Consilierii liberali fac legea in Sanmartin, comuna cu cel mai „vanat" teren din judetul Bihor

In loc sa reprezinte interesele comunitatii, acestia voteaza hotarari care ii imbogatesc pe ei, rudele si prietenii „politici"

Toate organele de control care si-au propus sa descalceasca afacerile penale de la Sanmartin au dat chix

PNL Sanmartin SRL

In ultima sedinta a Consiliului Local Sanmartin, la punctul 18 de pe ordinea de zi, s-a supus la vot introducerea in intravilanul comunei a aproape 15.000 de mp de teren apartinand fiului consilierului local PNL Alexandru Lazar, zis „Chiaburu", si a fostei primarite PSD, Victoria Lazar.

Cum in Sanmartin un metru patrat de teren se vinde cu sume cuprinse intre 40 si 80 de euro, votul favorabil al acestui proiect de hotarare a „umflat" automat pretul terenului cu cateva sute de mii de euro.

La punctul 26 al sedintei, s-a solicitat aprobarea Consiliului Local pentru trecerea in intravilan a unui teren valoros, apartinand unui om de afaceri liberal, finantator al campaniei electorale a PNL in 2004, Traian Urda, directorul si patronul S.C. Perind S.A.

Din nou, printr-o simpla ridicare de mana, colegii de partid ai lui Urda, in frunte cu ex-primarul Dorel Craciun, i-au sporit acestuia averea cu o suma astronomica, pe care altii nu reusesc sa o adune in trei-patru generatii.

Ca sa-si mai „aranjeze" niste neamuri sau cunostinte, bravii consilieri au mai votat revocarea atribuirii apartamentelor ANL care fusesera repartizate unor tineri cu domiciliul in Sanmartin care nu lucreaza in comuna.

Insa, cand a venit vorba de fiul din prima casatorie a consilierei PNL Elena Ardelean, colegii de partid ai acesteia s-au abtinut.

Dar, cea mai scandaloasa situatie a fost discriminarea fatisa cu care au fost tratate firmele care nu apartineau unor amici ai liberalilor.

Patru societati comerciale, Luciano LKW SRL, Jobexpres SRL, Alinbogdan SRL si Vertigo Prodimpex SRL solicitasera acelasi lucru: concesionarea a cate 1000 mp de teren din patrimonial public, in Baile 1 Mai. Cum numai Valentin Nicoriciu, patronul S.C.

Alinbogdan SRL, face parte din cercul consilierilor de interese, firmei acestuia i s-a aprobat concesionarea directa a terenului solicitat, in timp ce celelalte trei firme nu au fost admise nici macar pentru concesionare prin licitatie.

Administratorii firmelor nedreptatite sunt decisi sa ceara prefectului Ilie Bolojan anularea hotararilor amintite mai sus si in cazul in care acesta va refuza, sa actioneze Prefectura si Consiliul Local Sinmartin in instanta.

Afaceri care se cer dezgropate

In perioada 1996-2000, cand Craciun era consilier PSM, acesta ii facea o opozitie galagioasa primaritei PDSR de atunci, Victoria Lazar. A reclamat-o peste tot, a facut chiar si plangeri penale impotriva ei, a cerut si anularea unor titluri de proprietate eliberate in favoarea familiei Lazar si a apropiatilor acesteia.

Astazi, Dorel Craciun se afla in cele mai bune relatii cu familia Lazar si sunt toti membri in acelasi partid. Cum au ajuns fostii dusmani de moarte prieteni apropiati, mai mult de nevoie decat de voie, puteti afla din cele de mai jos.

Intr-una din multele reclamatii inregistrate impotriva Victoriei Lazar, in cea inregistrata in 02.04.1997, Craciun cerea fostului sef al IJP Bihor, chestorul Lazar Carjan, sa verifice „modul fraudulos de insusire si valorificare a patrimoniului CAP Cihei de catre Lazar Alexandru; modul cum a utilizat si insusit unele mijloace fixe

ale Primariei, producand prejudicii, constatate dealtfel de Curtea de Conturi, dar care, prin grija sotiei sale, in calitate de primar, nu au mai fost revendicate pe cale juridica; activitatea infractionala desfasurata in cadrul sectiei de gospodarire locala, coordonata de dna primar Lazar Victoria, activitate care a dus in cele din

urma la un prejudiciu de aproape un miliard de lei; nerespectarea unor hotarari ale Consiliului Local; gestionarea dupa bunul plac a patrimoniului si utilizarea preferentiala a bugetului… In procesul de compensare, constituire si schimb teren, in mod premeditat nu au fost intocmite balantele pe localitati… Acest lucru a dat posibilitatea ca

proprietarii sa fie compensati dupa criterii stiute numai de doamna primar Lazar… Notoriu este cazul lui Lazar Alexandru, sotul doamnei primar, care, dupa ce si-a atribuit cateva suprafete intravilane in localitatea Cihei, in zona centrala, isi insuseste mai multe parcele din propietatea de stat, fara insa ca

diferenta de 2400 mp de care dispune pentru reintregirea propietatii sa fie luata in calcul.

