Au facut-o din convingere, din oportunism sau pentru bani? Este greu de stiut. Stim insa ca informarile lor, reale sau poate inventate, au provocat multa suferinta, au trimis oameni in puscarie, au destramat familii. Intr-un cuvant au deturnat destine de la cursul lor firesc.

Pe drept cuvant se poate afirma ca instaurarea comunismului in Romania s-a bazat si pe delatiunile lor. La fel ca fascismul si varianta sa germana nazismul, comunismul trebuie "pus la zidul" istoriei. Din pacate, Romania se lasa greu convinsa in a condamna comunismul.

Prea multi dintre cei care se infrupta astazi din "cascavalul puterii" sunt legati intr-un fel sau altul de trecutul "rosu". Condamnarea comunismului in Romania - lucru pe care alte tari apartinand fostului bloc comunist l-au facut de mult timp - va avea loc doar la presiunile comunitatii internationale.

Ascensiunea la putere a Partidului Comunist din Romania (PCR) s-a facut sub stricta "obladuire" a consilierilor sovietici instalati in tara incepand din august 1944.

PCR, partid care numara in acel moment mai putin de 1000 de membri, avea nevoie nu numai de asistenta tehnica si materiala din partea sovieticilor, dar mai ales de o baza informativa care sa-i asigure cunoasterea situatiei reale din tara, a partidelor din opozitie si a liderilor acestora.

In conditiile in care organele Sigurantei statului, ale Politiei si Jandarmeriei erau nesigure din punctul de vedere al comunistilor - epurarea acestora avea sa inceapa abia in 1948 - comunistii lipsiti in acel moment de un organ specializat, si-au creat o baza proprie de culegere de informatii.

Si aceasta cu atat mai mult cu cat in noiembrie 1946 urmau sa aiba loc alegerile, iar partidele istorice aveau inca o baza de putere si influenta solida in teritoriu.

La inceput a fost cenzura…

Noile organe instalate in teritoriu au inceput cu cenzura presei si a cartilor existente in bibliotecile orasenesti, scolare, cu controlul tipografiilor si al librariilor.

La Directia Regionala Mures, care avea in subordine subcentrul Bistrita si care apartineau impreuna de Centrul Regional de Informare Cluj, a fost numita Ermina Antalffy.

Cenzorul Schonberger Paul, subordonat acesteia, ii raporta in aprilie 1946: "Cenzura presei se face tinandu-se seama de libertatea presei actualmente in vigoare…Prin convorbiri si conferinte prealabile, cenzorul ia contact cu redactorii ziarelor Szabad Szo si Infratirea pentru observatiile necesare relativ la ziarele respective.

Ziarul Muresul, organul liberalilor, si-a incetat aparitia. In cursul lunii aprilie a aparut si am cenzurat la tipografia Bolyai cartea lui Kovacs Gyorgy, intitulata Boszorkany. Se cenzureaza regulat toate brosurile, imprimatele si afisele, acestea din urma si din punct de vedere al corectitudinii limbii".

La randul ei, Ermina Antalffy, dupa primirea rapoartelor de la cenzorii voluntari din diferite zone muresene, dar si de la subcentrul Bistrita trimitea in scris, la Bucuresti, o informare care centraliza toate datele ce-i parvenisera.

"Nimicite prin ardere"

"In urma sarcinii pe care am primit-o de la partid (Partidul Comunist - n.r.), scria un cenzor in iulie 1946, m-am deplasat in plasile Band, Raciu si Teaca, avand sarcina de a controla si cerceta toate bibliotecile scolilor, primariilor, parohiilor si a tuturor institutiilor publice de prin comune…".

In raportul sau, cenzorul ii indica pe cei care detineau brosuri si carti interzise, indicand de asemenea titlurile publicatiilor si pe autorii acestora: Wass Albert, Makkai Sandor, Leon Donci, Simion Mehedinti, Ovid Densusianu, …chiar si Papa Pius.

Adunate in subsolul Prefecturii Mures, toate aceste carti si publicatii indezirabile erau distruse periodic de catre o comisie mixta.

Iata spre exemplu ce cuprindea procesul-verbal incheiat pe data de 1 octombrie 1946: "Noi, Albu Traian, procuror la Parchetul Tribunalului Mures, Lote Andrei, delegatul Politiei Mures, Schonberger Paul, delegatul Ministerului Informatiilor - Regionala Targu Mures, asistat de Emil Morariu, seful Biroului de Armistitiu, am procedat la aplicarea art. 16 din Conventia de Armistitiu si a Legii nr. 364/1945 nimicind prin ardere publicatiile cu caracter fascist si antistatal". Pe parcursul a 7 pagini, la 361 de pozitii, erau desfasurate titlurile cartilor si publicatiilor, precum si numele autorilor trecuti la "index".

