Judetul Botosani va avea cel putin o crescatorie de sturioni din acest an, astfel ca oricat de incredibil ar parea, va fi inclus pe lista producatorilor de icre negre. Doi agenti economici din Botosani au depus o cerere in acest sens la Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol(CNAFP), urmand a beneficia de asistenta din partea acestei institutii.

Corneliu Popescu, presedintele-director general al Companiei Nationale, a spus ca aceasta situatie nu trebuie sa mire pe nimeni. „Este vorba de proiecte pilot pe care noi, cei de la CNAFP, le derulam in toata tara pe baza de cerere din partea mediului economic si din partea institutelor de cercetare.

La Botosani avem deja doua cereri, prima urmand a fi introdusa spre dezbatere in Consiliul de Administrare al Companiei. Vrem sa demonstram ca sturionul este o specie rezistenta, care poate fi crescuta in tot felul de incinte, este rezistent si valoros. Important este sa fie la indemana o sursa buna de apa", a declarat Popescu.

Daca cererile botosanenilor vor fi acceptate, CNAFP va acorda fiecarui solicitant 200 de sturioni puiet. Pana acum, in regiunea Moldova au fost infiintate doua crescatorii de sturioni la Iasi. De asemenea, crescatorii pilot au fost create la Brasov - intr-un bazin de pamant, la Bicaz - in bazin flotabil si la Ianca de Olt - in bazin de beton.

Popescu intentioneaza sa creeze un istoric al acestor crescatorii, deoarece acesta nu exista inca in tara noastra. Tocmai din cauza lipsei istoricului, CNAFP va oferi sprijin oamenilor de afaceri si institutelor de cercetare care vor sa demareze un astfel de proiect pilot, de la modul cum se creste sturionul pana la cel in care se valorifica acest peste.

„Sturionul este un peste foarte valoros, atat din punct de vedere al carnii, dar mai ales mai tarziu pentru caviarul produs. Noi vrem sa dezvoltam cresterea lui si in acvacultura, deoarece nu avem o astfel de traditie. Pana acum el era pescuit din bazinele naturale.

Astfel noi incercam sa scadem presiune asupra acestor bazine naturale si sa o reorientam catre crescatoriile din tara", a mai adaugat presedintele CNAFP. Totodata, acest proiect are ca obiectiv si cresterea consumului de peste in tara noastra