Vehicule blindate provenind dintr-o duzină de țări NATO, drone, lansatoare de rachete: mulțimea s-a adunat miercuri pentru a vedea „trofeele” aduse din Ucraina și expuse în Parcul Victoriei din Moscova, cu un amestec de admirație, patriotism, dar și de teamă în fața acestui conflict care se prelungește la nesfârșit, își începe reportajul AFP.

Moscova, expozitie cu tehnica militara occidentala capturata in UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În prima zi a expoziției, în această zi de sărbătoare însorită de 1 mai, numeroase persoane au venit în cupluri, familii sau grupuri pentru a vedea aproximativ patruzeci de tancuri și transportoare de trupe de toate dimensiunile: printre 'trofeele' cele mai fotografiate s-au numărat un tanc Abrams american grav avariat, un Leopard 2 german și un AMX-10 francez.

Panourile explicative sunt pur tehnice - dimensiuni, anul de construcție, gama de arme etc. Originea lor exactă nu este precizată, în afară de a spune că provin din regiunile ucrainene anexate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Andrei Liubcikov, unul dintre soldații însărcinați cu ghidarea vizitatorilor, a prezentat scopul expoziției care durează o lună: „să arătăm că, la fel ca în Marele Război pentru Apărarea Patriei, în cel de-al Doilea Război Mondial (împotriva naziștilor), luptătorii noștri rezistă (astăzi), împotriva Occidentului și a tehnologiei sale, și câștigă”.

În încercarea de a face o comparație între Germania nazistă și puterile occidentale care sprijină Ucraina, el a subliniat că expoziția - organizată în Parcul Victoriei, dedicat victimelor celui de-al Doilea Război Mondial - este în concordanță cu o prezentare a trofeelor naziste din 1943-48, în timpul lui Stalin, care a avut loc în celebrul parc Gorki din centrul Moscovei.

În perioada premergătoare zilei de 9 mai, Ziua Victoriei asupra lui Hitler, pe care Vladimir Putin a transformat-o într-un reper esențial al noii puteri a Rusiei, mulți vizitatori au părut să aprecieze paralela.

La fel ca și linia oficială martelată din februarie 2022 despre „naziștii ucraineni”, Dmitri Pervuchine, în vârstă de 75 de ani, consideră că Moscova a greșit că nu a acționat „decisiv” împotriva „naziștilor ucraineni” în 2014, când a anexat Crimeea.

Dar acest militar în retragere este liniștit de faptul că rușii pot face distruge tancuri Abrams. „Înseamnă că îi putem învinge. Rusia are un mare potențial (...) în timp ce Occidentul mizează pe slăbiciunea noastră”.

În timp ce vizitatorii intervievați de AFP erau toți susținători fervenți ai armatei ruse, mai mulți dintre ei nu și-au ascuns îngrijorarea cu privire la o „operațiune militară specială” care se desfășoară de aproape doi ani și jumătate și pentru care autoritățile nu au furnizat niciodată cifre.

O expoziție „înspăimântătoare”

Denis Donskoï, un student la științe în vârstă de 21 de ani, spune că simte un amestec de „admirație și teamă” când vede toate aceste vehicule blindate.

„Când văd asta, admir acțiunile soldaților noștri, curajul și voința lor, dar îmi este și teamă și mă tem pentru viețile lor. Sper ca totul să se termine cu bine”, adaugă el.

„Este îngrozitor să vezi o astfel de mașină, care înaintează și trage. Nu aduce pace”, spune Alexeï, 29 de ani, un inginer informatician care preferă să nu-și dea numele de familie.

Marina și Andreï Novik-Zolotov, care au venit cu copiii lor de 4 și 11 ani, poate că zâmbesc, dar nu își ascund îngrijorarea.

Marina, în vârstă de 34 de ani, spune că este „patrioată” și „mândră” să vadă că soldații ruși „continuă lupta împotriva fascismului”. Dar „este încă un război, este foarte greu, oamenii mor”, adaugă ea.

Soțul ei, Andrei, în vârstă de 37 de ani, a considerat, de asemenea, că expoziția este „înfricoșătoare”, deși consideră că a fost „foarte importantă, pentru a le arăta oamenilor că războiul nu este departe, ci foarte aproape”.

Pentru acest cuplu, nu există nicio îndoială că conflictul este departe de a se fi încheiat.

„Nu vorbim despre un an, doi sau cinci. Va fi o perioadă foarte lungă”, prezice acest specialist în IT. „Dacă ne gândim că durează deja de aproximativ treizeci de ani (de la sfârșitul URSS, n.r.), nu se poate termina așa”.