Campania "Banii Mei" demarata de APDO LIDER la jumatatea lunii februarie, care vizeaza publicarea pe internet a tuturor contractelor incheiate de autoritatile publice muresene, a intrat in cea de-a doua faza. Dintre institutiile publice muresene a raspuns pozitiv, pana ieri, doar Consiliul Judetean.

LIDER a cerut institutiilor sa se pronunte in scris, in termen de 10 zile, asupra oportunitatii acestei campanii.

Demarata in urma cu o luna, pe 15 februarie, campania "Banii Mei" initiata de APDO LIDER s-a bucurat pana acum de un succes modest, singura institutie care si-a dat pana in prezent acordul pentru publicarea pe internet a contractelor de achizitie publica incheiate fiind, potrivit presedintelui LIDER, Cornel Briscaru, Consiliul

Judetean. Daca pe 15 februarie solicitarea catre autoritatile publice a fost una publica, informala, in cea de-a doua etapa vor fi trimise adrese fiecarei institutii in parte, solicitandu-se in termen de 10 zile un raspuns scris referitor la acceptul sau refuzul de a face publice contractele de achizitii publice.

Potrivit presedintelui LIDER, cu toate ca nu era de asteptat o reactie foarte buna din partea autoritatilor, faptul ca o singura institutie a raspuns pozitiv denota o reticenta suspecta fata de principiul transparentei, ce ridica intrebari referitoare la corectitudinea practicilor din administratia publica.

Briscaru acuza in urma cu o saptamana faptul ca o serie de lideri din administratie ar fi incercat sa obstructioneze campania, cu promisiunea ca va face public numele acestora dupa 15 martie, odata cu finalizarea primei etape a campaniei.

Cu toate acestea, presedintele LIDER a declarat ieri ca a decis sa amane cu 10 zile publicarea acestor nume, pana la expirarea celui de-al doilea termen, in care sunt obligati sa raspunda conform legii. "Scopul meu e sa fie afisate utilizand toate mijloacele legale ce le am la indemana.

Daca nu reusesc si intram in zona unor litigii, atunci ne aflam in zona unui alt fel de relatii", a explicat Briscaru motivul acestei amanari.

Referitor la faptul ca o serie de institutii invoca, atunci cand le sunt adresate solicitari pe baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, existenta unor clauze de confidentialitate, Briscaru a precizat ca informatiile pe care le solicita LIDER, adica partile, pretul, obiectul, termenul, garantiile, cantitatea sau suprafata, semnatarii si, daca sunt, subcontractorii, nu se regasesc intre exceptiile prevazute in art 12 a Legii, iar "altele nu pot fi inventate, oricat si oricine s-ar stradui".

Potrivit presedintelui APDO LIDER, astazi vor fi trimise solicitarile catre serviciile publice deconcentrate si celelate institutii din Targu Mures, urmand ca de luni adresele sa fie trimise si catre restul judetului.

Cel mai probabil, dat fiind acordul deja exprimat al Consiliului Judetean, acestea ar putea fi inmanate reprezentantilor primariilor la prima sedinta a comisiei consultative. Cu toate acestea, a precizat Briscaru, in toate cazurile va fi solicitata o confirmare de primire, pentru a calcula termenul de 10 zile acordat de lege pentru raspuns.

|n cazul in care si de aceasta data solicitarile vor fi ignorate, LIDER va actiona in judecata autoritatile publice, a precizat Briscaru.

Legea 544/2001

ART. 12 (1) Se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor, prevazut la art.

1, urmatoarele informatii: a) informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, potrivit legii; b) informatiile privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele economice si politice ale Romaniei, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii; c) informatiile privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicitatea acestora aduce atingere principiului concurentei loiale, potrivit legii; d) informatiile cu privire la datele personale, potrivit legii; e) informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare; f) informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces; g) informatiile a caror publicare prejudiciaza masurile de protectie a tinerilor.

"Vrem sa stim partile, pretul, obiectul, termenul, garantiile, cantitatea sau suprafata, semnatarii si, daca sunt, subcontractorii. Acestea sunt lucrurile ce ne intereseaza, si astea nu sunt confidentiale. Scopul meu e sa fie afisate utilizand toate mijloacele legale ce le am la indemana.

Daca nu reusesc si intram in zona unor litigii, atunci vorbim despre unui alt fel de relatii", Cornel Briscaru, presedinte APDO LIDER