Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Alba a pierdut aproape orice sansa de a recupera restantele in valoare de peste 42 de miliarde lei pe care asociatia sportiva Fotbal Club "Apulum Unirea" le are fata de bugetul statului.

Asociatia respectiva a administrat pana la mijlocul anului 2005 echipa cu acelasi nume din Alba Iulia, care timp de 2 sezoane, in perioada 2002-2004, a activat in Divizia "A".

Tribunalul Alba a respins, in urma cu cateva zile, o cerere a Administratiei Financiare a municipiului Alba, institutie subordonata DGFP, privind declansarea procedurilor de lichidare judiciara si faliment. Motivul deciziei judecatorilor este foarte simplu.

Fotbal Club "Apulum Unirea" este o asociatie cu caracter non-profit, care, conform statutului, nu a desfasurat activitati economice si care nu poate face obiectul prevederilor Legii 64/1995, privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.

In aceste conditii, este foarte posibil ca bugetul statului sa ramana cu paguba respectiva, avand in vedere ca in prezent clubul de fotbal este administrat de o societate comerciala care este "legata" de asociatia sportiva doar printr-un numar foarte redus de actiuni.

Asociatia Fotbal Club "Apulum Unirea" detine la societatea "Fotbal Club Municipal Apulum" SA un procent de 0,002778 la suta din pachetul de actiuni.

Restantele financiare la bugetul statului provin din neimpozitarea sau impozitarea incorecta a veniturilor fotbalistilor in ultimii ani. De altfel, in 2004 inspectorii DGFP au realizat doua controale in documentele contabile ale clubului din Alba Iulia, rezultand, la vremea respectiva, o evaziune fiscala de peste 35 de miliarde lei vechi.

De atunci sumele restante au crescut prin aplicarea majorarilor si penalitatilor de intarziere.

De mentionat ca in perioada cat a acumulat cea mai mare parte a datoriilor la bugetul statului, clubul de fotbal era condus de Viorel Malusel, care a indeplinit functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Acesta detine "rolul" principal intr-un dosar penal care se afla pe rolul Judecatoriei Alba Iulia.

Acuzatiile care ii sunt aduse lui Malusel se refera la prejudicierea societatii "Ampelum" SA Zlatna (al carei director era la vremea respectiva) cu aproape 7 miliarde lei, reprezentand servicii achitate de firma in contul clubului de fotbal.

Cauza privind cererea de declansare a procedurii falimentului asociatiei sportive a fost conexata de judecatori cu un alt dosar in care fostul vicepresedinte al echipei, Nicolae Achim, a solicitat restituirea unei sume de aproximativ 1,5 miliarde lei, reprezentand imprumuturi acordate jucatorilor in perioada 2002-2004.

Cererea fostului vicepresedinte a fost considerata, de asemenea, inadmisibila, din aceleasi motive pentru care a fost respinsa actiunea Administratiei Financiare.

In plus fata de situatia precedenta, FC "Apulum Unirea", prin Viorel Malusel, a precizat ca si Nicolae Achim datoreaza asociatiei non-profit aproximativ aceeasi suma reprezentand pretul unor materiale de constructii ridicate din incinta clubului.

Clubul din Alba Iulia este administrat, in prezent, de societatea "Fotbal Club Municipal Apulum" SA si are 11 actionari. Opt dintre actionari sunt oameni de afaceri din Alba - Ioan Popa, Dorin Mateiu, Dorel Tamas, Ioan Bodea, Marian Sarmes, Vasile Trifan, Dorel Burlan si Eremia Bicu - care au fiecare (cu exceptia lui Bicu, ce detine 4 la suta) un procent de 8 la suta din pachetul de actiuni.

Ceilalti actionari sunt Consiliului Judetean (20 la suta) si Consiliul Local Alba Iulia (19,99 la suta), respectiv asociatia sportiva mentionata.

CJ Alba si CL Alba Iulia au decis, insa, sa vanda actiunile detinute in societate, pe motiv ca in aceasta structura cele doua institutii nu au posibilitatea sa finanteze clubul de fotbal. Solutia a fost infiintarea unei asociatii care sa cuprinda societatea comerciala si institutiile de stat.

La ora actuala, clubul nu are nici un fel de datorii la buget, insa acest lucru nu ajuta echipa din punct de vedere sportiv, FC "Unirea" aflandu-se pe penultimul loc din seria III a Diviziei "B".