Ideea construcției europene nu s-a făcut prin geniul umanității, ci prin focul încercărilor istoriei. Discursul lui Victor Hugo despre Statele Unite ale Europei nu a oprit cele două războaie mondiale, nu a oprit Holocaustul, nu a oprit bomba nucleară, nu a oprit ideologiile extremiste. A trebuit ca umanitatea să decadă în cel mai jos punct existențial, să fie sinonimă cu monstruozitatea. Europa s-a construit după aceste episoade, atunci când Europa și lumea întreagă s-a trezit din beția ideilor care a lăsat urme eterne în sufletul omenirii.

Alin Orgoan Foto: Arhiva personala

Discursul lui Schumann celebru, din 9 mai 1950 se face într-o sală frumos dichisită, dar într-o Europă profund rănită, distrusă care trebuie să renască din cenușă. Politicienii din acea epocă nu au fost genii, au fost oameni care au înțeles greutatea istoriei și responsabilitatea de a construi punți acolo unde ideile au distrus, poduri fizice acolo unde bombele au distrus legătur-o politică a reconstrucției, o politică a renașterii, o politică a iertării. Pentru că vremurile de restriște fac să iasă la iveală oamenii de stat de anvergură. Europa a avut în părinții fondatori, lideri care au știut să tragă concluziile potrivite.

De atunci Uniunea Europeană a crescut, s-a transformat, s-a călit în alte momente istorice și a fost un loc al păcii. În 2012 i-a fost recunoscut acest merit, prin acordarea Premiului Nobel pentru pace, într-un moment de încercare economică majoră care a perturbat semnificativ nivelul de trai al multor cetățeni europeni. Undeva pe parcurs, România scăpată de jugul comunist ceaușist, rupe și ea lanțurile Porții de fier și se alipește acestui proiect european.

Dincolo de motivele contextuale de a dori prosperitatea și securitatea, astăzi societatea civilă privește spre Uniunea Europeană precum la o busolă care arată direcția bună, spre democrație, spre drepturile Omului, spre prosperitate, spre oportunitate și libertate.

Suntem în 2023, după o pandemie, cu un război la graniță, cu o situație economică incertă cu o Uniune Europeană care pare îndepărtată de cotidianul cetățenilor, deși se străduie să facă inversul. Dintr-o dată Europa punților și busola pentru democrație, devine țapul ispășitor pentru toate relele cetățenilor. Un război al propagandei și demogogiei invizibil alimentat de politicieni pentru voturi.

Paradoxul și tot odată deloc previzibil este că politicienii știu cel mai bine că emoțiile negative stârnesc reacții, sentimente, opinii mai puternice. Un fenomen global, în care politicienii nu mai caută concordia, ci discordia folosind ideile pentru a distruge punți între comunități, familii.

Era politicienilor moderați dispare, politicienii cu idei radicale atrag atenția societății mai repede. Tehnologiile noi, internetul și rețelele sociale, pun divertismentul în concurență cu politica care are nevoie de voturi, astfel ideile radicale, propaganda, simplificările, demagogia devin instrumente pentru a capta atenția și așa extrem de limitată a votantului. Din motive electorale, partidele politice se înscriu într-o cursă a convingerii, a popularității, a comunicării și marketingului din care reiese polarizarea, idei care împart oamenii. Lumea a devenit prea complexă și complicată pentru a înțelege guvernarea.

De la economie globală, interdependentă, financiarizată complexă, la o lume digitalizată, inteligentă artificial, la o geopolitică volatilă, cu provocări majore precum schimbările climatice, migrația, la crize de tot felul, politicianul din 2023 inventează alte probleme mai ușoare cărora în mod generos le găsește soluții.

A conduce și a guverna devine o artă a jongla cu crizele simultane, în care la un moment dat te găsești depășit de anvergura lor și de lipsa instrumentelor, căci la cele amintite mai sus nici cea mai puternică țară, în condiții ideale de democrație și stabilitate nu poate aduce de una singură soluții la probleme globale. O perspectivă pesimistă. Însă ea are în esență spiritul unei pledoarii pentru Europă unită. Căci în momente de criză, adesea soluții deși nu perfecte s-au găsit împreună la nivel european. -citeste intregul articol si comenteaza pe contributors.ro