Locuitorii din Timis traiesc din nou sub amenintarea apelor, dupa ce ploile abundente, cazute in ultimele zile, au umflat raurile din judet. Daca in primavara anului 2005 suvoaiele au facut prapad in partea de sud-vest a judetului, acum pericolul de inundatii pare iminent si in estul judetului.

Raul Bega a iesit din matca in zona orasului Faget, apele revarsate afectand aproape o suta de hectare de teren. De asemenea, in localitatea Manastiur apele au acoperit 45 de hectare de teren arabil, iar in satul Remetea Lunca alte 15 hectare, iar 30 de pasuni si fanete sunt inundate, la fel si drumul comunal 95, acoperit de apa pe o distanta de circa doi kilometri.

Si in partea de vest a judetului s-a dat alarma, dupa ce apele involburate ale raului Timis au inghitit, la Parta, un cal si o caruta. Din fericire, cele trei persoane aflate in atelaj au reusit sa se salveze, sarind din caruta inainte ca aceasta sa fie luata de ape.

Potrivit reprezentantilor Directiei Apelor Banat, nivelul raului Timis se afla in continuare in crestere, mai cu seama in dreptul localitatii Brod (in aval), spre frontiera cu Serbia.

“Celelalte cursuri de apa se incadreaza intre cotele normale si cele de atentie, insa situatia se poate schimba de la o ora la alta, tinand cont de precipitatii (in ultimele 24 de ore a plouat continuu- n.r.)”, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Banat, Pavel Emilian Jurma.

Conform prognozei elaborate de Serviciul de Hidrologie, Hidrogeologie si Prognoze Bazinale al Directiei Apelor Banat, debitele maxime care vor fi atinse in noaptea de marti spre miercuri ar putea depasi faza a II-a pe raul Timis, in aval de localitatea Sag, cota de atentie pe raul Bega in dreptul localitatilor Balint si Chizatau, iar faza a II-a pe raul Barzava, la Gataia si Partos.

Fara apa potabila

Zeci de mii de locuitori ai judetului Caras-Severin au ramas fara apa potabila, dupa ce apa din lacurile de acumulare care alimentau orasele Caransebes si Anina s-a umplut cu resturi. Acestea au fost aduse de apa provenita in urma topirii zapezii si a precipitatiilor.

Potrivit autoritatilor, apa a antrenat in cale pietris, nisip, mal si resturi vegetale si toate acestea au ajuns in lacul de acumulare din comuna Zervesti, care alimenteaza orasul Caransebes, mai precis 30.000 de persoane. Daca valoarea normala a apei ce intra la filtre este de cinci unitati, ieri gradul acesteia ajunsese la valoarea de peste 550 unitati.

In aceste conditii uzina nu a mai avut capacitatea de a filtra apa - aceasta devenind tulbure.

Aceeasi situatie a fost inregistrata si in orasul Anina, aici fiind afectat lacul de acumulare Buhui, peste 15.000 de oameni ramanand fara alimentare cu apa. Rezolvarea situatiei depinde doar de un singur factor: timpul in care turbiditatile si aluviunile sa decanteze natural.