Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei. Într-o primă reacţie, başcana autonomiei găgăuze susţine că dosarul este fabricat şi ar fi fost demarat „la ordinul Maiei Sandu”, preşedinta ţării.

Bașcana din Găgăuzia, Evghenia GuțulFoto: Dmitrij Osmatesko / Sputnik / Profimedia

Guţul este acuzată că a canalizat fonduri din Rusia între 2019 şi 2022 pentru a finanţa partidul pro-rus ŞOR, în prezent interzis, înfiinţat de Ilan Şor, oligarhul condamnat pentru fraudă în Republica Moldova care în prezent a fugit din ţară.

„Astăzi, în judecată a ajuns un dosar penal fabricat împotriva mea. Materialele au fost transmise de Procuratura Anticorupţie, care luptă la ordinul lui Sandu doar cu cei care fac viaţa mai bună în ţara lor”, a reacţionat Guţul pe reţelele sociale.

Başcana mai spune că a anticipat acţiunile organelor de drept şi este gata să continue „lupta pentru bunăstarea cetăţenilor”. „Eu, spre deosebire de Sandu, sunt în locul meu nu întâmplător, ci datorită alegerii oneste a oamenilor. Şi voi rămâne cu oamenii”, a mai scris Guţul.

Cunoscută pentru opiniile sale puternic pro-ruse şi pentru că a cerut legături mai strânse cu Moscova, Evghenia Guţul riscă între 2 şi 7 ani de închisoare, dacă va fi găsită vinovată şi, de asemenea, i se va interzice să deţină funcţii guvernamentale.

De asemenea, procurorii spun că în perioada octombrie 2022-noiembrie 2022 Evghenia Guțul, în calitate de complice, a coordonat activitatea unor oficii teritoriale a fostului partid „Șor” din raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de „verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Politic „Şor” în faţa instituțiilor publice din Chişinău (Parlament, Guvern, Președinție, Procuratura Generală etc.), astfel acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42.498.532,40 lei”.

Evghenia Guțul a respins acuzațiile, notează Ziarul de Gardă. Dosarul, care are 68 de volume, a fost trimis Judecătoriei Chișinău.

Peste 150 de percheziții au avut loc în Republica Moldova în noaptea de luni spre marți, majoritatea la aeroportul din Chișinău unde existau informații că sosesc mai multe persoane care au participat la Moscova la crearea alianței Pobeda („Victoria”), formată din partidele pro-ruse din Republica Moldova, au anunţat marţi şeful Inspectoratului General al Poliţiei şi procurorul-şef de la Crimă Organizată, citați de publicația moldovenească NewsMaker și news.ro.

Alianța pro-rusă este susţinută de oligarhul Ilan Şor, care a fugit în Israel pentru a scăpa de o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru devalizarea mai multor bănci din Moldova.

Crearea alianței partidelor pro-ruse

Oligarhul fugar Ilan Şor, care se ascunde de justiţia din Republica Moldova în Rusia şi Israel, a anunţat la 21 aprilie, la Moscova, crearea blocului politic „Victoria”. Şor a anunţat că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi la referendumul din toamna acestui an privind apartenența Moldovei la UE. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezenţa mai multor apropiaţi de-ai săi, precum deputata Marina Tauber şi başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul.

La întoarcerea în ţară, în seara zilei de 22 aprilie, mai mulţi participanţi la eveniment şi oameni care s-au întors din Moscova s-au plâns că le-au fost luate paşapoartele. Acţiunea a fost denunţată de Şor şi de liderii partidelor afiliate acestuia, cu care a creat blocul „Victoria”.

Bașcana Găgăuziei a făcut mai multe vizite în Rusia și s-a întâlnit cu Putin

Găgăuzia, o mică regiune autonomă din Republica Moldova, care numără puțin peste 100.000 de locuitori, a ajuns în atenția publică internațională după ce guvernatoarea acesteia, numită și „bașcană”, a făcut mai multe vizite la Moscova, unde s-a întâlnit și s-a pozat chiar cu Putin.

Cu ocazia vizitelor în Rusia, Evghenia Guțul a făcut și mai multe declarații care au produs rumoare, în contextul amenințărilor de securitate prin care trece Moldova și a războiului din țara vecină, Ucraina.

La prima întâlnire cu Putin, în 6 martie, guvernatoarea Găgăuziei a cerut ajutorul Rusiei împotriva autorităților de la Chișinău pe care le-a acuzat că „îi limitează bugetul, îi restrâng atribuțiile și provoacă instabilitate”.

Ulterior, la începutul lui aprilie, Guțul a fost din nou la Moscova, iar cu această ocazie a făcut și declarații pentru presa rusă. Ea a spus că în cazul unirii Republicii Moldova cu România, Găgăuzia își va autoproclama independența și nu a exclus varianta ca regiunea autonomă să ceară ajutorul trupelor ruse pentru a-și atinge obiectivul.