Un ziarist a fost impuscat in timp ce isi facea datoria. Se intampla undeva departe de noi, pe un camp de lupta. Ziaristul era britanic sau francez. Nu era de-al nostru. Stirea a trecut oarecum pe langa urechile multor cititori. Presa, insa, a tinut cont de asta. Dar numai presa.

Bataie, sora cu moartea

Bucuresti, joi dimineata, ora 10.30. Barbatul iese din magazin, la brat cu sotia sa, insarcinata in luna a saptea. Nu a apucat sa-si dea seama ce i se intampla. Un pumn in plina figura il nauceste. Barbatul cade insangerat, in timp ce femeia, socata, striga dupa ajutor.

Unul dintre cei trei agresori o imbranceste violent, aruncand-o intr-un gard viu. Apoi, toti trei, lovesc cu sete pret de cateva minute omul cazut la pamant. Nimeni nu a intervenit. Omul batut cu bestialitate pentru ca a avut curajul sa scrie adevarul e ziarist.

Numele lui este Bogdan Draghici, redactor la GAZETA de Bucuresti, publicatie din cadrul trustului GAZETA. Internat in stare grava la spital, colegul nostru a zacut in stare de inconstienta aproape toata ziua de joi. Si-a revenit spre seara, dar era confuz, cu caderi de memorie.

Bogdan Draghici a fost atacat in plina zi de catre trei huligani. Jurnalistul iesea dintr-un show-room situat in zona Pipera si era insotit de sotia sa. In acel moment a fost agresat, fara nicio vorba. Unul dintre cei trei l-a lovit violent in fata, iar un altul a imbrancit-o pe sotia sa, aruncand-o intr-un gard viu.

Apoi, toti trei au inceput sa-l loveasca cu picioarele in cap pe ziaristul cazut la pamant. In momentul in care sotia acestuia a inceput sa tipe si s-a aruncat peste trupul sau, in incercarea disperata de a-l proteja, huliganii au fugit. Bogdan Draghici a fost transportat, in stare de inconstienta, la Spitalul Universitar.

De data aceasta e vorba de unul dintre ai nostri. Un roman. De data aceasta s-a intamplat la noi in tara. In Romania. Bestiile au batut mar un ziarist roman. Precum intr-o tara bananiera unde legea e doar o gluma.

Nu vom cere autoritatilor sa faca lumina in acest caz si sa identifice bestiile, pentru ca acest lucru este de la sine inteles. Autoritatile competente trebuie sa faca acest lucru. Pentru asta sunt ele platite. Din banii nostri.

Presedintia, Guvernul, asociatiile de presa pot lua, insa, atitudine. Tragem, insa, un semnal de alarma. Maine, oricare ziarist poate fi luat la pumni si picioare in gura pentru ca a scris de X sau Y. Mai mult, poate chiar TU vei fi luat la pumni si la picioare in gura pentru ca, in targ, ai vorbit despre X sau despre Y.

In prag de aderare la UE, iata ca in Romania legea bunului plac se face cu pumnul. In prag de aderare la UE, iata ca in Romania siguranta cetateanului este garantata doar pe hartie, prin fel de fel de acte. In realitae, insa, traim in jungla.