Elena Basescu este fiica cea mica a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Impartindu-si viata intre cariera de fotomodel, cea de politician (este secretar executiv al organizatiei de tineret PD a Sectorului I Bucuresti) si studentie (este studenta in anul II al Scolii Politice si de Studii Administrative), mezina presedintelui a fost pentru cateva zile o prezenta remarcabila in tabara organizatiei OTPD Bihor de la Valea Bratcutei.

Prin amabilitatea dlui Radu Pentie-junior, „Informatia de Vest” a reusit sa obtina un interviu in exclusivitate cu ea.

Reporter: Cum e sa fii fiica de presedinte? Cum a fost viata ta ca fiica de marinar?

Elena Basescu: Nu cred ca este o situatie foarte deosebita fata de cand era tata primar sau ministru. Cred ca, de fapt, totul e sa stii sa-ti pastrezi limitele bunului simt. Despre vremea cand tata era pe mare nu imi amintesc foarte multe, pentru ca eram destul de micuta. Stiu doar ca stateam foarte mult cu mama si abia asteptam sa se intoarca acasa. Facea voiaje de cate noua luni, cateodata chiar de un an.

R.: De ce crezi ca oamenii au incredere in Traian Basescu?

E.B.: Cred ca din cauza modului sau de a fi! Nu cred ca poti sa fii politician daca nu ai capacitatea de a face oamenii sa aiba incredere in tine! Cred ca puterea de a convinge este un dar.

R..: Ce te-a decis sa vii in Bihor?

E.B.: Am o relatie foarte buna cu Organizatia de Tineret a Partidului Democrat din Bihor, cu Cristi Bitea, cu Radu Pentie-junior si altii, si, datorita faptului ca avem o relatie destul de stransa si comunicam aproape saptamanal, nu am putut sa refuz aceasta invitatie.

R.: Cum arata o zi obisnuita din viata ta?

E.B: Serviciu, cursuri de master, aerobic si acasa. Asta e o zi obisnuita!

R.: Care sunt secretele reusitei unui model de top?

E.B.: Cred ca cele mai reusite top-modele sunt cele care reusesc sa lucreze afara, la noi in tara este putin mai dificil sa te afirmi, nu te poti numi chiar top-model!

R.: Ce cariera ti-ai propus sa urmezi? De ce? Ce legatura este intre politica si modelling?

E.B.: Meseria mea de baza este cea de economist. Daca voi avea reusita in cariera politica, asta ramane de vazut! Prefer sa nu imi fac planuri, prefer sa stiu ca am o meserie de baza si un hobby, cum e modeling-ul. Cred ca intr-un anume fel, politica si modelling-ul se completeaza, pentru ca este o modalitate de a te face afirmata, cunoscuta.

Consider ca este bine sa cochetezi din cand in cand cu modelling-ul! Asa devii putin mai cunoscut si poti sa capeti notorietatea de care ai nevoie ca om politic. Totul e sa stii sa le distantezi si sa faci o pauza intre modeling si cariera politica!

R.: Exista sansa sa avem vreodata un presedinte-femeie?

E.B.: Nu cred ca vom vedea prea curand primul presedinte-femeie! La noi este o conceptie inca, nu cred ca o femeie va putea ajunge prea curand sa conduca Romania! Oamenii sunt foarte reticienti si un barbat prezinta intotdeauna mai multa incredere decat o femeie. Reuseste sa convinga mai usor.

R.: In ce masura conteaza pentru un om politic sa arate bine?

E.B.: Nu cred ca a arata bine este neaparat un atu! Acest lucru poate produce atat simpatii, cat si antipatii. Cred ca o infatisare normala este calea cea mai sigura spre succes!

R.: Ce ti-ai propus sa faci in politica?

E.B.: Deocamdata nu imi propun nimic, sunt la un nivel in politica in care nu am nici o functie, sunt la un nivel la care nu imi dau inca seama daca voi fi acceptata sau nu.

R.: Care este opinia ta despre viata politica si despre politicienii din Romania?

E.B.: Cred ca in Romania avem este o scena politica agitata, exact cum era de asteptat dupa alegeri. Scorurile intre partide au fost foarte stranse, dar nu cred ca este ceva deosebit! In majoritatea tarilor este la fel, nu mi se pare ca este ceva extraordinar sau ceva foarte ingrijorator.

R.: Presa arunca zvonuri despre o posibila casatorie a ta cu fotograful Radu Prunaru. L-ai ales fiindca e ziarist sau fiindca e barbat bine? Ce parere are tata despre relatia ta cu Radu?

E.B.: In primul rand, nu este fotograf, nici macar ziarist! Radu este implicat intr-o afacere, la o revista, dar nu este el fotograf sau ziarist! Nu a scris nici macar un rand si nu a facut o poza! Este asociat cu niste prieteni in conducerea unei reviste. Si de casatorie nu se pune problema multi ani de acum inainte, adica intemeierea unei familii nu reprezinta o prioritate la momentul actual.

In ce priveste relatia noastra totul este OK, tata ne-a lasat in pace in alegerea prietenilor, si-a dat si el cu parerea, dar niciodata nu a intervenit!

R.: Dupa parerea ta, ce reguli si principii ar trebui sa respecte un politician pentru a avea succes?

E.B.: In primul rand, lipsa de demagogie! In al doilea rand, sinceritatea! Cred ca sinceritatea conteaza foarte mult si electoratul isi da seama cand minti si apoi nu mai ai cum sa o intorci. Sunt multe calitati necesare in politica, dupa cum sunt si multi politicieni in Romania care nu le au!

R.: Care sunt mentorii si modelele tale in politica?

E.B.: Eu nu am neaparat modele in politica si sa spun ca tata ar fi modelul meu politic nu cred ca ar fi foarte corect, pentru ca eu nu imi doresc sa fac politica ca un barbat, ci ca o femeie! Femei politice care imi plac sunt destule!

R.: Ce impresii ai despre Bihor si cum e la Valea Bratcutei?

E.B.: Foarte dragut, pana acum a fost extraordinar! Nu am reusit sa vizitez foarte mult, dar ce am vazut pana acum mi-a placut.

R.: Unde ti-ar placea sa-ti petreci vacanta?

E.B: Imi petrec vacanta la mare! Sunt nascuta in Constanta si in fiecare week-end ma intorc din Bucuresti la mare!

R.: Ce mesaj ai pentru tinerii bihoreni?

E.B.: Ii sfatuiesc sa se implice cat mai mult in viata publica, politica sau cum vor ei, dar totul este sa dea celorlalti oameni un mesaj, sa arate ca si tinerii pot face politica in mod profesionist! Cred ca este cazul ca seniorii sa lase locul tinerilor, dar nu neaparat celor fara experienta! Daca esti tanar, asta nu inseamna automat ca trebuie sa fii promovat, trebuie sa dai dovada si de anumite calitati!