Abuzul este evident… Prin aceasta amputare a terenului, scoala din Sinmartin nu mai poate beneficia de sala de sport… Aceste exemple releva faptul ca toate aceste compensari au fost arbitrare, in functie de preferintele primaritei si a sotului ei, lucru ce ne conduce clar spre dedesubturile acestor mari afaceri: avantaje personale,

asigurarea protectiei din partea unor persoane sus puse, care au beneficiat indirect de unele suprafete de teren, sustinerea locala din partea unor grupuri de persoane beneficiare de avantajele compensarii ilegale…"

Cum a ajuns „Chiaburu’" sa-si merite numele

„Solicitam ca, in cazul reconstituirii de proprietate, sa fie reanalizat cazul sotului dnei primar, Lazar Alexandru. Facem cunoscut faptul ca, desi acesta a fost minor la infiintarea CAP, prin fals i se intocmeste pozitie in anexa privind aplicarea Legii Fondului Funciar, ca si propietar, cu teren intrat in CAP.

Dansul apare de asemenea si in calitate de mostenitor, dupa tatal sau, impreuna cu ceilalti frati… Rezultatul acestui mod de gestionare si mod de conducere a comunei de catre sotii Lazar Victoria si Alexandru se concretizeaza in multe prejudicii aduse comunei, in decimarea arbitrara a demeniului public si a rezervei

de stat intravilane, in instituirea unui sistem clientelar si a unor legaturi de tip mafiot in comuna, care vor obstructiona bunul mers al acestei comune importante din judetul Bihor"

Reclamagiul Craciun a adresat o lacramatie si Prefecturii Bihor (nr 358/8/03.03.1997) in care zicea: „Va solicitam suspendarea de urgenta a functionarii comisiei comunale de aplicare a Legii Fondului Funciar, comisia folosita doar ca paravan pentru comiterea unor abuzuri si ilegalitati de mari proportii, de cand

Executivul Primariei este condus de reprezentantii PDSR, anume sotii Lazar Victoria, in calitate de primar, si Lazar Alexandru, in calitate de membru al comisiei sus amintite…"

Fratia sacalilor

In urma reclamatiilor adresate Prefecturii, prefectul de la acea vreme, Dan Balas, prin Ordinul nr 52 din 14.03.1997, dispune constituirea unei echipe de control care sa verifice abuzurile si ilegalitatile semnalate la Sinmartin.

Comisia a constatat urmatoarele: „Fata de titlurile eliberate familiei Lazar Alexandru si Victoria, comisia propune sesizarea Politiei Judetene si a Parchetului, care sa dispuna masurile necesare privind anularea titlurilor de propietate eliberate pe seama familiei Lazar".

Masura care nu a fost pusa in aplicare nici pana in ziua de azi.

Ca sa nu-i ramana datoare lui Craciun, Lazar Victoria a sesizat, la randul ei, membrilor comisiei de control a Prefecturii, ilegalitatea titurilor de proprietate eliberate familiei Craciun, respectiv unul eliberat pe numele lui Craciun Dorel si altul pe numele parintilor sai, Craciun Florian si Ana.

Din nota de constatare intocmita cu acel prilej rezulta ca titlurile nr.

168 si 169/1994 au fost eliberate nelegal, deoarece sotii Craciun nu erau indreptatiti sa li se elibereze titlul, ei avand posibilitatea sa primeasca in propietate, prin ordin al prefectului, doar suprafata de 250 mp ce le-a fost atribuita din terenul propietatea statului.

Nici pana azi, titulurile nu au fost anulate si nu s-a intrat in legalitate.

Dupa alegerea sa ca primar in 2000, avand acces la toate documentele institutiei, Dorel Craciun avea posibilitati mult mai largi sa verifice si sa sesizeze „abuzurile si ilegalitatile" fostei primarite. N-a facut-o insa. De ce? E foarte simplu.

Temandu-se ca dupa instalarea lui Craciun la Primarie ar putea iesi la iveala toate neregulile din perioada cat a fost ea in fruntea Executivului din Sinmartin, stiind cate reclamatii si sesizari a facut acesta impotriva lor cand era simplu consilier si ce efecte ar putea avea acestea, Victoria Lazar si sotul ei i-au propus noului primar sa incheie pacea.

Vasile Balan