Omul de afaceri Liviu Manole, in varsta de 55 ani, a murit ieri dimineata. Patronul celui mai luxos hotel din Botosani a decedat la cateva minute dupa ce s-a prezentat la birou si a discutat cu cateva dintre angajate. Afaceristului i s-a facut rau si a plecat acasa, in apartamentul din blocul situat vizavi de hotel.

La ora 10.00 a fost solicitata interventia ambulantei, iar medicii care s-au deplasat la resedinta lui Manole nu au mai avut ce face decat sa constate moartea. Decesul acestuia survine dupa o perioada de convalescenta, omul de afaceri fiind supus unei interventii chirurgicale in urma cu doua saptamani.

Trupul neinsufletit al lui Liviu Manole a fost depus in Biserica Cuvioasa Parascheva de pe Pietonalul Unirii, iar inmormantarea va avea loc maine, 7 iunie, in cimitirul din satul sau natal Rediu, comuna Radauti Prut.

Ieri dupa-amiaza, familia, angajatii Hotelului Maria, un sobor in frunte cu protopopul Lucian Leonte, rude si cunoscuti au fost la Biserica Cuvioasa Parascheva pentru a aduce un ultim omagiu lui Manole.

Una dintre angajatele de la Hotel a spus ca ieri dimineata Liviu Manole a venit cu o mina vesela, a sarutat parinteste mai multe dintre subalterne, a vorbit frumos cu toata lumea, iar la un moment dat i s-a facut rau si a plecat acasa.

Liviu Manole era unul dintre cei mai puternici afaceristi botosaneni, fiind proprietarului complexului hotelier Maria, detinand un hotel de patru stele si unul de doua. O buna parte din frumusetea Pietonalului Unirii se datoreaza si lui Liviu Manole

Mostenitorul averii PCR

Averea PCR a fost mostenita la Botosani de doar un singur om, de Liviu Manole. Acesta a fost contabil si apoi director al hotelului UCA, iar pana ieri a fost si principalul „mostenitor” al comunistilor, el preluand hotelul si service-ul auto al comunistilor, precum si parte din ferma partidului.

Investitia comunistilor a fost preluata de un om al fostului sistemului si transformata in una dintre cele mai de succes afaceri din judetul Botosani. .

Manole a fost contabil, iar apoi director al celebrei UCA. In 1992, Prefectura Botosani a oferit spre inchiriere acest patrimoniu, iar Manole, ca fost membru PCR, a fost cel care a luat in chirie hotelul si service-ul auto. „Ca orice om, la vremea aceea, aveam 100.000 de lei si am avut curajul sa investesc.

Sa stiti ca atunci, pana in ’97, se faceau foarte usor banii, trebuia doar sa ai curaj. Eu am lucrat pentru PCR, am tinut la aceasta unitate si era normal sa vreau sa o inchiriez”, povestea in urma cu doi ani Liviu Manole.

Acesta a adaugat ca a fost avantajat de faptul ca a lucrat in acea unitate, atunci cand a inchiriat-o de la Prefectura, insa a spus ca nu a dat spaga pentru a fi favorizat. Apoi, in 1998 a cumparat actiuni la firma Parc SA, unde el si firma sa Gama detineau actiunile fostei UCA.

Manole a tinut sa infirme zvonurile potrivit carora a fost asociat cu fostul prefect Alexandru Simionovici si cu fostul presedinte al Consiliului Judetean, Ioan Aniculaesei si a spus ca nu a vrut asociati deoarece a intentionat de la bun inceput sa aiba o afacere durabila, doar a sa.

Printre personalitatile care s-au perindat de-a lungul timpului pe holurile complexului se numara toate numele mari ale scenei politice actuale: Ion Iliescu, Traian Basescu, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Theodor Stolojan, Calin Popescu-Tariceanu, Mona Musca, ministri, ambasadori ai Frantei, Statelor Unite sau Japoniei.

Relatiile dintre oamenii de afaceri si cei politici duc la prosperitatea primilor, insa afirmatia nu este valabila tot timpul. In cazul lui Manole se adevereste. Acesta nu a vrut sa intre in politica din cauza trecutului sau comunist, dar a avut relatii mai mult decat bune cu toate partidele politice cu reprezentanta in Botosani.

Avere de sase-sapte milioane de euro

In urma cu doi ani, Liviu Manole si-a estimat propria avere la circa sase-sapte milioane de euro, complexul hotelier si service-ul auto reprezentand aproape totul. Averea sa a fost cladita pe mostenirea comunista, pe hotelul PCR si locuinta de protocol a lui Nicolae Ceausescu.

Relatiile cu mediul de afaceri local si cu cel politic au transformat hotelul PCR in cel mai bine cotat hotel din Botosani, care face un bun renume judetului nostru.

Stelist pana la moarte

Pe langa notorietatea pe care si-a atras-o in calitate de patron al celui mai luxos hotel din Botosani si mostenitor al averii comuniste, Liviu Manole era cunoscut si pentru pasiunea sa pentru echipa Steaua.

Manole era unul dintre putinii botosaneni care avea rezervare permanenta intr-una dintre lojele Stadionului Ghencea. Relatiile sale de prietenie cu Viorel Paunescu, fostul actionar al clubului Steaua, era bine-cunoscuta, acesta din urma facand mai multe vizite in Botosani la invitatia lui Liviu Manole.

Patronul Hotelului Maria se lauda ca are autografe si fotografii de la toti jucatorii stelisti din ultimii zece ani.

Un alt personaj cu notorietate care era amic bun cu Manole este si Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal. La un moment dat, Manole si Dragomir au discutat chiar si un proiect comun de investitie in sectorul hotelier local, impreuna cu Paunescu, insa nu s-a mai realizat.