Directorul miliardar al Oficiului Judetean de Pensii Bihor, Szarka Arpad, este protagonistul mai multor dosare penale

Cateva dintre acestea sunt „supervizate" de sotia lui, Edith Szarka, promovata consilier la Curtea de Conturi a Romaniei

Intre timp, pe „mosia lui Szarka, pensionarile pe caz de boala si eliberarea certificatelor de handicapat (cu indemnizatiile aferente) „contra cost" continua

Szarka Arpad este, de cativa ani, director al Oficiului Judetean de Pensii Bihor. Numit pe criterii strict politice, la insistentele UDMR, Szarka a fost anterior protagonistul a numeroase scanaluri de presa.

Inainte de a i se incredinta sefia OJP Bihor, el a transformat Directia Generala a Muncii si Protectiei Sociale Bihor, pe care a transformat-o, impreuna cu sotia sa, intr-o afacere de familie si de partid.

Si dupa ce a fost mutat pe „craca" Oficiului de Pensii, Szarka a folosit aceleasi practici scandaloase prin care a reusit sa bage spaima in fostii subordonati de la DMPS Bihor. Avand sotia plasata, tot cu sprijinul UDMR, consilier la Curtea de Conturi a Romaniei, Szarka e „intangibil" pentru organele de ancheta.

El a strans o avere uriasa, desi nu are nici o afacere declarata. In ciuda faptului ca presa a relatat despre afacerile angajatilor Oficiului de Pensii: pensionari medicale „contra cost", certificate (cu indemnizatiile aferente) de handicapat cumparate „pe banda rulata", s.a.m.d.., nimeni nu a fost inca tras la raspundere.

Un „grof" bugetar

Prima afacere scandaloasa a lui Szarka Arpad, in calitate de director al Oficiului Judetean de Pensii, a debutat chiar inainte de mutarea institutiei in noul sediu. Pe langa pretul platit pentru achizitionarea cladirii din strada Dunarea nr.6, Szarka a risipit peste un milion de euro (circa 40 de miliarde lei) pentru „modernizarea" cladirii, lucrare contractata de firma „Constructii Bihor".

Din motive care pot fi doar banuite, directorul Szarka a dat dispozitie sa nu fie afisate pe site-ul Oficiului de Pensii Bihor declaratiile de avere ale angajatilor. Omul se jena, probabil, de averea impresionanta pe care a strans-o.

Noi am accesat insa declaratia de avere a sotiei sale, promovata si ea de UDMR consilier la Curtea de Conturi a Romaniei.

Si am ramas afis cand am citit ce au putut acumula, din salariile de angajati la stat, adica bugetari, sotii Szarka: trei terenuri intravilane (2900 mp la Paleu - unde pretul e de peste 15 euro/mp, 571 mp in satul Luna de Ses, judetul Satu Mare, si 1278 mp in Oradea, pe strada Strugurilor nr.11), un apartament de 65 mp, o vila impresionanta pe aceeasi strada a Strugurilor, un autoturism Volkswagen Golf din 1995 si trei credite insumand 26.000 euro. Dupa cum se poate vedea si din fotografia alaturata, numai vila din strada Strugurilor face cateva sute de mii de euro.

La care se adauga mobila, electronicele si alte obiecte necesare intr-o gospodarie. Din amintita declaratie de avere am mai aflat ca dl Szarka este si membru in consiliul de administratie al Aeroportului Oradea, de unde mai incaseaza, fara sa faca nimic, 84,78 milioane de lei anual.

„Aventurile" lui Edith

In perioada de mai bine de zece ani petrecuti la carma Directiei Muncii, Szarka Arpad si sotia sa, Edith, au starnit numeroase scandaluri. Impotriva sotilor Szarka au fost depuse, la organele abilitate, mai multe denunturi penale, in care acestia au fost acuzati de coruptie.

In data de 12 septembrie 1996, la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea a fost inregistrata o plangere penala, prin care Edith Szarka, pe vremea aceea director adjunct economic la DMPS Bihor, a fost acuzata de virarea ilegala a sumei de 86.994.483 de lei firmei italiene Romagricolsemi SRL.

Conform acuzatiilor, banii au fost virati de Edith Szarka „invocand dispozitii inexistente, eludand dispozitia legala a MMPS".

