Liderul Sindicatului Sodistul din cadrul Uzinelor Sodice Govora, Gheorghe Mugioiu este convins ca singura sansa de supravietuire a societatii de pe platforma chimica valceana este privatizarea. Totusi, Mugioiu nu vrea orice fel de privatizare, ci una care sa implice investitii masive.

In acelasi timp, mai spune liderul de sindicat, factorul social este unul extrem de mportant in ecuatia privatizarii USG.

„Daca nu este facuta privatizarea, uzina moare. Trebuie facute investitii masive pentru a ramane pe piata. Trebuie spus ca piata mondiala tine cu noi, preturile fiind in crestere.

Daca USG au rezistat pana acum acest fapt se datoreaza angajatilor de aici, dar si autoritatilor locale si presei care ne-a sprijinit foarte mult", spune Gheorghe Mugioiu. Tot el ii asigura pe cei 1.030 de salariati de la USG ca sindicatul a pregatit un acord social care in termen foarte scurt stabileste cateva prioritati.

Astfel, firma care va castiga licitatia va trebui sa se angajeze sa faca investitii serioase in USG. Potrivit acordului, orice termen de investitie nu va putea fi prelungit prin protocoale sau orice fel de acte aditionale. Daca se va cere o prelungire a unui termen de investitie, sindicatul va putea cere rezilierea contractului.

O a doua conditie este aceea a pastrarii numarului de personal la data semnarii contractului de novatie. Extrem de important este si faptul ca in termen de 15 ani, cumparatorul nu va avea voie sa fuzioneze prin absorbtie sau contopire cu alte societati de profil.

Sindicatul va mai solicita si interdependenta tehnologica pe platforma chimica. Nu in ultimul rand, patronul va trebui sa-si asume contractul colectiv de munca si toate intelegerile in vigoare la momentul semnarii contractului de novatie.

Dar poate cea mai importanta conditie impusa de Sindicatul Sodistul viitorului cumparator este aceea ca AVAS sa fie parte la semnarea contractului social. In acest sens, sindicatul va cere in mod expres AVAS sa-si asume aceasta calitate.

„Acordul social va fi semnat la AVAS cand voi avea semnaturile tuturor salariatilor din USG", ne-a mai declarat liderul Sindicatului Sodistul, Gheorghe Mugioiu.