Un profesor de la Universitatea Tehnica din Cluj a fost arestat pentru luare de mita. Stefan Tolu a fost prins in flagrant in timp ce primea sase milioane de lei de la un student, pentru a-l promova pe acesta la un examen restant. Potrivit procurorilor, Tolu nu este la prima isprava de acest gen.

Stefan Tolu, conferentiar universitar doctor in cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), a fost arestat preventiv pentru luare de mita. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj l-au retinut pe Stefan Tolu dupa ce acesta a fost prins in flagrant delict, in timp ce primea de la un student suma de sase milioane de lei vechi, pentru a fi promovat la o restanta.

Procurorii sustin ca profesorul nu este la prima infractiune de acest gen. Tolu a pretins pana acum si altor studenti diverse bunuri sau sume de bani pentru a le acorda note de trecere la examenul sau. Stefan Tolu a fost retinut pentru o perioada de 29 de zile. Tribunalul Cluj a hotarat ca lasarea in libertate a profesorului prezinta pericol concret pentru ordinea publica.

Pentru luare de mita, Tolu risca acum o pedeapsa de pana la 15 ani de inchisoare.

In ciuda faptului ca a fost prins in urma organizarii unui flagrant, Tolu a formulat recurs impotriva deciziei de arestare emisa de catre Tribunalul Cluj.

Stefan Tolu preda la catedra de Desen Tehnic de mai mult timp. Desenul este una dintre materiile obligatorii pentru toti studentii din primul an al facultatilor din cadrul UTCN.

Catalin Popa, purtatorul de cuvant al Universitatii Tehnice, sustine ca pana acum nu au existat reclamatii din partea studentilor impotriva conferentiarului.

“Studentii Universitatii nu au inaintat in prealabil o plangere la rectorat. Din pacate, comunicarea cu ei este precara. Daca ne-ar fi anuntat pe noi inainte de a formula denuntul oficial, ar fi fost intrunita o comisie care sa rezolve aceasta problema. Iar deciziile in asemenea cazuri sunt radicale. Insa am fost luati pe nepregatite”, a mai declarat Catalin Popa.

Deocamdata, Rectoratul Universitatii Tehnice nu a luat nicio masura disciplinara impotriva lui Stefan Tolu, intrucat este necesara notificarea legala privind rezultatele anchetei. “In cazul in care procurorii vor dovedi vinovatia lui Stefan Tolu, acesta isi va pierde cu siguranta si postul de profesor.

Dar deocamdata nu ne putem pronunta”, a mai afirmat Catalin Popa, purtatorul de cuvant al UTCN.

Vasile Dolca, vicepresedintele Organizatiei Studentilor din Universitatea Tehnica (OSUT) a afirmat ca nu stie nimic despre cazul profesorului Stefan Tolu. Dolca a declarat ca nici nu cunoaste alte cazuri de profesori care practica astfel activitati de “impulsionare” a studentilor.

In plus, Dolca sustine ca pana acum nu au existat plangeri la OSUT impotriva profesorilor de la Universitatea Tehnica.

Un alt membru al organizatiei, Titus Pop, a declarat ca studentii care dau mita pentru a obtine o nota de trecere nu sunt in general interesati sa faca reclamatii impotriva profesorilor.

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca este una din cele opt institutii de invatamant superior din oras si a doua ca marime, specializata in educarea si instruirea inginerilor si a personalului tehnic. Universitatea a fost infiintata in 1948 si a fost acreditata de Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare.

Universitatea Tehnica cuprinde opt facultati si un colegiu universitar, cu peste 600 de cadre didactice si cu peste 12.000 de studenti.