In textul plangerii se afirma ca Edtith Szarka si actualul deputat Simona Marinescu, la acea vreme director in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, au facut presiuni pentru virarea banilor catre SC Romagricolsemi SRL.

Tot in septembrie 1996, Edith Szarka a fost acuzata ca a facilitat firmei Dogedali Impex SRL Oradea angajarea, din postura de somer, a unei salariate a aceleiasi firme. Aceasta a fost trimisa in somaj, iar apoi, dupa 29 de zile, a fost reangajata de la un salariu de la 200.000 de lei la 630.000 de lei.

In urma acelei masuri, SC Dogedali Impex SRL a beneficiat de 10 milioane de lei de la buget in mod ilegal.

„Marconst" si „Giovenzana", afaceri penale „ingropate"

La randul lui, Szarka Arpad, in calitate de director adjunct la DMPS Bihor, a fost acuzat ca a facilitat acordarea unui credit de 50 de milioane de lei firmei Marconst SRL din Harghita, incalcand prevederile Legii 1/1991. Aceasta prevedea acordarea de subventii, in anumite conditii, firmelor care angajau someri.

Desi Marconst SRL n-a indeplinit prevederile legii, a primit de la buget 50 de milioane. Multe din dosarele care releva ilegalitatile comise de sotii Szarka se regasesc la Camera de Conturi Oradea, iar de ele se ocupa, in calitate de inspector,… Edith Szarka, transferata la Curtea de Conturi dupa plecarea cu scandal din DMPS Bihor.

In urma unui control minutios fcut la data de 21 iulie 1998, facut de insusi secretarul de stat al MMPS de atunci, Norica Nicolai, directorul general Szarka Arpad s-a ales cu un dosar penal (nr. 1125 din 21.07.1998), care s-a aflat pe rolul Tribunalului Bihor.

Szarka era acuzat de fals si uz de fals in urma unor afaceri necurate cu „celebrul" afacerist italian cu veleitati de mafiot Carlo Giovenzana. Conform actelor depuse la dosar, Szarka a prelungit ilegal permisul de munca seria BH nr. 027 al lui Giovenezana, care patrona firma Arbias Impex SRL Oradea.

In dosarul 2855/1998 al MMPS, italianul a solicitat eliberarea unui permis de munca. S-a constatat ca el a depus la dosar contractul de munca inregistrat la Camera de Munca Bihor sub nr. 148991 din 13.10.1997.

Cu ocazia verificarii dosarului, s-a constatat ca la aceeasi pozitie figura inregistrarea contractului de munca al oradencei Basca Mariana, angajata la S.C. Scad Exim SRL.

Administratorul firmei italianului Giovenzana, Livia Ciucin, a declarat ca cererea de prelungire de viza fusese semnata de catre directorul Szarka inca din 1307.1998.

Szarka semnase un document fals, care prevedea efectuarea unor plati catre firma lui Giovenzana si confirmase in scris ca societatea Arbias Impex SRL avea achitate la zi datoriile catre DMPS, ceea ce nu corespundea adevarului.

Murg, un politist care stie ce e spaga

Szarka n-a mai inregistrat, insa, documentul, in registrul DMPS, de frica sa nu fie surprins de subordonati. Insa falsul a fost descoperit, precum si faptul ca italianul nu achitase sumele datorate Fondului de Sanatate, Fondului de Somaj si cel pentru pensie suplimentara.

Cercetarile coordonate de procurorul Mitica Miu, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, au confirmat constatarile controlului. In 4 august 1998, maiorul Cornel Murg de la Politia Municipiului Oradea a ridicat toate documentele DMPS legate de firma italianului Giovenzana.

„Cercetarile" lui Murg nu au fost finalizate nici pana astazi si dosarul a fost „ingropat" fara explicatii.

La putin timp dupa aceea, ministerul a trimis la DMPS Bihor o alta echipa de control, coordonata de directorul Anca Tanasescu si inspectorul Marinela Rasnoveanu, de la Directia de Control Financiar din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Acestia au intocmit procesul verbal nr. 4069/30.07.1998.

Insa cu toate s-au constatat nereguli flagrante, nu s-a luat nici o masura. Szarka Arpad e bine, mersi, ceea ce va dorim si dumneavoastra!