Multi dintre ei in mod gratuit, dar care sub o forma sau alta nu cadrau cu principiile noului regim pe cale de a se instala.

"Discretele" omisiuni

In 1946, regele Mihai I - care practic devenise un figurant pe scena romaneasca - semnase Decretul care transforma Ministerul Propagandei in Ministerul Informatiilor. Acest minister a fost incredintat lui Petre Constantinescu-Iasi, cunoscut pentru vederile sale de stanga.

La art.2 al Inaltului Decret Regal, care cuprindea in total 3 capitole si 22 de articole (un decret semnat de Rege, contrasemnat de Gh.

Tatarascu, ministrul Afacerilor Straine si Petre Constantinescu-Iasi, noul ministru al Ministerului Informatiilor), se specifica: "Ministerul Informatiilor are urmatoarele atributiuni: a) dirijeaza si controleaza toate actiunile de informare prin presa, radio, film, etc., si este organul coordonator al propagandei in strainatate.

Aceasta actiune in strainatate va fi indeplinita in stransa legatura cu Ministerul Afacerilor Straine; b) Centralizeaza orice actiuni similare, provenite de la alte Departamente menite sa fie difuzate…" Daca actiunile de cenzura a presei si a publicatiilor pot fi cel putin deduse din textul destul de ambiguu al Decretului, culegerea de informatii nici macar nu poate fi banuita a fi in atributiunile acestui minister. Si totusi…asa cum veti vedea, culegerea informatiilor de catre PCR s-a facut la inceput prin acest minister care si-a organizat in teritoriu retele primare de informatori.

A fost evident un abuz cras de care Regele nu avea cunostinta sau poate nici nu dorea sa se intereseze prea mult. Avea propriile sale probleme si probabil nu mai avea nevoie de altele in plus.

Ce "turnam" si cum "turnam"?

La scurt timp dupa publicarea Decretului privind transformarea Ministerului Propagandei in Ministerul Informatiilor si organizarea in teritoriu a Directiilor Regionale de Informatii, au fost difuzate si "Instructiunile privind culegerea si trimiterea de material documentar".

Ele erau de fapt un ABC in materie de culegere de informatii pentru cei care pana atunci nu avusesera de a face cu acest domeniu.

"Transformarea departamentului propagandei intr-un Minister al Informatiilor, se arata in preambulul Instructiunilor, aduce pe primul plan necesitatea organizarii si documentarii, precum si a culegerii de material informativ cu privire la starile de fapt si problemele ce se pun la fata locului in tara".

In cuprinsul ei erau nominalizate si domeniile de interes (economic, social-economic, cultural-artistic) aratandu-se si faptul ca : "…actiunile de informare au caracter permanent, Regionalele urmand sa trimita material la 1 si 15 ale fiecarei luni in legatura cu problemele aratate inainte si cu orice chestiune din regiune…" "Am onoarea a va raporta, ii scria Erminei Antalffy pe data de 16 septembrie 1946, informatorul Dumitru Voinea din Toplita, ca fostul notar Stan din Galautas si-a format echipe care fac propaganda manista… Albu Mihai, este cel mai periculos manist. La Liceul unic am descoperit cuibul manistilor…Primiti salutul meu prietenesc.

Urmeaza al doilea raport cu noi informatii". Din pacate spatiul alocat nu ne permite sa redam intregul raport - in fond o delatiune ordinara - care pune in evidenta nivelul precar de pregatire al celui de mai sus, precum si gandirea sa rudimentara.

Un informator din Bistrita, cu pretentii si probabil ceva mai educat, ii scria Erminei Antalffy pe data de 1 iunie 1946: "In ziua de 24 mai a.c., a avut loc la Bistrita, in sala Casa PoPorului, prezentarea comediei Acuzatul de OtNeill…Credem potrivit ca Ministerul Informatiilor sa cerceteze continutul acestei comedii si sa ceara interzicerea ei in viitor, deoarece aduce o nota de ironie Tribunalului Poporului, mai ales in momentele actuale cand se judeca marile procese ale criminalilor de razboi…In ziua de 25 mai a avut loc la Bistrita, in aceeasi sala o sezatoare literara prezentata de scriitori ardeleni, in majoritatea lor reactionari…voi reveni cu completari".

Precursorii Securitatii

Ermina Antalffy, sefa Directiei Regionale raporta si ea direct ministrului Informatiilor: "Cu onoare va comunicam confidential ca Prefectul judetului Nasaud, dl.dr.

