Declaratiia adoptata la finalul celor trei zile de consultari ale conducerii PSD cu alesii locali si liderii filialelor din teritoriu, afirma clar unitatea partidului in jurul actualei echipe de conducere si a principiilor de stanga.

Mesajul este clar si pentru cei care au vorbit, in ultimele zile, despre o revenire a lui Ion Iliescu in prim-planul partidului: "PSD are o singura linie de comanda si nu se mai intoarce in timp".

Cele trei zile de consultari ale liderilor PSD cu reprezentantiii din teritoriu, de la Brasov, au avut menirea de a pune bazele relansarii partidului, dupa scandalurile recente care au afectat imaginea partidului. Noua strategie a PSD are doua componente: atacuri intetiite la adresa actualei puteri si solidaritate fatia de membri.

"PSD strange randurile in jurul echipei alese la Congres. Vremea discutiiilor si a dihoniei in PSD s-a incheiat definitiv.

Agenda reala a tiarii e mai importanta decat agenda individuala a unora dintre noi", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, in incercarea de a sterge impresia de conflict intre taberele care au reiesit la iveala in ultima saptamana, in special intre sustiinatorii sai si cei ai fostului presedinte Ion Iliescu.

"Nu ii vom mai tolera pe cei care nu joaca in echipa si nu respecta deciziile actualei conduceri", a mai afirmat Geoana. PSD incearca, in continuare, sa pozeze in partid persecutat de actuala putere. "Stim ca exista un plan al puterii care urmareste destructurarea si desfiintiarea opozitiiei democratice pe care noi o reprezentam", a afirmat Geoana.

"Am redescoperit ingredientul fundamental pentru a reusi: un proiect comun si incredere intre noi.

Am o rugaminte la opinia publica: mai datii-ne o sansa sa demonstram ca am invatiat ceva din greseli, ca avem oameni seriosi, competentii si onesti", a afirmat Geoana.Mircea Geoana a recunoscut existentia unor disfunctiionalitatii cauzate de actualul statut al partidului, dar spune ca nu s-a luat vreo decizie in privintia unor modificari, discutiii asupra propunerilor exprimate urmand sa fie purtate la Consiliul Natiional din 3 februarie.

"Nu vom face un congres extraordinar doar pentru modificarea statutului. Intr-un moment politic important, cand vom avea o tema de discutiie importanta, vom vota si eventualele modificari ale statutului", a declarat Geoana.

Presedintele PSD a afirmat ca nu se pune problema, in acest moment, de eliminare a functiiei de presedinte executiv, cel putiin pana nu se solutiioneaza problema lui Adrian Nastase, dar ca s-a pus problema de a avea o flexibilitate mai mare la nivelul conducerii partidului. Dincu: "Iliescu nu mai e o solutiie de viitor"

Senatorul PSD Vasile Dincu a prezentat o analiza legata de stadiul in care se afla PSD, dar si intregul sistem politic. "Ne aflam la inceputul unei noi etape, valorile politice s-au schimbat, iar problemele PSD sunt ale intregului sistem politic – subdezvoltare, lipsa unor criterii de selectiie a oamenilor, lipsa unor strategii coerente.

Sistemul nostru trebuie sa fie bazat pe institutiii, nu pe persoane. Schimbarile noastre trebuie sa fie cele ale intregului sistem, dar noi, fiind in opozitiie, avem sansa de a le face mai repede", a aratat Dincu.

Senatorul clujean, care a criticat dur declaratiiile pro-Iliescu facute de Dan Ioan Popescu si Razvan Theodorescu, cu cateva zile in urma, spune ca participantiii la intalnire au recunoscut meritele din trecut ale fostului presedinte, dar au subliniat faptul ca Iliescu nu mai poate fi o baza pentru imaginea partidului in viitor.

De asemenea, au fost criticate acele mesaje din interior care au incercat sa delegitimeze conducerea PSD, fiind invocate declaratiiile lui Theodorescu si Popescu, dar si declaratiiile din trecut ale lui Ion Iliescu. Mircea Geoana a afirmat ca "nu vor mai fi tolerate" persoanele care nu respecta conducerea PSD si deciziile acesteia.

Precizam ca Ion Iliescu a anuntiat o conferintia de presa in cursul saptamanii viitoare, in care va face o evaluare proprie a activitatiii partidului si a conducerii acestuia.

Vot uninominal pentru presedintiii CJ Sambata a avut loc intalnirea conducerii PSD cu presedintiii si vicepresedintiii consiliilor judetiene apartiinand acestui partid. In urma acesteia, Mircea Geoana a anuntiat ca PSD va depune un proiect de lege privind alegerea prin vot uninominal a presedintiilor consiliilor judetiene.

"In ultima perioada au fost discutiii interminabile despre presedintiii consiliilor judetiene. PSD considera ca, la alegerile locale din 2008, trebuie sa venim cu o modalitate de alegere a presedintiilor de consilii judetiene prin vot uninominal, prin votul cetatienilor.

Este inacceptabil ca prin jocuri de culise si prin trecerea unui numar de consilieri de la un partid la altul, liderii consiliilor judetiene, care vor avea si mai multe atributiii dupa integrarea in Uniunea Europeana, sa nu fie alesi prin vot direct", a declarat Geoana.

Actuala putere a fost criticata din plin de liderii PSD. Mircea Geoana a declarat ca lupta anticoruptiie nu va fi reala pana cand "oligarhii PD si PNL nu vor fi luatii la puricat".

Geoana a mai afirmat ca lui Adrian Nastase i se va cere sa renuntie si la sefia Camerei Deputatiilor doar dupa ce presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu vor demisiona din functiiile pe care le detiin. De altfel, in documentele adoptate se folosesc repetat sintagme precum "incompetentia" sau "coruptiia portocalie".

Geoana a declarat ca va inainta Comisiei Europene o scrisoare prin care reclama faptul ca PSD nu a fost consultat cu privire la elaborarea Planului Natiional de Dezvoltare pe perioada 2007-201

"Actuala putere nu va putea sa isi mascheze incompetentia si lacomia prin atacurile declansate la adresa PSD", a mai afirmat Geoana.