Desi ocupa de ceva timp functia de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor si mai tot timpul se afla la lucru in Bucuresti, afacerile presedintelui PNL Galati, Victor Paul Dobre sunt mai infloritoare ca oricand. Anual, in conturile firmei detinute de Dobre intra sume mari de bani dintr-o afacere incheiata cu Zona Libera.

Iar colegii lui de la guvernare l-au sustinut si ei cu o hotarare de Guvern, adoptata anul trecut special pentru firma secretarului de stat.

Bani si de la Zona Libera, si de la Guvern

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Victor Paul Dobre si sotia lui sunt actionari la firma Codis SA,firma ce este la randul ei asociata la societatea Mervin SRL (societate privata cu capital francez, ce fabrica doage pentru butoaie).

Mervin SRL a incheiat un contract de concesionare cu Zona Libera in anul 1998, pe o perioada de 50 de ani (conducerea Zonei Libere a refuzat sa ne comunice valoarea contractului). Anul precedent, Guvernul a emis o hotarare prin care a alocat Galatiului o suma de bani din fondul de rezerva bugetara.

In hotarare se precizeaza initial ca guvernantii au alocat peste 330.000 RON pentru suplimentarea sumelor defalcate din TVA, pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap, cultura, culte si echilibrarea bugetelor locale. In final insa, cei care au elaborat hotararea, mentioneaza clar unde au ajuns banii de la Guvern:

„Suma este necesara pentru sustinerea ajutorului de stat regional, acordat operatorilor care functioneaza in regim de zona libera si care au incheiat contracte de concesiune cu Administratia Zonei Libere Galati, pana la data de 1 iulie 2002”. La aceasta categorie era inclusa si firma Mervin SRL, care a primit nu mai putin de peste 93.000 USD!

Cu toate acestea, secretarul MAI si presedintele PNL Galati sustine ca lui ii revine mereu o suma foarte mica din afacerea de la Zona Libera Galati si din acest motiv ar fi ajuns la concluzia ca intelegerile incheiate cu statul nu ar fi rentabile in tara noastra. „Primesc si eu cam 1% din toata aceasta afacere.

Nu pot sa spun exact ce suma intra in conturile mele pentru ca este prea mica si nici macar nu o tin minte. Eu nu sunt actionar direct la firma cu capital francez. Si oricum intelegerea cu Zona Libera s-a incheiat in 1998, cand era un alt partid la guvernare si alte persoane in ministere. De atunci a trecut mult timp...”, ne-a declarat vineri secretarul de stat Victor Paul Dobre.

Afaceri dubioase cu sponsorul PSD Galati

Pentru a-si salva imperiul financiar cladit la Galati, prin intermediul unor contracte incheiate cu statul in guvernarea PSD, omul de afaceri Corneliu Istrate a trecut rapid de partea Aliantei PNL-PD.

Iar in calitate de manager al firmei „Vega 93” a incheiat o afacere extrem de dubioasa cu o firma galateana, aflata in sfera de interese economice a secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre (presedinte al PNL Galati).

Controversata afacere a inceput inca din anul 1995, cand o societate galateana (Galmopan SA) a incheiat un contract de prestari servicii cu firma Lonconfort din Galati. La randul ei, Lonconfort a subcontractat lucrarile de amenajare a unui spatiu comercial ce apartinea lui Galmopan, firmei conduse de Corneliu Istrate.

Lucrarile de reamenajare a spatiului situat la parterul blocului D19 (construit de ANL in Micro 19) au fost finalizate abia in anul 2003, iar Galmopan a platit pentru serviciile prestate o suma de peste 460.000.000 lei in anul 2005.

Tot anul precedent, la blocul D19 s-a organizat receptia lucrarilor, insa omul de afaceri Corneliu Istrate a refuzat sa isi trimita reprezentantii, care sa incheie practic afacerea demarata in 1995. Acest lucru se datoreaza faptului ca inca din anul 2004, dupa ce PSD pierduse alegerile, Istrate a vandut pe ascuns spatiul firmei, cu care incheiase initial contractul.

Vanzarea s-a facut catre firma galateana Calcnet, la care este actionar majoritar liberalul Laurentiu Marcel Milea (fost reprezentant al Consiliului Judetului in Adunarea Generala a Actionarilor de la Parcul de Soft Galati - revocat din functie in acest an). Interesant este insa faptul ca, la randul ei, societatea Calc Net a fost constituita prin dizolvarea Ram-Tech SRL.

Dizolvarea firmei Ram-Tech, societate in care Victor Paul Dobre era asociat cu Laurentiu Milea, s-a realizat dupa achizitionarea magazinului de la D19 si nu a dus la ruperea relatiilor celor doi politicieni din PNL.

Surse din cadrul Curtii de Apel Galati ne-au comunicat ieri ca cele trei societati comerciale se razboiesc in prezent in instanta, fiind implicate intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Galati (dosarul de la sectia comerciala cu numarul 1330 din 2005 - Galmopan a solicitat anularea contractului de vanzare-cumparare dintre Vega si Calcnet).