​112 cazuri de tuse convulsivă s-au înregistrat în România în primele 4 luni ale acestui an, față de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. Practic, de 7 ori mai multe cazuri.

TuseFoto: Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com

„În contextul creșterii incidenței tusei convulsive în EU/EEA, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere semnificativă față de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019)”, arată Institutul Național de Sănătate Publică.

De asemenea, au fost înregistrate două decese provocate de această boală, ambele la sugari, mai precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

Cazurile de tuse convulsivă au fost înregistrate în 22 județe ale țării, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani. Un procent de 33% dintre cazuri sunt sugari, din care 89% erau eligibili pentru vaccinare.

Din numărul total de 112 cazuri, 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deși procentul optim era de 95% cu cel puțin o doză de vaccin.

Recomandările INSP pentru populație:

  • 1. Prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos (”tuse măgărească”);
  • 2. Vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;
  • 3. Vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei - vaccinul este 100% compensat;
  • 4. Vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani - vaccinul este 100% compensat la fiecare rapel la 10 ani;
  • 5. Promovarea vaccinării de tip „cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți).

Foto: Dreamstime.com.