Mihail Mihailas, exponentul Partidului Social Democrat saboteaza in mod intentionat bunul mers politic al Frontului Plugarilor… Cu onoare raportam confidential ca si dl. dr.Login presedintele comisiei judetene pentru reforma agrara saboteaza voluntar bunul mers al lucrarilor reformei agrare…" Ermina Antalffy nu-si punea problema cat de veridice erau informatiile pe care le primea, nu le verifica, ci doar le prelucra in rapoarte mai ample pe care le trimitea apoi forurilor sale ierahic superioare.

Problemele sale erau insa de alta natura. "… Domnule Ministru, ii scria Ermina Antalffy acestuia, imi iau libertatea de a va ruga sa dispuneti ca la cercetare sa nu se trimita raportul meu confidential prefectului respectiv, precum s-a procedat in randul trecut cu un raport confidential al meu care s-a trimis in extenso d-lui Prefect al Jud.

Mures, punandu-ma prin aceasta intr-o situatie foarte penibila". La randul sau si ministerul avea nevoie de anumite informatii. Directorul Gh.

Ivascu din minister ii scria Erminei Antalffy in vara anului 1946: "…va rugam a lua masuri urgente si cat mai discret posibil, ca ziaristii straini sa ne fie semnalati confidential…se va comunica: numele si prenumele ziaristului, nationalitatea, ziarul sau agentia pe care o reprezinta, obiectul vizitei, persoanele si localitatea vizitata…Toate acestea, accentuam, cat se poate de discret…". Ermina Antalffy, o veritabila coordonatoare a unui incipient serviciu de informatii, era sotia cunoscutului orientalist muresean de origine maghiara Antalffy Endre, un om apropiat comunistilor.

Ermina, o anonima pana in 1945 care traise in umbra marelui om de cultura Antalffy, a dovedit insa ca are o deosebita capacitate de organizare a Directiei de care raspundea, ca este eficienta in ceea ce face si fapt foarte apreciat, era devotata PCR.

Delegatie de informator

Delegatiunea nr.529

Noi, Ermina Antalffy, consilier regional al Ministerului Informatiilor in judetul Mures si Nasaud delegam prin prezenta, in baza imputernicirilor primite de la Ministerul Informatiilor, pe dl. Puskay Alexandru de a culege si transmite acestei Regionale, informatiuni de pe raza plasei Teaca.

Autoritatile sunt rugate a-i da tot concursul, pentru indeplinirea in cat mai bune conditiuni a prezentei delegatiuni.

Data la Targu Mures, la 4 ianuarie 1947, Ermina Antalffy

Aprecieri despre informatori

"Informatorul Viorica Wechsler din Reghin este cel mai bun informator pe care-l avem in prezent. Ne instiinteaza la timp si in mod satisfacator asupra activitatilor organizatiilor democratice, opozitioniste, spectacolelor, etc.

Propun a i se acorda maxim posibil de remuneratie…Totodata va rog sa binevoiti a aproba sa mai angajam 2 informatori". (Aprecierea Erminei Antalffy despre activitatea unui informator, apreciere trimisa cu adresa nr. 315/1946 Directiei Regionalelor Bucuresti)

Precizari privind plata informatorilor

"…spre a putea solutiona indemnizarea corespondentilor-informatori, veti inainta un tabel cuprinzand: a) numele si prenumele corespondentului-informator, b) localitatea unde a functionat, c) suma lunara ce le-a fost atribuita, d) lunile pe care nu au primit indemnizatia si suma totala cuvenita, inclusiv luna ianuarie 1947, aceasta in cazul ca v-au prestat servicii…" (Din adresa cu nr.2084/1947 trimisa de Ministerul Informatiilor consilierului regional Ermina Antalffy)

Lista cu informatori

"Catre onor, Directiunea Regionalelor Bucuresti

Cu onoare va inaintez lista si adresele informatorilor Regionalei Targu Mures:

Mariana Izsak

- Sovata, Vila Jakllovsky

Violeta Wechsler

- Reghin, str. Stalin, 18

Ludovic Tamas

- Miercurea Nirajului

Ioan Borda

- Teaca, Partidul Comunist

Gheorghe Janossi

- Band, Scoala primara

Dr. Grossfeld N.

- Toplita, medic persoana cunoscuta

La Toplita Romana in locul lui Cosma am numit pe dr.Grossfeld, medic, fiindca Cosma nu s-a dovedit apt.

Targu Mures, 2 iulie 1946

Cu stima,

Consilier regional

Ermina Antalffy"