Singurul producator roman de haine pentru bebelusi este incoltit de rechinii imobiliari. Fabrica timisoreana "1 iunie" este amplasata pe un teren de 12 milioane de euro. Conducerea firmei a cerut declansarea procedurii de reorganizare judiciara.

Fabrica timisoreana "1 iunie" a intrat in procedura de reorganizare judiciara, fiind in derulare un plan de afaceri pe o perioada de cinci ani.

Decizia a fost luata la solicitarea conducerii fabricii, care a incercat in acest fel sa scape de presiunea creditorilor.

Fosta conducere a fabricii a girat activele pentru un imprumut de un milion de euro de la o persoana fizica. "In spatele creditorului stau cu siguranta mari interese imobiliare, intrucat in aceasta zona un metru patrat de teren se vinde cu peste 500 de euro, iar fabrica noastra sta pe 2,5 hectare de teren.

Speram ca instanta de jude-ca-ta nu va permite ca una dintre cele mai vechi fabrici de confectii din tara sa fie transformata intr-o afacere imobiliara", spune Mihaela Luminita Stroia, directorul general al fabricii.

In opinia sa, fabrica trebuie sa ramana pe piata confectiilor, mai ales ca este una dintre putinele societati de profil romanesti agreate de partenerii din Uniunea Europeana.

"Suntem prezenti pe pietele din Belgia, Italia, Germania si Olanda, fiind preferati inaintea produselor chinezesti vandute la preturi de dumping. Mai mult, produsele fabricii detin certificatul de calitate ??ko-Tex?, din clasa produselor ecologice", a mai spus directorul..

Daca inainte de 1989 fabrica avea peste 4.000 de angajati, in prezent mai sunt doar 150. Muncitorii care au mai ramas in fabrica, alaturi de alti 600 de fosti colegi, acum disponibilizati, detin actiuni, dar nimeni nu controleaza un pachet majoritar.