are la baza o vendeta politica, responsabilul bibliotecii fiind principalul contracandidat in campania electorala a lui Octavian Popa.

"Este atributul Prefecturii de a face notificari la hotararile de Consiliu local, in care unele lucruri ar putea fi interpretate. Hotararea luata este perfect legala si se refera la faptul ca putem infiinta biblioteci speciale, hotararea de azi (n.r. de vineri, 11 noiembrie) a fost nuantata cu acesta specificatie.

Consider ca Gheorghe Moldovan isi mascheaza lipsa de activitate si consilierii au ajuns la saturatie", a declarat Popa Octavian, primarul din Tarnaveni.