Angrenajele politice activate pentru schimbarea premierului Tariceanu au reprezentat principalele evenimente politice ale saptamanii. Incubatorul din Cotroceni se pare ca a pregatit o surpriza liberalilor prin reactivarea lui Theodor Stolojan, un semn ca presedintele Basescu si Partidul Democrat nu au renuntat inca la ideea unei fuziuni intre PD si PNL.

Actualul scenariu, desi diferit in ceea ce priveste actorii implicati, se aseamana cu cel prin care s-a realizat eliminarea lui Adrian Nastase de pe scena politica.

Faptul ca initial Nastase nu a putut fi schimbat de la presedintia Camerei Deputatilor in nici un fel, nici prin procedee constitutionale si nici datorita actiunilor de cercetare penala initiate de catre parchetul anticoruptie, a generat o alta strategie.

Schimbarea lui Nastase s-a facut din interior, chiar cu ajutorul colegilor de partid, prin intermediul presiunilor media si a opiniei publice. Se pare ca si in cazul Guvernului condus de Tariceanu se preconizeaza a strategie asemanatoare.

Revenirea lui Theodor Stolojan a oferit liberalilor aflati in conflict cu Tariceanu activarea dorintei pentru alternativa. Toate aceste framantari din interiorul PNL au fost generate pe fondul publicarii raportului de tara si a introducerii motiunii de cenzura anuntate de catre PSD si PRM.

Alina Mungiu-Pippidi, presedinta Societatii Academice din Romania, considera ca valurile provocate de ultimele evenimente sunt monitorizate la Bruxelles.

Aceasta considera ca nu este momentul potrivit pentru scenarii de schimbare a guvernului sau pentru diferite aliante ce ar putea sprijini motiunea de cenzura ce a fost anuntata de catre PRM si PSD.

Deocamdata guvernul Tariceanu ar trebui sa-si continue activitatea in forma actuala, chiar daca exista o serie de personaje ce ar trebui schimbate, este de parere analistul politic.

Cu toate acestea, in interiorul PNL au inceput sa apara reactii la intentia consilierului prezidential Theodor Stolojan de a lua locul premierului Tariceanu. Crin Antonescu sustine ca un numar de cinci consilieri ar putea vota pentru motiunea de cenzura ce va fi introdusa impotriva Guvernului Tariceanu.

Printre acestia, deputatul Cristian Boureanu a si emis o serie de declaratii dezaprobatoare, in legatura cu grupurile din jurul lui Tariceanu si activitatea desfasurata de catre Guvern.

De asemenea, deputatii Raluca Turcan si Mona Musca ar putea reprezenta urmatorii politicieni dispusi sa nu mai sprijine actualul Guvern. Theodor Stolojan a recunoscut ca Mona Musca ar putea fi o alternativa la candidatura sa.

Ofensiva pregatita de Theodor Stolojan si sustinatorii sai liberali ar putea fi declansata imediat dupa prezentarea Raportului de tara, in 17 mai, sau in luna iunie cand a fost anuntata motiunea de cenzura introdusa de catre PSD-PRM.

In cazul in care Stolojan va reusi schimbarea lui Tariceanu, PD va putea sa-si indeplineasca visul crearii unui nou partid dupa fuzionarea cu PNL. Deocamdata organizatiile judetene care sprijina revenirea lui Stolojan sunt in numar mic.

Membrii liberali ai filialei clujene sunt apropiati de cabinetul Tariceanu si au contestat vehement o eventuala fuziune cu PD inca de la inceputul anului, cand liderul democratilor, Emil Boc, a enuntat intentia de a demara negocieri in vederea fuziunii.

Conform declaratiilor deputatului PNL Cluj Horia Uioreanu, pentru a avea succes, motiunea de cenzura ce ar urma sa fie introdusa de catre PSD si PRM, ar avea nevoie de votul majoritatii din Parlament.

In prezent, grupul parlamentar PSD este cel mai mare, avand un numar de 108 membri, urmat de catre PNL cu 67 de membri. Chiar daca fuziunea cu PNL nu se va finaliza, PD va avea doar de castigat in urma convulsiilor care vor fi iscate in PNL de revenirea lui Stolojan pe scena politica.